Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Муніципальна власність.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
512.51 Кб
Скачать

Тема 4. Муніципальна власність в системі муніципального управління

Сутність поняття «муніципальне управління». Завдання та основні складові системи муніципального управління. Суб’єкти та об’єкти муніципального управління. Підвищення ролі та значення муніципального управління в сучасних умовах. Зарубіжний досвід організації муніципального управління. Місце об’єктів муніципальної власності в системі муніципального управління. Система управління об’єктами муніципальної власності. Підрозділи з управління об’єктами муніципальної власності в органах місцевої влади.

Тема 5. Управління об’єктами муніципальної власності

Механізм управління об’єктами муніципальної власності. Система критеріїв та показників ефективності управління об’єктами муніципальної власності. Користування та розпорядження об’єктами муніципальної власності. Довірче управління, оренда, лізинг, концесія, приватизація об’єктів муніципальної власності. Особливості управління спільною муніципальною власністю. Підвищення ефективності управління об’єктами муніципальної власності. Прватно-муніципальне та міжмуніципальне партнерство як важливі інституційні передумови подальшого розвитку муніципальної власності. Інститут приватно-муніципального партнерства: сутність, значення і перспективи розвитку в Україні.

Тема 6. Управління підприємствами муніципальної власності

Муніципальні підприємства як об’єкт муніципальної власності. Місце муніципальних підприємств в господарстві населених пунктів. Види муніципальних підприємств. Муніципальне замовлення. Система управління муніципальними підприємствами.

Тема 7. Земля як об’єкт муніципальної власності

Сутність поняття «муніципальні землі». Правове середовище регулювання земельних відносин. Право володіння, користування та розпорядження землею. Структуризація земель населених пунктів. Земельна політика в містах в контексті завдань земельної реформи в Україні. Поняття та основні ознаки права власності на землю. Суб’єкти права власності на землю. Право землекористування та його види. Особливості користування земельними ділянками в містах. Особливості орендних земельних відносин в населених пунктах. Особливості постійного користування. Концесійне землекористування в населених пунктах. Земельні сервітути на обмеження прав на землю. Види документів, що посвідчують володіння та користування земельними ділянками в містах. Місце та роль органів влади у вирішенні земельних питань в населених пунктах. Структура та повноваження органів місцевого самоврядування, що забезпечують формування та реалізацію земельної політики в містах. Повноваження органів виконавчої влади з питань земельних ресурсів. Методи управління земельними ресурсами: організаційно-правові, економічні, містобудівні. Приватизація та муніципалізація земель населених пунктів. Концептуальні підходи до розмежування земель державної і муніципальної власності. Повноваження місцевих органів влади в процесі формування ринку земель. Платний характер використання земель. Система оподаткування муніципальних земель. Оцінка земель населених пунктів. Види оцінки. Земельний кадастр. Система реєстрації прав на землю. Інформаційне забезпечення управління земельними ресурсами населених пунктів.