Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sistemi_tehnologiy.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
176.13 Кб
Скачать

5. Технологічна система. Класифікація технологічних систем.

технологічна система – це сукупність функціонально пов'язаних засобів технологічного оснащення, предметів виробництва та виконавців для виконання в регламентованих умовах виробництва заданих технологічних процесів і операцій.

Класифікація технологічних систем:

  1. чотири ієрархічні рівні технологічних систем: технологічний процес, виробничий підрозділ, підприємство, галузь промисловості;

  2. три рівні автоматизації: механізовані системи, автоматизовані і автоматичні;

  3. три рівні спеціалізації: спеціальна технологічна система, тобто система призначена для виготовлення чи ремонту виробу одного найменування і типорозміру; спеціалізована, тобто призначена для виготовлення чи ремонту групи виробів; універсальна система, яка забезпечує виготовлення виробів з різними конструктивними і технологічними ознаками.

  4. за типом зв’язків: паралельні, послідовні комбіновані.

  5. за характером взаємодії: відкриті і закриті

  6. за станом у часі: статичні і динамічні.

6. Машина як основа технічної системи; функції машин.

Машина – механізм, або сукупність механізмів, які служать для виконання корисної роботи або перетворення енергії. Це пристрій, створений людиною для використання законів природи з метою полегшення та заміни її фізичної та розумової праці, збільшення продуктивності, та підвищення якості продукції.

Функції машин:

  1. Досягнення ефекту в соціально – економічній сфері

  2. Зменшення строків і затрат на технічну підготовку виробництва

  3. Зменшення виробничих витрат від браку, підвищення якості готової продукції.

  4. Скорочення виробничого циклу

  5. Зростання суспільної продуктивності праці

  6. Зменшення кількості працюючих

7. Складові машини: механізми і деталі; кінематичний ланцюг і ланка.

Механізм — система тіл, що призначена для перетворення руху одного або декількох тіл у потрібний рух інших тіл. Механізм складає основу більшості машин і застосовується в різноманітних технічних об'єктах.

Деталь або сукупність деталей, що не мають рухливості одна відносно одної у машині або механізмі і рухається як одне ціле, називається ланкою. Сполучення дотичних ланок, котре допускає їх відносний рух, називають кінематичною ланкою. Найпоширеніші кінематичні пари: обертальна (циліндричний шарнір), поступальна (повзун чи напрямна), гвинтова (гвинт і гайка), сферична (кульовий шарнір)

Кінематична ланка – це замкнута послідовність з’єднаних між собою ланок.

Деталь – це первинний матеріалізований елемент машини.

При побудові механізму ланки сполучаються у кінематичні ланцюги. Іншими словами, механізм - це кінематичний ланцюг, до складу якого входить нерухома ланка (стійка або корпус), число ступенів свободи котрого дорівнює числу узагальнених координат, що характеризують положення ланцюга відносно стійки. Рух ланок механізму розглядається по відношенню до нерухомої ланки - стійки (корпуса).

8.Система продуктивних сил суспільства

Продуктивні сили суспільства - це система факторів виробництва, яка забезпечує перетворення речовин природи відповідно до потреб людей, створює матеріальні і духовні блага, і визначає зростання продуктивності суспільної праці. Продуктивні сили утворюють провідний компонент будь-якої економічної системи.

До продуктивних сил відносять насамперед людей, працівників та засоби праці, предмети праці, використовувані сили природи, науку, форми і методи організації виробництва, інформацію.

Головною продуктивною силою суспільства є люди - тобто працівники виробничої і невиробничої сфери. Продуктивні сили є провідною стороною суспільного способу виробництва, а їх рівень є загальним показником соціально-економічного прогресу. З їх розвитком зростають продуктивність праці, національне багатство, добробут населення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]