Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді КПЗ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
770.56 Кб
Скачать

10. Основні етапи роботи з вимогами до пз. Опис завдань кожного етапу.

1) Інженерія вимог

• Встановлення моделі процесів ЖЦ

• Встановлення тривалості роботи виконавців

• Керування вимогами на процесах ЖЦ

• Покращення якості

2) Аналіз вимог

• Техніка обговорення проекту

• Збір вимог

• Аналіз вимог

3) Фіксація вимог

• Специфікація вимог

• Систематизація вимог

• Опис проекту

• Узгодження проекту

4) Трасування вимог

• Перегляд вимог

• Трасування вимог

• Валідація вимог

• Прототипування

• Прийом вимог

5) Керування вимогами

• Керування змінами

• Зв’язок з процесами

• Оцінка якості

7. Етапи розробки пз

Розробка програмного забезпечення включає в себе багато стадій: проектування, програмування, тестування, впровадження і підтримку.

Проектування починається із формулювання вимог до програмного забезпечення і створення специфікацій - документів, у яких описані функції, що їх повинна виконувати програма. На наступному етапі створюється загальний дизайн програми: розбиття її на окремі блоки і визначення взаємодії між ними. На етапі безпосереднього програмування створюється текстовий код програми на одній чи декількох мовах програмування. Після компіляції коду, програмний продукт обов'язково проходить тестування, у процесі якого визначається відповідність продукту специфікаціям, знаходяться і виправляються помилки.

Перед впровадженням програмний продукт потребує документації — опису можливостей, посібників користувача, системи допомоги. Після впровадження програмного забезпечення, що для програмних продуктів вимагає маркетингу, системи дистрибуції, реклами тощо, програмне забезпечення потребує підтримки. Необхідність у підтримці виникає внаслідок швидкого розвитку комп'ютерів, що зумовлює необхідність взаємодії програмного продукту з іншими, новішими програмами і новою матеріальною базою. Часто підтримка нових можливостей забезпечується випуском нових версій програмного продукта.

11. Інженерія вимог.

Інженерна дисципліна аналізу та документування вимог полягає у перетворенні запропонованих замовником вимог до ПЗ в опис цих вимог, їх специфікацію та валідацію (перевірку). Базується на моделях процесів розробки вимог та керуванням поступовим перетворенням вимог до проектних рішень та специфікаціям компонент із забезпеченням їх якості.

Модель процесу визначення вимог – схема процесів ЖЦ, які виконуться від початку проекту і до тих пір, поки не будуть визначені та узгоджені вимоги.

Керування вимогами до ПЗ – планування та контроль формування вимог, задання на їх основі проектних рішень, перетворення їх в специфікації.

Якість та процес покращення вимог – процес перевірки характеристик та атрибутів якості, які повинно мати ПЗ, а також методи їх досягнення на процесах ЖЦ.

14. Керування вимогами до системи – це планування і керування формуванням вимог на всіх процесах ЖЦ, а саме, керування змінами вимог, відновлення їхнього джерела й уточнення вимог. Невід'ємна складова процесу керування – трасування вимог, що полягає у відстеженні правильності завдання і реалізації вимог до системи і ПЗ на процесах ЖЦ і зворотного процесу звіряння ПЗ із заданими вимогами.

Основні задачі керування вимогами це:

– розроблення атрибутів вимог,

– керування варіантами вимог,

– керування ризиками, що виникають при неточному визначенні вимог,

– контроль статусу вимог, вимірювання зусиль при формуванні вимог;

– реалізація вимог на процесах ЖЦ.

24)Системи керування версіями. Проблеми, які залишаються невирішеними у сучасних системах управління версіями

Система керування версіями – програмне забезпечення, призначене для автоматизації роботи з інформацією та документами, що змінюються.

Проблема спільного використання файлів(Проблеми втрати змін)!

Нехай, в компанії є два співробітника, які працють над одним і тим самим проектом: №1 и №2.

Вони одночасно вирішили внсти зміни в один і той самий файл.

Якщо №1 збереже свої зміни першим, тоді №2 може ненавмисно їх переписати власною версією файла.

Цю проблему можна уникнути шляхом Блокування-Модифікація-Розблокування, або Копіювання-Модифікація-Об'єднання

Але вони в свою чергу можуть викликати інші проблеми.

Наприклад Блокування-Модифікація-Розблокування

В такій системі сховище дозволяє вносити зміни у файл лише одній людині за раз. До того моменту, як №1 зможе внести зміну до файлу, він спочатку повинен його заблокувати.

Блокування: якщо №1 заблокував файл, то №2 не зможе його змінити, оскільки сховище відмовить у зипиті на блокування файлу.

Блокування може викликати адміністративні проблеми.

Іноді №1, заблокувавши файл, забуває про це. Між тим, оскільки №2 все ще чекає, коли вона зможе приступити до редагування файлу, її руки зв'язані. А потім №1 іде у відпустку. Тепер №2 для зняття блокування №1 треба звернутися до адміністратора. Ситуація призводить до непотрібної втрати часу.

Блокування може викликати зайву черговість.

Що, якщо №1 редагує початок великого файлу, а №2 хоче підправити кінець? Ці зміни взагалі не перетинаються. Вони могли б легко працювати одночасно і ніякої шкоди це б не задало (припускаючи коректне злиття змін).

Блокування може викликати помилкове відчуття безпеки. Припустимо, що №1 заблокував і редагує файл А, в той час, як №2 заблокував і редагує файл Б. Але припустимо, що А і Б залежать один від одного і зміни зроблені в кожному не сумісні. Раптово А і Б перестають разом працювати.

Блокуюча система безсила у запобіганні проблеми - замість цього вона забезпечила помилкове відчуття безпеки. №1 із №2 можуть вирішити, що, блокуючи свій файл, кожен починає безпечну ізольовану роботу і це перешкоджає завчасному обговоренню їх несумісних змін.

25) Задачі системи управління версіями.

Система управління версіями – програмне забезпечення, призначене для автоматизації роботи з інформацією та документами, що змінюються.

Всі професійні розробники програмного забезпечення використовують системи контролю версій для зберігання вихідніх текстів та документів в спеціальному сховищі – репозиторії.

1. Забезпечує колективну роботу

2. Дозволяє зберігати різні версії документів і при необхідності дозволяє повертатись до більш ранніх версій

3. Підтримує паралельну розробку кількох версій документів/проектів

4. Контролює доступ, тобто дозволяє або забороняє читання або зміну даних в залежності від того хто робить запит.

5. Дозволяє зберігати історію змін, тобто зберігає хто і коли зробив ту чи іншу зміну.

6. Дозволяє вести журнал змін, в якому користувачі можуть записувати пояснення чому вони зробили певні зміни в даній версії.

Если я правильно поняла вопрос, она хочет чтобы мы сравнили Блокування-Модифікація-Розблокування и Копіювання-Модифікація-Об'єднання

26) Переваги та недоліки системи управління версіями у порівнянні зі збереженням інформації шляхом створенням резервних копій

Система управління версіями – програмне забезпечення, призначене для автоматизації роботи з інформацією та документами, що змінюються.

Блокування та створення резервних копій дозволяють уникнути проблему спільного використання файлів. Але обидва цих методів мають ряд недоліків.

Недоліком моделі версіювання Блокування-Модифікація-Розблокування є ряд проблем:

Блокування може викликати адміністративні проблеми.

Блокування може викликати зайву черговість.

Блокування може викликати помилкове відчуття безпеки.

(Детальніше в питанні 24)

Недоліком моделі Копіювання-Модифікація-Об'єднання є те що не завжди злиття версій проходить автоматично (виникають конфлікти версій). Тоді розробнику доводиться виправляти свій код, для того щоб вдалось виконати злиття.