Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ДП СОВВ исп.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
251.39 Кб
Скачать
  1. Вимоги до оформлення графічної частини

Креслення дипломного проекту виконуються згідно з діючими вимогами Системи проектної документації для будівництва (СПДБ) та Єдиної системи конструкторської документації (ЄСКД) на аркушах формату А1 (594х841).

Креслення окремих вузлів і деталей дозволяється виконувати на аркушах форматів А2 (594х420 мм), А3 (297х420 мм), А4(297х210 мм), які рекомендується розміщувати на полі формату А1, лист якого не розрізається. Основні правила оформлення креслень систем водопостачання і водовідведення відповідно до вимог державних стандартів наведені в довідковій та навчальній літературі [26-28].

На кожному аркуші робочого креслення наносять основний напис, розміри і зміст якого повинні відповідати формі, наведеній у Додатку 5. При розміщенні елементів креслень необхідно найбільш повно і раціонально використовувати площу аркуша. Креслення виконують чітко олівцем (чорною тушшю), або із застосуванням комп’ютерної техніки, при дотримані стандартних масштабів.

Для більшої виразності креслень допускається кольоровий друк, відмивка акварельними фарбами або розфарбовування кольоровими олівцями, згідно з рекомендаціями, що наводяться в літературі.

Аркуші можна розташовувати горизонтально або вертикально. Не рекомендується виконувати остаточне оформлення креслень без перевірки консультантом. Спочатку креслення розробляються у тонких лініях і лише після узгодження з консультантом їх можна навести та зробити відповідні написи.

  1. Відзив і рецензія на дипломний проект

Відзив і рецензія - це документи, які оцінюють результати роботи студента за період дипломного проектування, підводять підсумки його навчання в університеті.

Відзив надає керівник дипломного проектування, рецензію - фахівець за відповідним напрямком спеціалізації. Рецензенти призначаються з числа висококваліфікованих спеціалістів, які працюють у науково-дослідних і проектних інститутах, підприємствах та будівельно-монтажних установах.

Відзив і рецензія повинні давати оцінку дипломного проекту за наступними питаннями:

  • відповідність змісту проекту темі і завданню; актуальність теми; глибина розкриття теми, якість і ступінь проробки основних розділів проекту, інших теоретичних питань, конструктивних, технологічних та економічних розрахунків;

  • оригінальність запропонованих рішень;

  • теоретична і техніко-економічна обґрунтованість вибраного варіанту інженерного рішення;

  • використання сучасних досягнень науки і техніки, нових публікацій в сфері водопостачання і водовідведення;

  • якість оформлення розрахунково-пояснювальної записки та графічної частини проекту, додержання вимог державних стандартів при виконанні креслень;

  • реальність поданого проекту і доцільність його використання;

  • рівень підготовки дипломника до самостійного рішення інженерних задач;

  • обгрунтований перелік недоліків, зауважень та рекомендацій до проекту.

Відзив і рецензія закінчується оцінкою дипломного проекту в цілому, рекомендацією щодо доцільності присвоєння дипломникові кваліфікації інженера-будівельника зі спеціальності «Споруди та обладнання водопостачання і водовідведення» та підписом керівника (рецензента). При цьому вказується посада, вчений ступінь і звання керівника (рецензента). Підпис рецензента повинен бути завірений печаткою установи, в якій він працює. Зразки відзиву і рецензії наведені в Додатках 6,7.