Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кафедральний посібник. doc.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
399.36 Кб
Скачать

3. Сучасні теорії соціалізації людини

Поняття "соціалізація" (лат. socialis - суспільний) дедалі більше використовується як наукова категорія представниками широкого спектру наук - філософії, соціології, психології, політології, педагогіки та ін. В американській та французькій соціології це поняття з'явилося наприкінці XIX ст. і пов'язане з іменем американського соціолога Ф.Гіддінгса (1855-1931 pp.) і французького соціолога Г.Тарда (1843-1904 pp.).

В основу теорії соціалізації Габріель Тард поклав принцип наслідування, регульоване суспільством через соціальні інститути - систему освіти і виховання, сім'ю, громадську думку та ін.

Значний інтерес викликає розуміння соціалізації видатним американським соціологом Ф.Гіддінгсом, який, на думку деяких авторів, вперше ввів у науковий обіг поняття "соціалізація". Розглядаючи суспільство як фізико-психічний, особливим способом побудований організм, основним елементом суспільного життя якого є "усвідомлення роду", Гіддінгс вважав, що соціалізація як процес "розвитку соціальної природи чи характеру" людини відбувається як у результаті стихійного впливу оточення, так і завдяки впливам суспільства згідно із "свідомим планом". Такі впливи, що виходять від сім'ї, школи та інших елементів суспільного організму, мають виховну спрямованість.

Значний внесок у розробку теорії соціалізації зробив Толкотт Парсонс (1902-1979 pp.). Основна ідея його концепцій пов'язана з розумінням соціалізації як процесу інтеграції індивіда в соціальну систему шляхом сприйняття загальноприйнятих норм, "вбирання" у себе загальних цінностей, в результаті чого дотримання загальнозначущих норм і стандартів поведінки стає потребою індивіда, елементом його діяльності.

Більшість американських соціологів досліджують соціалізацію в конкретних, прагматичних цілях: як забезпечити перетворення дитини на добре пристосованого члена суспільства, до якого вона належить. Часто дитина, що пристосовувалася до середовища, характеризується як "соціалізована", і, навпаки. Типовим є визначення соціалізації як прийняття індивідом групових норм, "прийняття особистістю переконань, цінностей і норм вищого чи нижчого статусу, характерних для груп, членства в яких особистість домагається".

На відміну від американської, французька соціологія теорію соціалізації розглядає ширше - як сукупність взаєморозумінь, взаємовідносин із суспільством, в які індивід вступає в процесі формування як особистість. Необхідно підкреслити поглиблену увагу франц. соціологів до дослідження умов соціального середовища, з виокремленням соціально-економічних і соціальних умов, а також сім'ї, школи і неформальних груп однолітків.

І.С.Кон у праці "Социология личности" розглядає соціалізацію як засвоєння індивідом соціального досвіду, певної системи соціальних ролей і культури. Людина стає особистістю, об'єктом і суб'єктом суспільних відносин, послідовно проходячи різні стадії соціалізації. Соціалізація визначається як процес, під час якого людська істота з певними особистісними задатками набуває якостей, потрібних їй для життєдіяльності. На відміну від близьких їй понять "розвиток" і "виховання", соціалізація охоплює процес і результати взаємодії індивіда із сукупністю соціальних впливів.

У соціології теоретичні дослідження проблем соціалізації людини представлені у працях українських та російських соціологів Л.В.Сохань, Л. Ази, М.Лукашевича, В.Москаленка, Б. Ананьева, С.Бабенка, М.Дьоміна, І.Кона, П.Лямцева, В.Паригіна та ін. Вони зазначили, що аналіз соціалізації людини дозволяє визначити не тільки механізми названого процесу, а й технологію включення індивіда в соціальні процеси.