Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
367.62 Кб
Скачать

3 Опис лабораторної установки

Лабораторна установка для експериментального визначення коефіцієнтів витікання рідини з отворів і насадків (мал. 5) складається з напірного бака 1, на передній стінці якого розташовані отвір і різноманітні насадки 2. У баку за допомогою вентиля 3 підтримується постійний рівень, контрольований по водомірному склу 4.

Вода, що випливає у виді струминки з отвору або насадка, зливається в мірний бачок 9, розділений на дві половини перегородкою. При налагодженні режиму, коли вимір витрати не провадиться, що випливає рідина вільно скидається в каналізацію. При проведенні вимірів перекидна лійка 8 повертається і вода заповнює робочу половину бачка, що має водомірне скло 10, отградуйоване в одиницях об'єму - літрах.

Малюнок 5 - Схема лабораторної установки

Для виміру швидкості витікаючої струминки рідини використовується координатний пристрій 5 із закріпленої на ньому трубкою Пито 6, залученої до п'єзометру 7.

4 Методика проведення роботи

  1. Перед початком роботи ознайомитися з методичними вказівками і лабораторною установкою, установити наявність і призначення всіх приладів і пристроїв.

  2. Один із виконуючих роботу студентів за допомогою вентиля 3 підтримує постійним, заданий викладачем, рівень рідини в баку 1 по водомірному склу 4. Інший студент повинний установити трубку Пито 6 за допомогою координатного устрою 5 по центрі досліджуваної струминки рідини.

3. Коли показання п'єзометра стабілізуються, повернути перекидну лійку 8 і направити рідину в робочу половину мірного бачка 9. При цьому необхідно замірити час по секундомірі, за який у бачок по водомірному склу 10 набереться визначений об’єм води ( порядку 1014 літрів ).

4. До протоколу вимірів і розрахунків здійснюється запис показань водомірного скла Н и п'єзометра Ндин , об’єму води V" у мірному бачку і час його наповнення.

5. Закрити досліджуваний насадок або отвір і відчинити слідуючий. Встановити трубку Пито за допомогою координатного устрою і провести необхідні виміри.

6. Закрити вентиль 3, випустити воду з мірного бачка 9 і приступити до опрацювання результатів вимірів.

Таблиця 2 - Протокол вимірів і розрахунків

Найменування насадків

Ескіз отво-ру і насадка

h,

(або

H),

мм

S,

(або

Hдин)

мм

, сек

V,

м3

Табличні значення

Відхилення в % від табличних значень.

Отвір із гострою крайкою

0.92

0.97

0.64

0.06

Внутрішній циліндричний

насадок

0.71

0.71

1.0

1.0

Зовнішніх циліндричний насадок

0.82

0.82

1.0

0.5

Конічний розбіж-ний насадок

0,45

0,45

1.0

3,94

Конічний збіжний насадок.

Всі коефіцієнти залежать від розміру рогу конусності.

Коноїдний насадок.

0.97

0.97

1.0

0.06

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]