Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Advokatura.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
209.92 Кб
Скачать

50. Утворення спілки адвокатів України як крок до згуртування адвокатів для захисту їх професійних інтересів

20—22 вересня 1990 р. в м. Києві відбувся установчий з'їзд адвокатів республіки, на якому була утворена Спілка адвокатів України — незалежна, самоврядна організація, метою якої відповідно до прийнятого з'їздом статуту було об'єднання зусиль адвокатів республіки в напрямі формування демократичної правової держави, підвищення рівня юридичної допомоги, що надається громадянам, установам, організаціям, у тому числі іноземним фізичним і юридичним особам, ролі й авторитету адвокатури в суспільстві й державі; сприяння законодавчому закріпленню індивідуальної, приватної адвокатської діяльності; досягнення адвокатурою повної самостійності та самоврядування; захист професійних прав і соціальних інтересів адвокатів, їхніх честі та гідності; поширення історичних традицій української адвокатури; розвиток і поглиблення міжнародних зв'язків адвокатів'. Зусилля правління Спілки адвокатів України спрямовані на вирішення різноманітних питань, які постають перед адвокатами. Це й організаційні проблеми, пов'язані з наданням юридичної допомоги населенню, сприяння підвищенню професійної майстерності адвокатів, їх правовий та соціальний захист, законотворча робота.

51. Значення Закону України «Про адвокатуру» для деформування адвокатури у післярадянський період

Під час існування тоталітарної системи, адвокатура Української РСР не завжди здійснювала специфічну функцію соціального

контролю за застосуванням прав та свобод громадян, які порушувалися державою. Нині ж виникла реальна можливість для виконання завдань адвокатури, консолідації з прогресивними течіями та рухами усіх країн світу. Гуманність і благородність адвокатської професії зобов'язує всіх адвокатів зробити все можливе для пропаганди ідей миру, добра, довіри, співробітництва, взаємної поваги з тим, щоб законні права та інтереси громадян завжди були під надійним захистом Закону та держави.

Новий закон відводить адвокатурі чільне місце, маючи на меті відновити престиж цієї професії, її історичні традиції, піднести роль у суспільстві як одного з гарантів забезпечення конституційних прав і свобод громадян.

52. Формування демократичних принципів організації і діяльності прокуратури в Законі України «Про адвокатуру»

53. Реформування організаційних форм діяльності адвокатури України на основі вільного вибору членів адвокатського середовища

Закон України «Про адвокатуру» 1992 р. відновив індивідуальну адвокатську діяльність, а також надав адвокатам право вільно обирати організаційну форму адвокатської діяльності. Ст. 4 Закону встановлює, що адвокат має право займатися адвокатською діяльністю індивідуально, відкрити своє адвокатське бюро, об’єднуватися з іншими адвокатами в колегії, адвокатські фірми, контори та інші адвокатські об’єднання, які діють на засадах добровільності, самоврядування, колегіальності та гласності. Таким чином колегії адвокатів припинили своє існування як єдино можлива організаційна форма здійснення адвокатської професії. Проте колегії адвокатів залишилися як одна із форм адвокатських об’єднань (ст. 4 Закону).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]