Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ДП СОВВ исп.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
251.39 Кб
Скачать
  1. Вимоги до оформлення розрахунково-пояснювальної записки

Розрахунково-пояснювальна записка оформлюється на аркушах формату А4 (210х297мм) чорнилами одного кольору або може бути надруковано на принтері шрифтом Times New Roman, 14 pt, через 1,5 інтервали. Титульна сторінка в записці оформлюється відповідно до зразка, наведеного у Додатку 2.

Кожна сторінка пояснювальної записки дипломного проекту повинна мати рамку і основний напис. Рамка виконується згідно Додатку 2, а основний напис на першій сторінці кожного розділу записки, крім змісту, вступу і списку використаної літератури; згідно Додатку 3; на інших сторінках записки основний напис виконується згідно Додатку 4.

На титульній сторінці та в завданні на проектування основний напис не виконується. Відстань від рамки сторінки до межі тексту на початку і в кінці рядків повинна дорівнювати 3-5 мм, абзац - 15 мм. Відстань від верхнього і нижнього рядків тексту до рамки - 10-15мм.

Термінологія і визначення повинні відповідати встановленим стандартам, а за їх відсутності - загальноприйнятим у науково-технічній літературі. Скорочення слів у тексті і підписах до рисунків та таблиць, як правило, не допускаються.

Назви розділів, окрім змісту, вступу і списку використаної літератури, слід нумерувати арабськими цифрами в межах усієї розрахунково-пояснювальної записки. Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номеру розділу і порядкового номеру підрозділу, які відокремлюються крапкою.

Назви кожного розділу пишуться великими літерами окремо на першій сторінці розділу, який має основний напис згідно з Додатком 3. Назва підрозділу розміщується по тексту на відстані 20 мм від попереднього підрозділу. Крапку в кінці тексту заголовку не ставлять, перенесення слів у ньому не допускається.

Сторінки записки необхідно нумерувати наскрізно арабськими цифрами, які проставляють у відповідних графах основного напису. Титульну сторінку і завдання включають до загальної нумерації, але номер сторінки на них не проставляють. Ілюстрації і таблиці, які розміщені на окремих сторінках, включають до загальної нумерації. Кількість ілюстрацій визначається змістом дипломного проекту і повинна бути достатньою для того, щоб надати розрахунково-пояснювальній записці більшу ясність і конкретність. Всі ілюстрації називаються рисунками.

Рисунки нумеруються в межах кожного розділу записки двома цифрами, розділеними крапкою - номером розділу і порядковим номером рисунку, наприклад «Рис.3.5» - п’ятий рисунок третього розділу. Рисунки повинні розміщуватися в тексті записки одразу після посилання на них. Рисунки можуть бути виконані тушшю, олівцем, фломастером або кульковою ручкою. Рисунки розміщуються, як правило, на окремих сторінках записки. Допускається розміщення на одній сторінці декількох невеликих рисунків, або їх розміщення безпосередньо в тексті записки.

Слово «Рисунок», його номер і назву розміщують під рисунком. У разі необхідності під номером і назвою рисунку розміщують пояснення - розшифровку номерів позицій на кресленнях або ескізах, позначення кривих на графіках тощо.

Цифровий матеріал, як правило, оформлюють у вигляді таблиць. Кожна таблиця повинна мати назву, яку вказують над таблицею. Над заголовком таблиці праворуч пишуть слово «Таблиця» і її номер. Нумерують таблиці аналогічно як і рисунки. При посиланні в тексті на таблицю, слово таблиця пишуть скорочено, наприклад «табл.2.7».

Таблицю розміщують безпосередньо під текстом, в якому дано посилання на неї, або на наступній сторінці. Допускається розміщувати таблицю уздовж довгої сторони листа таким чином, щоб вона читалася при повороті записки на 90 градусів за годинниковою стрілкою. Таблиці, що мають другорядне значення, доцільно виносити до додатків. Якщо висота таблиці перевищує розмір сторінки, її продовження переносять на наступну сторінку. При цьому над продовженням пишуть «продовження табл.» і зазначають її номер. При перенесенні таблиці допускається замінювати заголовок граф відповідними номерами.

Формули подаються в тексті окремим рядком. Перенесення формули на наступний рядок допускається тільки на значках математичних операцій, причому знак на початку наступного рядка повторюють.

Пояснення символів коефіцієнтів, які входять до формули, якщо вони не пояснені в тексті раніше, повинно бути подано безпосередньо під формулою. Пояснення кожного символу треба давати з нового рядка, причому перший рядок пояснення повинен починатися зі слова «де». При виконанні чисельних розрахунків за формулою треба наводити первинний вираз із підставленими в нього числовими значеннями і кінцевий результат із зазначенням одиниці виміру без проміжних викладок.

При великій кількості однотипних обчислень (наприклад, гідравлічному розрахунку водогінної мережі тощо) допускається наводити тільки розрахункові формули і таблиці результатів обчислень.

Формули нумеруються також у межах окремого розділу записки. Нумерація формул здійснюється аналогічно рисункам і таблицям. Номер формули записують у круглих дужках на рівні формули справа. Посилання на формулу дають у круглих дужках, наприклад, «...у формулі (1.5)».

В «Списку використаної літератури» джерела необхідно наводити у відповідності до вимог ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 [25]. Бібліографічний опис джерела повинен забезпечувати можливість його однозначної ідентифікації. Прикладом може слугувати оформлення списку літератури в даних методичних вказівках. Список літератури можна складати за алфавітом або за хронологією посилання на відповідне джерело в тексті. Посилатися слід, як правило, на джерело в цілому. За необхідності, допускається використання розширеного посилання з вказівкою розділу, таблиці, ілюстрації чи сторінки джерела.

Посилання на джерело наводиться у вигляді його порядкового номеру з переліку посилань у квадратних дужках, в яких допускається зазначення додаткової інформації, наприклад, [10, c.121]. В списку літератури необхідно вказувати тільки ті джерела, на які в тексті розрахунково-пояснювальної записки зроблені посилання. Бібліографічний опис дається мовою джерела.

Додатки оформлюються як продовження розрахунково-пояснювальної записки. Якщо є два і більше додатки, їх нумерують послідовно арабськими цифрами. Кожний додаток повинен мати змістовну назву і починатися з нової сторінки. У правому верхньому куті сторінки пишуть слово «Додаток» та його номер.