Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sistemi_tehnologiy.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
176.13 Кб
Скачать

25. Характеристика дрібносерійного виробництва

Дрібносерійний тип виробництва характеризується обмеженою номенклатурою виробів, виготовлених періодично повторюваними партіями і порівняно великим обсягом випуску. Використовується універсальне і спеціалізоване і частково спеціальне обладнання. Широка спеціалізація робочих місць. Верстати розташовані технологічними групами.Інструменти найширшої номенклатури-універсальні та стандартні. Технологічною основою є гнучкі автоматизовані виробничі системи,структури,які базуються на обладнанні з числовим програмним керуванням,промислових десятків різноманітних технологічних і допоміжних процесів. Технологічна документація та нормування докладно розробляється для найбільш складних і відповідальних заготовок і спрощеного нормування для простих заготовок.

26. Характеристика серійного виробництва

Характеризується виготовленням середньої за номенклатурою та обсягом продукції виробів, коли продукція та виробничий процес повторюються через певні проміжки. Об*єми випуску коливаються від сотень і тисяч виробів до тисяч і десятків тисяч одиниць виробів на рік. За формою організації цей тип виробництва займає проміжне становище між масовим і одиничним виготовленням виробів: великосерійне виробництво наближене до масового, а малосерійне до одиничного. Спеціалізація робочих місць визначається підвидом – у великосерійному виробництві вона є вузькою, близькою до масового, а дрібносерійному – широкою, майже, як в умовах одиничного виробництва. Із умов серійного виробництва випливає велика різноманітність та відмінність в засадах його організації. Спеціалізоване обладнання використовують поряд з універсальним, широко застосовують верстати і устаткування з ЧПК, оброблювальні центри, промислові роботи. В сучасних умовах за обсягами продукції і охопленням ринку серійне виробництво є основним типом виробничої організації. Це зумовлено потребами ринкової економіки, в якій продукція для можливості її найшвидшої реалізації має відповідати різноманітним експлуатаційним вимогам, найширшому споживчому попиту та бути зорієнтована на користувача з різною купівельною спроможністю.

27. Характеристика великосерійного і масового виробництва

В умовах масового виробництва безперервно виготовляється обмежена номенклатура виробів за великих і дуже великих обсягів продукції. За кожним робочим місцем закріплюють виконання однієї операції, яка постійно повторюється протягом тривалого часу. Виробнича соціалізація є найвищою, що створює умови для повної автоматизації. Використовують високопродуктивне автоматизоване і автоматичне обладнання, багатопозиційні і багато інструментальні верстати-автомати і півавтомати, часто агрегатного типу. Верстати розміщені в порядку їх використання у технологічному процесі , окремі робочі місця зв*язані між собою транспортними засобами з проміжними накопичувачами заготовок і півфабрикатів. Технологічне оснащення - спеціальне, високопродуктивне, автоматичної або півавтоматичної дії, швидкозмінне, з автоматичним базуванням заготовок та інструментів. Заготовки точні, з мінімальним припуском на наступну механообробну. Середня кваліфікація робітників невисока. Робітники-оператори автоматичного і автоматизованого обладнання мають низьку кваліфікацію, проте налагоджування такого обладнання здійснюють висококваліфіковані працівники. Технологічна документація масового виробництва розробляється дуже детально, технічні норми часу визначають з високою точністю, на основі техніко-економічного нормування та перевіряють дослідно. Великосерійне виробництво спеціалізується на випуску порівняно вузької номенклатури виробів у великій кількості, вироби обробляються великими партіями, застосовується спеціальне і спеціалізоване устаткування. Спеціалізація робочих місць вузька,близька до масового виробництва. У великосерійному виробництві утворюються групові потоки автоматизовані лінії. Коефіцієнт закріплення дорівнює 10 Кзо 1 . Таке виробництво характерне для багатьох процесів у машинобудуванні, для взуттєвих і швейних підприємств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]