Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЛАНИ семін ПРОГР 2007.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
710.66 Кб
Скачать

Подорожні до татар, “литви” і московитів у XV-XVI ст.

Максимальна оцінка – 2 бали за розгорнуту інформацію про авторів та зміст їх творів; 1 – за коротку інформацію про авторів і основний зміст їх творів; 0,5 – за лаконічну інформацію; 0 – за формальний підхід і невірні дані

Звичаї

(обов’язкове оцінювання автором)

Татари

Московити

“Литва”

Михалон Литвин

Барбаро

Контаріні

С. Герберштейн

Е. Лясота

Право

(обов’язкове оцінювання автором)

Татари

Москвитяни

“Литва”

Право ВКЛ за литовськими статутами

Михалон Литвин

Барбаро

Контаріні

С. Герберштейн

Е. Лясота

Додаток іі

Теоретичні питання семінарських занять (розкриваються в короткій міні-лекції на першому семінарському занятті викладачем)

Термін “джерело” у літописному жанрі

Визначення “джерела” для літописання. Зведений характер пам’яток: джерелами літописів могло бути дуже багато різножанрових текстів. Обробка джерел літописцем: особливості (небажаність змін у попередньому тексті літописного тексту і досить вільна переробка інших, нелітописних пам’яток: поняття про письмовий текст, його сприйняття). “Анфіладний” спосіб побудови літопису (ПВЛ та Київське традиційне літописання). Зміни у відношенні до тексту у XIV-XVI століттях. Вільне “переписування” попередніх літописів (політичні легенди: московська, польська, литовська); приєднання до літописів а)цілих комплексів юридичних документів, що включали в себе кілька юридичних пам’яток; б) використання у літописах генеалогічних списків руських князів, володарів інших держав, адміністративні списки (єпископи, верхівки міського врядування) та списки міст (“Список городов русских…”); в) іноді, літопису передував виклад давньої історії (пор. з ПВЛ, де теж був подібний вступ). Причини появи нових рис у літописанні: а) спроба ідеологічного обгрунтування теорії нового об’єднання руських земель (два центри: Москва і Литва): поява нової ідеологічної схеми на українських землях; б) вплив світської літератури (белетристичність, поява замовників літописів з кола магнатів).

Приклади: ПВЛ та білорусько-литовське літописання.

Додаток ііі

Список обов’язкових термінів

до Теми 1:

Текст;

рукопис;

список;

копія;

редакція;

ізвод;

протограф.

Датування;

почерк;

папір;

філігрань;

літописний центр;

літописець;

перепищик;

автор;

редактор.

Літописний звід;

літопис;

літописець;

редакція літопису;

стема;

хроніка.