Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійні роботи.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
623.1 Кб
Скачать

3. Системний підхід до дослідження ринку, його елементи

Головною метою та завданням дослідження ринку є систематизація його складових. Функціонування будь-якого товарного ринку як систе­ми відбувається за допомогою наступних елементів: попиту, пропозиції, рівноважної і ринкової ціни, еластичності попиту та пропозиції, кон'юнктури ринку.

3.1. Попит

Попит характеризує грошове вираження кількості продукції, яку спо­живачі хочуть і можуть купити.

Величина попиту дає уявлення про натуральне вираження кількості продукції (в штуках, метрах, тонах), яку споживачі хочуть і можуть купи­ти за певною ціною протягом певного часу дії ціни.

Чим нижче ціна на будь-який товар, тим вище на нього попит і навпа­ки, - це і є закон попиту. Причому споживач буде придбавати додаткову одиницю даного товару, якщо ціна знижується.

На попит, крім ціни, впливають інші різні чинники:

1. Смаки споживачів.

2. Доходи споживачів. Розрізнюють товари, на які попит росте, і товари, на які попит падає в міру зростання доходу.

3. Ціни на товари-субститути.

4. Очікування (прогнози) споживачів.

Купівельний попит визначається за допомогою ряду характеристик товар­ного споживання і опитів покупців, а також експертних і кон'юнктурних оцінок.

У господарській практиці звичайно виділяються наступні види споживчого попиту:

  • макропопит - попит на великі, об 'єднані за тою або іншою споживчою ознакою групи товарів;

  • мікропопит - попит на окремі види і асортиментні позиції товарів;

  • міський попит;

  • сільський попит;

  • попит окремих соціальних груп населення;

  • задоволений і незадоволений попит,

  • умовно задоволений попит - товари придбані, але гіршої якості або іншого виду;

  • відкладений попит - купівля відкладена до накопичення необхід­ної для її придбання суми грошей або купівля приурочена до певного сезону;

  • твердосформульований попит - покупець висловлює твердий намір купити саме даний конкретний товар, в цьому випадку заміна одного виду товару іншим не допускається;

  • альтернативний попит - покупець остаточно вибирає товар при його купівлі в магазині, один вид може бути замінений іншим або навіть іншим товаром;

  • імпульсивний або спонтанний попит - покупець заходить у магазин без твердого наміру зробити покупку і купує товар під впливом ознайомлення з його властивостями.

Для вивчення попиту застосовуються різні методи. Один з них - веден­ня журналів обліку попиту, в який постійно записуються незадоволені запити покупців.

Суть іншого методу складається в зіставленні асортиментної струк­тури продажу, надходження і запасів. Цей метод дозволяє оцінити, які з поступаючих видів товарів успішно продаються, а які осідають у запа­сах. При цьому здійснюється розрахунок середніх цін надходження, про­дажу, запасів. Якщо вони мало розрізнюються, це означає, що структура попиту відповідає структурі надходження. Якщо ж середня ціна продажу значно відрізняється від середніх цін запасів і надходження, то існують диспропорції. Аналогічним методом досліджують асортимент за іншими ознаками: розміром, ростом тощо. Відхилення товарних запасів від нор­мативу - ознака диспропорції попиту і пропозиції.

З метою вивчення попиту можуть застосовуватися також одномоментні опити покупців (усні або письмові із заповненням відповідного бланка), виставки та інші заходи.