Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maligina_V.D.Metod._vkaz._po_vikon.lab.robit.Mi....doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
3.1 Mб
Скачать

Вплив антибіотиків.

Антибіотики - це речовини, які виділяються нижчими організмами (бактеріями, грибами, аскоміцетами) і мають антимікробну дію. Консервування антибіотиками обмежено застосовується в практиці зберігання харчових продуктів і напівфабрикатів. Антибіотики (біоміцин, стрептоміцин, ністатин та інші) можуть сприяти знищенню бактерій, які викликають пошкодження м'яса, риби, овочів та інших продуктів. Однак, практичне застосування цих речовин дуже обмежене, тому що тривале застосування їх може привести до появи різноманітних бактерій, стійких до лікувальних препаратів. Для консервування продуктів дозволяється застосування антибіотиків, які не використовуються в медицині, наприклад, низин. Його продукування здійснюється однією з груп молочнокислих бактерій. В консервній промисловості низин застосовується для того, щоб спростити режими стерилізації, знизити температуру нагріву консервів, значно скоротити час консервування. Застосовується також біоміцин для обробки свіжої риби і забитої птиці.

Етап і.

1.В фарфорову чашку натерти цибулю, часник, розтерти таблетки антибіотика.

2.В чашку Петрі на поверхню застиглого МПА зробити посів суспензії дослідних спор гриба або бактерій. Для чого відібрати стерильною піпеткою 0,2 см3 суспензії спор гриба або бактерій. Для цього вилити на поверхню агару, нанести рівномірно на всю поверхню середовища стерильною зігнутою паличкою або мікробіологічною петлею. Після чого в центр засіяного живильного середовища (МПА) помістити невелику кількість (біля 1г) отриманої на терці кашки цибулі, часнику або порошку розтертого антибіотику у меншій кількості (0,5г).

3.На бокову поверхню кришки наклеїти етикетку з прізвищем студента та назвою дослідного матеріалу. Чашку помістити в термостат. Інкубація проводиться на протязі 48 – 72 годин. Після інкубації вивчають ріст колоній дослідних мікроорганізмів, звертаючи при цьому увагу на характер їх росту.

Етап іі.

1.Для виявлення фітонцидності цибулі, часнику, гірчиці на гриб або бактерії, що вивчаються, необхідно відмітити ступінь засіяності різних місць поверхні поживного середовища - агару.

На поверхні поживного середовища після інкубації спостерігають 3 зони: “зону росту”, “зону пригнічення”, “зону стерильності”. Розміри цих зон (вони розташовуються від центру чашки Петрі по окружності) залежать від активності дослідного препарату біологічно активних речовин і цілеспрямованої дії цього препарату на конкретні мікроорганізми.

В процесі дослідження необхідно відмітити навколо внесеного препарату вказані зони за допомогою міліметрового паперу.

В досліді з пліснявими грибами виявляють також зону відсутності спороносного міцелію і вимірюють його діаметр. В досліді з бактеріями виявляють зону пригнічення росту (рідкий, розсіяний ріст колоній) і вимірюють її діаметр.

2.Результати записати за формою:

Ефективність впливу біологічно активних речовин на мікроорганізми.

Вид біологічно активної речовини

Г р у п а м і к р о о р г а н і з м і в

Бактерії

Гриби

Дріжджі

З о н и в п л и в у, мм

стерильна

пригнічення росту

росту

стерильна

пригнічення росту

росту

стерильна

пригнічення росту

росту