Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прогр. Відродж.-2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
270.85 Кб
Скачать

Тема 4. Проблема зворотньої сторони ренесансного титанізму.

Поняття ренесансного титанізму та його зворотної сторони. Амбівалентність провідних характеристик ренесансної культури. Наслідки стихійного людського самоствердження, егоїстичного індивідуалізму та необмеженої сваволі. Причини падіння моральності, девальвації християнської системи цінностей. Типи аморальної поведінки. Підступність і жорстокість. Авантюризм та сваволя. Азарт і жадоба помсти. Порушення подружньої вірності. Проституція. Порнографічна література та малюнки. Падіння моральності в середовищі служителів церкви. Вбивства на замовлення. Розбійні напади, бандитизм кондотьєрів. “Абсолютні” злодії. Поширення астрології та алхімії. Демонологія і магія. Відьми і чаклуни. Язичницькі і християнські забобони (марновірство). Жорстокість інквізиції. Історична зумовленість зворотної сторони ренесансного титанізму.

Тема 5. Культура Італійського Проторенесансу.

Соціально-економічні причини прискорення розвитку італійської культури на зламі ХІІІ-ХІV століть. Складність політичної ситуації. Неоднорідність культурного розвитку. Піднесення нових культурних центрів (Флоренція, Піза, Сієна, Генуя, Мілан, Венеція). Духовні фактори оновлення культури. Містична доктрина Джоакіно дель Фійоре. Зростання інтересу до греко-римської культурної спадщини. Ремінісценції візантійських і готичних традицій. Складність і суперечливість культури Проторенесансу. Літературно-філософський спадок Данте Аліг'єрі. «Божественна комедія» як синтез середньовічної культури і пролог культури Ренесансу. Онтологія та поетика буття в космології Аліг'єрі («Божественна комедія»). Етика та естетика Данте. Проторенесансні тенденції в італійській архітектурі. Оновлення мистецтва скульптури. Новації пізанської школи (творчість Нікколо Пізано, Джовані Пізано, Арнольфо ді Камбіо). Живопис як провідна царина, де проявилися ознаки нового стилю. Традиція і новаторство в творчості П'єтро Кавалліні. Становлення реалістичної традиції художньої виразності у творчій манері Джотто. Літературна творчість Ф.Петрарки і Дж.Бокаччо.

Тема 6. Раннє Відродження в Італії.

Особливості італійського гуманізму в період Раннього Відродження. Ідейні засади діяльності Платонівської академії у Флоренції: синтез гуманізму і неоплатонізму. Філософська система Марсиліо Фічіно. Вчення про гідність людини. Гуманістичний антропоцентризм Джованні Піко делла Мірандоли. Пантеїстична онтологія та діалектика Миколи Кузанського. Нова система освіти. Формування ренесансного стилю в архітектурі (тосканська, ломбардська і венеціанська школи). Новації Ф. Брунуллєскі та Л. Альберті. Зростання статусу образотворчого мистецтва. Новаторські прийоми в італійській скульптурі. Творчість Донателло. Перебудова системи художнього бачення в живописі кватроченто. Представники флорентійської художньої школи (Мазаччо, фра Анжеліко, Паоло Учелло, Беноццо Гоццолі, Андреа дель Кастанья, Філіппо Ліпі, Гірландайо та ін.). Особливості умбрійської та венеціанської шкіл живопису (творчість П'єро делла Франческі, Лукі Сіньйореллі, Андреа Мантеньї, Антонелло да Мессіни, Джованні Белліні).