Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сулм.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
92.91 Кб
Скачать

41.Семантична класифікація атрибутивних прислівників.

Атрибутивні прислівники поділяються на :

  • ОБСТАВИННІ прислівники

  • ОЗНАЧАЛЬНІ(виражають ознаку дії чи стану або ступінь чи міру вияву іншої ознаки.)

До обставинних належать:

- Прислівники місця ,які поділяються на дві підгрупи:

а) прислівники, які вказують на місце, де відбувається дія або процес, і відповідають на питання де?: літати вгорі, посадити кругом, зустрітися там;

б) прислівники, які вказують на напрямок руху або дії і відповідають на питання куди? звідки? в якому напрямку?: приїхати додому, підніматися вгору, звернути вліво, прибути здалеку.

- Прислівники часу означають час, протягом якого відбувається дія, і відповідають на питання коли? відколи? доки? з якого часу? по який час? Вони поділяються на такі підгрупи:

а) прислівники із значенням часу, в який відбувається дія або стан: тепер, тоді, вночі, влітку, вдень, восени;

б) прислівники із значенням періодичності дії або стану: щоденно, щороку, щохвилини, щосезону;

в) прислівники із значенням початкової часової межі дії або стану: здавна, змолоду, зранку, зроду, споконвіку, спочатку;

г) прислівники із значенням кінцевої часової межі дії або стану: доти, поки, досі, донині, довіку, назавжди, допізна.

- Прислівники причини означають причину дії і відповідають на питання чому? чого? через що? з якої причини?: згарячу, спересердя, спросоння, здуру, знічев’я, зопалу, ненароком, тому, зозла.

- Прислівники мети означають мету дії і відповідають на питання для чого? навіщо? з якою метою?: навмисно (навмисне), навіщо, напоказ, наперекір, всупереч

До означальних належать:

  • Прислівники способу дії (означають спосіб дії і відповідають на питання як? яким способом? яким чином?): похапцем, верхи, жартома, босоніж, наосліп, горілиць ,поволі, вголос, сам на сам, нехотя, по – новому. Поділяються на :

Якісно – означальні прислівники(із суфіксом -о-,-е- ) відповідають на питання як?: гарно, тепло, добре, чисто, схвильовано, вдало

Порівняльно – уподібнювальні прислівники(відповідають на питання як? подібно чому? або подібно кому?) соколом, ластівкою, стрілою, по-осінньому, по-новому. Це прислівники з префіксом по- (по-дитячому, по-козацьки) та без префікса, утворені від орудного відмінка іменників (стовпом, зозулею)

  • Прислівники із значенням міри вияву ознаки: дуже, ледве, надто, трохи, занадто

42.Ступені порівняння якісно – означальних прислівників.

Якісно-означальні прислівники формально і семантично співвідносні з якісними прикметниками, відповідають на питання як? і в своєму складі мають суфікси -о, -е: високо, весело, добре, рішуче. До цієї групи належить і первинний (займенниковий) прислівник так. Якісно-означальні прислівники на -о, -е подібно до якісних прикметників, від яких вони утворюються, мають ступені порівняння, форми безвідносної міри якості і форми суб’єктивної оцінки.

Форми ступенів порівняння прислівників творяться так само як і в прикметників.Розрізняють просту і складену форми вищого і найвищого ступенів порівняння прислівників.

Проста форма вищого ступеня порівняння утворюється :

а) за допомогою суфіксів –ш-, -іш-,що супроводжується фонетичною зміною о на е(тихо – тихше – тихіше; гучно – гучніше),суфікси –к-,-ок- при утворенні вищого ступеня випадають(широко – ширше,швидко – швидше)

б) суплетивно: погано – гірше, гарно – краще, мало – менше

При утворенні вищого ступеня порівняння за допомогою шкінцевий с кореня змінюється на щ:високо – вище;кінцеві г,ж,з кореня і суфікс ш ша жч:дорого – дорожче, дуже – дужче.

Складена за допомогою слів більш менш.

Проста форма найвищого ступеня порівняння утворюється від прислівників вищого ступеня порівняння за допомогою префікса най- : наймиліше,найшвидше.

Складена за допомогою слів найбільш ,найменш.Але складені форми порівняння в укр. мові вживаються дуже рідко.