Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М-Н-СТЕРСТВО АГРАРНОп ПОЛ-ТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
741.34 Кб
Скачать

5.1. Державна податкова служба та її завдання

Податкова служба України утворена 1 липня 1990 року Постановою Ради Міністрів України від 12 квітня 1990 року №74 „Про створення державної податкової служби в Українській РСР” у складі Міністерства фінансів.

Президентом України 22 серпня 1996 року видано Указ № 760/96 “Про утворення Державної податкової адміністрації України та місцевих державних податкових адміністрацій”, яким встановлено, що ДПА України є центральним органом виконавчої влади, а податкові адміністрації в областях, районах, містах і районах у містах – самостійними одиницями, які не входять до складу місцевих державних адміністрацій.

ОРГАНІЗАЦІЙНА СТРУКТУРА ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ УКРАЇНИ

ДПА в областях

ДПА УКРАЇНИ

ДПА в містах Київ та Севастополь

ДПА в Автономній Республіці Крим

ДПІ у районах міста

Міжрайонні та об’єднані ДПІ

ДПІ у містах з районним поділом

ДПІ у містах без районного поділу

ДПІ у районах

Головними завданнями органів державної податкової служби України є:

  • постійний контроль за дотриманням всіма суб’єктами системи оподаткування правильності розрахунку, повнотою сплати та дотримання строків сплати податкових платежів до бюджетів усіх рівнів держави;

  • внесення до законодавчих органів України пропозицій з приводу покращення діючого законодавства з метою підвищення ефективності системи оподаткування;

  • створення та формування Державного реєстру платників податкових платежів, фізичних осіб, забезпечення їх обліку тощо;

  • проведення роз’яснення, консультування для платників податкових платежів з питань оподаткування;

  • здійснювати заходи щодо запобігання злочинам та різним правопорушенням з питань оподаткування тощо.

5.2. Контрольна робота органів дпа щодо розрахунків платників податків з державою

Контрольна робота ДПА серед платників податків по до­триманню законодавства щодо оподаткування здійснюєть­ся через проведення камеральних та документальних пере­вірок.

Камеральна перевірка — це перевірка, яка проводиться шля­хом співставлення даних фінансового звіту і арифметичного під­рахунку показників звітності. Вона здійснюється без виїзду до платників податків, як у присутності, так і без участі посадових осіб підприємств.

Документальна перевірка проводиться працівниками ДПА із обов'язковим виїздом до платників податків і в присутності по­садових осіб. Такій перевірці підлягають:

  • перевірка арифметичних підрахунків;

  • співставлення даних первинних бухгалтерських документів, показників аналітичного і синтетичного обліку з даними подат­кового звіту;

  • перевірка правильності визначення податкової бази і подат­кових зобов'язань;

  • перевірка правильності ведення бухгалтерського та інших видів обліку;

  • перевірка правильності складання розрахункових та інших документів тощо.

На основі документальної перевірки податковим інспекто­ром складається акт, який підписується податковим інспекто­ром, керівником підприємства, головним бухгалтером (3—5 ек­земплярів).

Якщо в результаті перевірки виявлено будь-яке порушення, то головою ДПІ складається протокол на посадових осіб про притягнення до адміністративної відповідальності і постанова чи рішення про застосування фінансових санкцій до платника податків.