Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_захист_права_інтелектуальної_власност....doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
619.52 Кб
Скачать

Тема 7. Практичні питання захисту прав інтелектуальної власності, пов’язані зі специфікою об’єкта.

Лекція 7. Практичні питання захисту права інтелектуальної власності, пов’язані зі специфікою об’єкта. Договори на використання об’єктів інтелектуальної власності.

Підстави набуття права інтелектуальної власності. Правила застосування законодавства у сфері інтелектуальної власності при розгляді справ у судах України.

Підвідомчість спорів, які розглядають суди у сфері права інтелектуальної власності.

Підстави та порядок вжиття запобіжних заходів судами при розгляді справ у сфері інтелектуальної власності, їх перелік та застосування.

Заява про вжиття запобіжних заходів та порядок її подачі та строк розгляду, її задоволення або відхилення.

Підстави припинення запобіжного заходу або його скасування судом.

Апеляційне оскарження ухвали щодо вжиття запобіжного заходу. Розгляд та прийняття рішення апеляційною інстанцією.

Договори на використання об’єктів інтелектуальної власності та їх види. Договори на створення об’єктів інтелектуальної власності. Договори на використання об’єктів інтелектуальної власності. Ліцензійні договори, поняття і види. Договір виключної ліцензії і договір невиключної ліцензії. Укладання та основні умови ліцензійних договорів на використання об’єктів інтелектуальної власності.

Авторські договори, поняття і види. Типові авторські договори. Примірні авторські договори. Ліцензійні договори на використання наукових, літературних і художніх творів.

Тема 8. Патентний повірений: його функції, права, обов’язки та вимоги для набуття статусу патентного повіреного.

Лекція 8. Патентний повірений: його функції, права, обов’язки та вимоги для набуття статусу патентного повіреного.

Вимоги до підготовки патентного повіреного: технічна освіта; грамотність; юридична освіта; особа.

Функції патентного повіреного: передзаявочний етап; стадія заявки; публікація заявки; відстрочена експертиза; оспорювання; експертиза по суті; зміни; роль у період дії патенту; заявка для іноземних клієнтів; зарубіжні заявки для місцевих клієнтів.

Патентний повірений на підприємствах: придбання прав промислової власності; пошук і моніторинг; документація про рівень техніки; співробітництво з науково-дослідними відділами підприємства; ліцензування; підтримання прав у силі; інші види діяльності.

Асоціації патентних повірених: національні, міжнародні, регіональні.

Функції повіреного з товарних знаків: вибір товарного знаку; заявка на національну реєстрацію; подання власником вітчизняного товарного знаку заявки за кордоном; ліцензування; підтримання товарних знаків після реєстрації.

Тема 9. Захист прав інтелектуальної власності в Україні: проблеми законодавчого забезпечення та правозастосування.

Лекція 9. Захист прав інтелектуальної власності в Україні: проблеми законодавчого забезпечення та правозастосування.

Правопорушення в сфері виготовлення та використання аудіовізуальної продукції, програмного забезпечення та фармацевтичних препаратів. Проблеми законодавства, щодо їх належного захисту.

Захист прав на результати наукових досліджень від їх несанкціонованого використання та інших прав інтелектуальної власності, що стає дедалі більш поширеним (привласнення результатів наукової праці у формі фіктивного "співавторства"; публікація працівниками державних структур від свого імені результатів, що містяться в науково-аналітичних матеріалах, поданих до них підпорядкованими організаціями; передача (експорт) інтелектуальних здобутків, створених за державні кошти, за межі України; відтворення результатів наукових праць без посилання на авторів або несанкціонована їх публікація тощо).

Проблемні питання стосовно організації та забезпечення функціонування системи правової охорони та забезпечення захисту прав інтелектуальної власності в Україні.

Проблеми освіти та правової культури, що стосуються охорони інтелектуальної власності в Україні.

Практичне заняття 5

Категорії спорів у сфері захисту прав інтелектуальної власності та їх специфіка розгляду у судах України.

(2 години)

1. Порядок звернення власника прав інтелектуальної власності до суду, щодо захисту своїх прав. Визначення підсудності розгляду справи, в разі звернення юридичної або фізичної особи до суду.

2. Порядок розв’язання спорів, які пов’язані з охороною об'єктів авторського та суміжного права: визнання автора літературного твору, картини, комп'ютерної програми, фонограми, виконання телепередачі.

3. Порядок розв'язання спорів, які пов'язані з охороною об'єктів промислової власності: відмова у видачі патенту або свідоцтва, про визнання свідоцтва (патенту) недійсним та про заперечення третіх осіб про видачу патенту.

4. Порядок розв'язання спорів, що стосуються порушення прав: про надання примусової ліцензії, про виплату винагороди автору роботодавцем, про визнання дій, що порушують або не порушують патент, про компенсацію за використання винаходу державою.

5. Спори, які розглядаються Апеляційною палатою Державної служби інтелектуальної власності. Порядок та специфіка їх розгляду.