Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до контрольн.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
164.35 Кб
Скачать

3. Завдання для виконання контрольної роботи

3.1.Загальні положення щодо виконання, оформлення та захисту контрольної роботи

Контрольна робота виконується з використанням теоретичного та практичного матеріалу.

Студент зобов'язаний надати роботу викладачу, який контролює процес виконання контрольної роботи за дві неділі до початку екзаменаційної сесії.

Контрольна робота повинна бути акуратно написана (надрукована), оформлена та зброшурована. Титульний лист контрольної роботи має вигляд, приведений у додатку А. Захист контрольної роботи проводиться відповідно до розкладу занять в період екзаменаційної сесії. Результати її захисту приймають участь у накопичуванні балів для отримання диференційованого заліку.

3.2.Завдання для виконання контрольної роботи

Сформувати наказ про організацію бухгалтерського обліку на підприємстві за елементами облікової політики. При виконанні завдання необхідно використовувати на вибір студента:

  • умовні дані про підприємство (дод.А. рис.1,2);

  • дані про підприємство, обране студентом.

1.Дати характеристику господарської діяльності підприємства, визначити його галузеві особливості, представити виробничу структуру та структуру бухгалтерської служби підприємства.

2.Оформити наказ про облікову політику підприємства .

3. Закріпити обраний варіант організації бухгалтерського обліку на підприємстві в обліковій політиці.

4. Визначити та закріпити в обліковій політиці загальні організаційні питання роботи облікового апарату на підприємстві.

5. Визначити рівень централізації обліку на підприємстві та затвердити в обліковій політиці схеми ведення обліку.

6. Визначити необхідність відокремленої організації податкового обліку, внутрішньогосподарського обліку, системи внутрішньовиробничого контролю та закріпити обрані варіанти в обліковій політиці.

7. Визначити і закріпити напрямки взаємодії бухгалтерії з управлінськими службами , дослідивши особливості господарської діяльності підприємства .

8. Обумовити базу для визначення порога суттєвості інформації . Визначити показники (операції), за якими оцінюється поріг суттєвості. Закріпити кількісну оцінку порога суттєвості в обліковій політиці. Завдання оформити у вигляді таблиці 3.1 .

Таблиця 3.1.

з/п

Показники (операції), за якими оцінюється поріг суттєвості

Кількісна оцінка порога суттєвості

База для визначення порога суттєвості

9. Закріпити в обліковій політиці тривалість операційного циклу для різних видів виробництв, робіт та послуг що виконуються на підприємстві.

10. Закріпити методику обліку складових власного капіталу в обліковій політиці.

11. Закріпити методику обліку зобов’язань в обліковій політиці. Визначити склад, порядок формування та використання резервів майбутніх витрат та платежів . Оформити додаток до облікової політики з наведенням переліку резервів та розрахунку визначення щомісячного розміру одного з видів резервів, що утворюються на підприємстві.

12. Закріпити методику обліку основних засобів в обліковій політиці. Затвердження термінів корисного використання, ліквідаційну вартість і методи нарахування амортизації основних засобів представити за формою таблиці 3.2. Оформити додаток до облікової політики з наведенням розрахунку одного з обраних методів амортизації основних засобів.

Таблиця 3.2.

№ з/п

Найменування об’єктів основних засобів

Термін корисного використання, років

Метод нарахування амортизації

Ліквідаційна вартість

1.

Виробнича будівля

30

Прямолінійний

25000,00

2.

Автомобіль ГАЗ- 52

8

Зменшення залишкової вартості

1700,00

3.

....................

13. Закріпити методику обліку нематеріальних активів в обліковій політиці. Оформити додаток до облікової політики з наведенням розрахунку одного з обраних методів амортизації нематеріальних активів.

14. Закріпити складові методики обліку запасів в обліковій політиці. Оформити додаток до облікової політики з наведенням розрахунку одного з обраних методів оцінки вибуття запасів та методу обліку транспортно-заготівельних витрат.

15. Закріпити в обліковій політиці методику обліку витрат діяльності за складовими. Оформити додатки до облікової політики з наступною інформацією про :

- перелік і склад статей калькулювання виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) для основного та допоміжного виробництва ;

- перелік та склад змінних та постійних загальновиробничих витрат;

- базу розподілу загальновиробничих витрат для кожного структурного підрозділу з прикладом розподілу;

- склад та метод списання витрат майбутніх періодів. з прикладом практичного застосування.

16. Закріпити в обліковій політиці методику обліку дебіторської заборгованості. Оформити додаток до облікової політики з прикладом розрахунку обраного методу визначення величини резерву сумнівних боргів .

17. Закріпити в обліковій політиці методику обліку розрахунків з оплати праці та види програм виплат працівникам.

18. Закріпити в обліковій політиці методику обліку доходів.

19. Затвердити в обліковій політиці перелік пов'язаних сторін (оформити додаток за формою таблиці 3.3) та методів оцінки активів або зобов'язань в операціях з пов'язаними сторонами.

Таблиця 3.3.

№ з/п

Найменування (П.І.П. для фізичних осіб) пов’язаної сторони

Код ЄДРПО

( ІПН – для фізичних осіб)

Статус пов’язаної особи

1.

ДП "АВС"

132456778

Дочірнє підприємство

2.

Петров Іван Михайлович

1345463789

Генеральний директор, засновник

.................

..............

.............

20. Визначити прийнятний для підприємства спосіб ведення бухгалтерського обліку та закріпити вибір в обліковій політиці.

21. Розробити робочий план рахунків з метою обліку (на вибір студента) основних засобів, запасів, дебіторської заборгованості, витрат (із зазначенням класів рахунків, що будуть використані для обліку витрат), доходів, фінансових результатів, розрахунків з постачальниками, розрахунків з бюджетом та затвердити робочий план рахунків в обліковій політиці. Оформити робочий план рахунків бухгалтерського обліку у вигляді додатку до наказу про облікову політику за наведеним зразком (таблиця 3.4).

22. Обрати та закріпити в обліковій політиці систему і форму управлінського (внутрішньогосподарського) обліку, звітності і контролю.

23. Затвердити в обліковій політиці перелік первинних документів, бланків суворої звітності та перелік посадових осіб, що використовують бланки

Таблиця 3.4.

Робочий план рахунків

Синтетичні рахунки

(рахунки першого порядку)

Субрахунки (рахунки

другого порядку)

Рахунки третього порядку

код

назва

код

назва

код

назва

...

...

...

...

...

...

20

Виробничі запаси

201

Сировина й матеріали

2011

Сировина і матеріали основного виробництва

2012

Сировина і матеріали допоміжного виробництва

суворої звітності у своїй роботі; право підпису доручень на одержання товарно-матеріальних цінностей, угод. Сформувати додаток з переліком первинних документів за об’єктом бухгалтерського обліку (на вибір студента) у розрізі :

- типові уніфіковані облікові документи ;

- форми первинних документів, розроблених підприємством;

- форми первинних документів для внутрішнього контролю.

24. Затвердити в обліковій політиці місце та терміни зберігання первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерських звітів та балансів у архіві підприємства. Оформити додаток до облікової політики з переліком типових документів за об’єктами бухгалтерського обліку (розглянути на прикладі одного об'єкту на вибір студента), що створюються в діяльності підприємства, із зазначенням термінів зберігання документів. Зразок оформлення додатку – табл.3.5.

Таблиця 3.5.

№ з/п

Назва документу

Термін зберігання

Місце зберігання

Спосіб виготовлення (ручний,автоматизов.)

1.

Відомість руху ТМЦ у розрізі рахунків та цехів

3 роки

Архів підприємства

автоматизований

.................

25.Затвердити в обліковій політиці правила документообігу та технології обробки облікової документації на підприємстві. Оформити додаток з графіком документообігу.

26.Затвердити порядок складання регістрів обліку та форм звітності на підприємстві.

27.Закріпити в облікові політиці організацію і порядок проведення інвентаризації майна та зобов'язань тощо.

28. Необхідно вибрати відомості, які повинні відображатися в наказі про облікову політику при визначенні складу інвентаризаційної комісії та встановленні матеріальної відповідальності.