Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_na_50_balov_33__33__33__33__33_Prosto_su....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
811.01 Кб
Скачать

22.Господарська система Голландії у XVI – XVII століттях та причини її занепаду.

У другій половині XVI ст. відбулася буржуазна революція, яка мала форму національно-визвольної війни проти панування Іспа­нії та закінчилася створенням на півночі Нідерландів незалежної буржуазної республіки Голландії, результатом чого було стрімке, хоча й коротке, економічне піднесення.

Ек. розвитку Голландії,яка з кінця 15ст почала своє сходження і в16 ст перетворилась на зразкову капіталістичну. країну.

Одніє ю з умов стрімкого економ. пцднес це було - особливістю її географічного положення, тобто близькість до моря, бідні грунти. В той час як більшість народів ЄВРОПИ ЗАЛИШАЛИСЬ ЗЕМЛЕРОБАМИ, голландці стали моряками.

На початку XVII ст. в результаті активної колоніальної експан­сії Голландія утворює колоніальну імперію, агресивно експлуа­туючи через Ост-Індську акціонерну компанію острови Індонезії, Індії, Індокитаю, Японії, на яких створювалися голландські план­тації з використанням рабської праці.

Буржуазна революція прискорила розвиток різних промисло­вих галузей. Та все ж головну роль у господарському розвитку Голландії відігравав не промисловий, а торговельний капітал. Усі країни здійснювали торгівлю через Голландію, яка стала світо­вим торговельним посередником. Вона контролювала більшу ча­стину торговельних перевезень на північних морях і Середзем­номор'ї, їй належало 60 % світового торговельного флоту. Тобто після ВГВ Голандія стає торговим посередником між зх.-сх, пн..-пд.

Накопичені торговельні капітали зробили Голландію найбагат-шою країною, країною-банкіром. Амстердамський банк стає за­гальноєвропейським кредитним центром. Тут створюється перша в світі фондова біржа як самостійний орган з торгівлі цінними паперами.

Селяни зберегли особисту свободу і кріпосне право не отримало широкого розвитку.

Але в результаті того, що накопичені капітали не перели­валися в промислові галузі, а залишалися в торговельній сфе­рі, й торговельне панування не відповідало промисловому по­тенціалу, Голландія поступово втрачає світове значення (XVIII ст.) та отримує поразку в економічному змаганні з Ан­глією.

23. Піднесення Англії та створення ринкового устрою її економіки (XVI-XVII ст.)

У 16 ст. Англія перетворилась у колоніаль­ну імперію, передову державу світу, володіння якої були розки­дані по всіх континентах.

1. Цьому сприяло переміщення світових торговельних шляхів у XVI ст. із Середземного моря до Атлантичного океану. Англія опинилась у центрі світових морських торговельних шляхів.

2. Господарському зростанню Англії сприяло і становище кон­тинентальної Європи, промисловість якої дедалі більше потребувала англійської овечої вовни для європейського сукно виробництва.

3. Процес первісного нагромадження капіталу відбувався в Анг­лії інтенсивніше, ніж в інших європейських країнах. Відокрем­лення дрібного виробника від його засобів виробництва та перетворення його на бідного продавця своєї робочої сили як вихідний пункт становлення капіталізму відбувалось у різних західно­європейських країнах у неоднакових формах, а в класичній — лише в Англії. Цей процес розпочався в Англії у 15 ст. і закін­чився у другій половині 18 ст. зникненням селянства цієї країни взагалі.

В Англії власниками землі були:

дворяни, церква, корона

20% селян могли вільно розпоряджатися земельними наділами – фригольдери.

Також існували копігольдери (спадкові користувачі землею, 60% селян).

Копільгольдери не маючи змоги сплачувати за користування землею перетворились в лізгольдерів – короткострокових орендарів невеликого наділу. З їх середовища виділялася група коттери – безземельні поденщики та паупери – селяни без власності, жебраки.

Саме 16 ст. виявилося періодом різких змін у становищі селян Англії. Зі збільшенням попиту на англійську вовну в Європі та цін на неї прибутковою справою стало не зем­леробство, а вівчарство. Тому більшість великих землевлас­ників почала перетворювати землі своїх володінь у пасовища та розводити овець. Вони захоплювали общинні землі, якими раніше користувалися разом із селянами, зганяли селян, в основ­ному копігольдерів, з їхніх наділів, руйнували не тільки окре­мі селянські будинки, а й цілі села, а захоплені таким чином землі огороджували тинами, канавами,. Відво­йовані землі лендлорди здавали в оренду, за що отримували велику ренту. Цей період обезземелення англійського називався огоро­джування.

Реформа церкви, так звана Реформація, проведена у першій половині XVI ст., відіграла важливу роль у справі нагрома­дження капіталу в Англії. На противагу католицтву в християнстві стало поширюватися протестантсь­ке вчення. Частина земель монастирів передавались дворянам, фермерам, заможним городянам(процес сикуляризації).

Примусове обезземелення селян стало передумовою аграрного перевороту, зміст якого полягав у переході від старого, феодаль­ного, землеволодіння до нового, буржуазного. Він тривав в Англії майже 300 років. Безземельні селяни мусили найматись до капіталістів згідно законодавства(Криваве законодавство)

Одним із джерел нагромадження великих грошових коштів стала участь Англії у торгівлі рабами та піратстві. Та на відміну від деяких інших країн грош. капіт були вкладені у виробництво.

Всі ці фактори сприяли становленню та розвитку в Англії ринкового господарства.

24. Історичні передумови виникнення, загальна характеристика та етапи розвитку меркантилізму.

Першим проявом економічних ідей буржуазного суспільства став меркантилізм. У Західній Європі він зародився вже у 15 ст., але поширення набув у 17 ст. Головна передумова виникнення - розклад феодалізму та зародження капіталізму. Він представляє собою економ. вчення та ек. політику раннього капіталізму.

Передумови виникнення меркантелызму:

1. Залучення селянських господарств до ринкових відносин.

2. Домынування грошової ренти

3. Виникнення мануфактур з використанням найманої робочої сили

4. Ліквідація політичної роздробленості в різних країнах та виникнення централізованих національних держав.

5. ВГВ

6. Швидке зростання торгового капіталу та його домінування над промисловістю

7. Створення великих підприємств для постачання великих партій товарів на експорт.

Ці всі зміни в світовому господарстві та економіці створили сприятливі умови для вивчення та узагальнення явищ господарського життя. Внаслідок цього, спершу меркантилізм став економічною політикою, а потім розвинувся в економічне вчення.

Меркантелізм як політика – це політика, яку проводили феодально абсолютські держави в період первісного нагромадження капіталу, яка відображає інтереси торгового капіталу, сприяла розвитку торгівлі та промисловості, які працювали на експорт.

Головне завдання: залучення найбільшої кількості золота та срібла.

Меркантелізм як економічне вчення: його основною метою є обґрунтування меркантеліської економ. політики.

Ідеологію меркантилізму розкривають такі головні положення.

багатством є лише нагромадження грошей.

виробництво створює потрібні передумови для утворення багатства

безпосереднім джерелом багатства е сфера обігу.

сфера обігу е водночас і джерелом прибутку

Джерелом багатства е лише зовнішня торгівля.

Виділяють 2 етапи розвитку меркантилізму:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]