Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia_5.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
159.23 Кб
Скачать

5. Структура будівельних організацій

Структура будівельної організації - це склад і співвідношення її внутрішніх ланок виробництва: підрозділів основного виробництва, підсобного виробниц­тва, обслуговуючих господарств, відділів, лабораторій та інших компонентів, що складають єдиний господарюючий суб'єкт (рис.5.8).

Рис. 5.8. Структура будівельної організації

Структура будівельної організації визначається такими основними

факторами:

• розміром будівельної організації;

• галузевою й технологічною спеціалізацією.

Будь-якої стабільної стандартної структури будівельних організацій не існує. Вона постійно коригується під впливом виробничо-економічної кон'юнктури, науково-технічного прогресу та соціально-економічних процесів.

Поряд із цим при різноманітності структур усі будівельні організації мають ідентичні функції, головні з них - створення та введення в дію будівельних об'єктів. Щоб забезпечити нормальне функціонування, будівельна організація повинна мати у своєму складі підрозділи основного виробництва (виконання будівельно-монтажних робіт), підсобного виробництва (виготовлення напів­фабрикатів для будівельного виробництва) і по обслуговуванню основного бу­дівельного виробництва (транспорт, постачальницькі підрозділи, склади та ін.).

Щоб кожний працівник у будь-який відрізок часу робив саме те, що необхід­но іншим і всьому будівельному виробництву, потрібні керівні органи, на які покладаються визначення довгострокової стратегії, координація та контроль поточної діяльності персоналу, а також наймання, оформлення і розстановка кадрів. Усі структурні ланки будівельної організації, таким чином, пов'язані між собою за допомогою системи управління, яка стає її головним органом.

Безпосередній вплив на структуру внутрішніх підрозділів будівельної органі­зації мають її масштаби. Для виконання різних обов'язків у великих і середніх бу­дівельних організаціях створюються спеціальні структурні підрозділи (дільниці малої механізації, відділи по комплектуванню). На малих підприємствах ці обов'язки розподіляються серед персоналу за взаємною домовленістю.

Принципова схема структури будівельної організації, що наведена на рис. 5.8, відображає не реальну структуру якої-небудь конкретної будівельної організації, а її функції.

У великій будівельній організації (тресті, комбінаті, об'єднанні) вказані функ­ції, як правило, розділяються на конкретніші обов'язки окремих підрозділів. Наприклад, основні будівельно-монтажні підрозділи поділяються па загальнобу-дівельні, монтажні, оздоблювальні, сантехнічні й ін. Відділи та лабораторії теж безпосередньо класифікують залежно від конкретних завдань. Окремо можуть створюватися відділи головного технолога, головного механіка й ін.

На відміну від великих будівельних організацій функції малих будівельних підприємств не диференціюються, а навпаки, інтегруються іноді до такого сту­пеня, що у керівника немає жодного заступника. Тоді під час його відсутності функції керівника виконує головний бухгалтер або майстер, які також можуть суміщати багато функцій щодо матеріально-технічного постачання, організації ремонту механізмів, транспорту тощо.

Структура будівельних організацій складається безпосередньо під впливом галузевої та технологічної спеціалізації будівельного виробництва. Спеціаліза­ція у будівництві відображається у такій організації будівельного виробництва, коли будівельні організації свою діяльність зосереджують на зведенні однотип­них (для галузей народного господарства) об'єктів або на виконанні однорідних(за технологією) видів і комплексів спеціалізованих будівельних чи монтажних робіт.

Галузева спеціалізація виражається у створенні та розвитку самостійних будівельно-монтажних організацій для зведення об'єктів певної галузі народного господарства (транспорту, енергетики, зв'язку, сільського господарства, житлово-громадського будівництва тощо) або галузі промисловості (металургійної, вугіль­ної, гірничо-рудної, нафтохімічної й ін.).

Галузева спеціалізація розвивається у межах великих будівельних організа­цій (об'єднань, трестів, концернів). Внутрішня структура цих організацій різна, основні виробничі підрозділи формуються відповідно до галузевих профілів бу­дівельної організації, а також залежно від конкретних об'єктів будівництва (шахти, нафтогазопроводи, холодильники, зернові елеватори тощо).

Технологічна спеціалізація виражається у створенні та розвитку самостій­них будівельно-монтажних організацій, профілем виробничої діяльності яких є виконання окремих видів або комплексів робіт (сантехнічні, електромонтажні, монтаж конструкцій, оздоблювальні роботи й ін.). Під впливом технологічної спеціалізації відповідно до профілю виробничої діяльності формується і внут­рішня структура цих організацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]