Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3. СЕМІНАР.Основидемократ. Плани і мет. реком.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
186.37 Кб
Скачать

Методичні рекомендації:

У першому питанні потрібно здійснити аналіз інституту виборів як ключового механізму реалізації сучасної демократії, як невід’ємного її атрибуту. Слід зазначити, що вибори не зводяться до процедури голосування, а є складним процесом, який розпочинається з оголошення дати виборів і утворення виборчих округів, а завершується підрахунком голосів і оголошенням результатів виборів. Потрібно також розглянути суспільні функції виборів і здійснити їхню класифікацію [3; 4; 7; 10; 12].

При розгляді другого питання необхідно звернути увагу на особливості базових і додаткових демократичних принципів виборів як умови функціонування стабільної демократичної політичної системи [7; 10; 12].

У третьому питанні потрібно розкрити поняття „виборча система”, проаналізувати три основні різновиди виборчих систем (мажоритарну, пропорційну та змішану), розглянути найбільш поширені на практиці варіанти їх використання, визначити переваги і недоліки кожної з виборчих систем та їхній вплив на розвиток політичної системи [5; 7; 8, с. 215-219; 10].

При розгляді четвертого питання необхідно проаналізувати особливості виборчих систем, які застосовуються при виборах Президента України, парламенту та органів місцевого самоврядування, показати еволюцію української виборчої системи, її основні переваги і недоліки [3; 4; 6; 8, с. 215-219; 11].

16