Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PDNM_Ch_1.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Ефективний темп професійного успіху

Прискорюючи події, людина припускається помилок. Практично завжди, коли вона діє поспіхом вона помиляється.

Критерій правильної оцінки свого внутрішнього стану полягає в наступному: якщо людина почувається спокійною, збалансованою та здатною приймати виважені рішення, – вона зберігає активність та високу ефективність в своїх діях. Якщо ж працівник відчуває «внутрішній тремор», підвищену тривожність, забагато уваги приділяє деталям, починає швидко говорити та рухатися, – він поспішає та може зробити помилку.

Прогнозування та професійний успіх

Правило, на яке необхідно орієнтуватися, скеровуючи свою енергію на досягнення значущої мети, можна сформулювати так: «не мріяти ні про що за заздалегідь. Поступово, крок за кроком рухатися в необхідному напрямку».

Буває і так, що зусилля людини виявляються марними, його переслідує невдача в професійній діяльності. Можна сказати, що «пішла чорна смуга». Що робити?

Відповідь проста: на деякий час відступитися, зачекати і нічого не робити. Але ця зупинка не повинна бути довгочасною.

Фактор цілеполягання на професійний успіх

В процесі цілеполягання важливим є параметр індивідуальної активності людини.

  • Активна людина повинна сказати собі: «я маю зробити все, що можу для вирішення цієї проблеми». Та почати діяти.

  • Якщо проблема, що виникла перед активною людиною, в даний момент об’єктивно не має рішення, необхідно обрати іншу мету та переключити свою енергію на її досягнення.

Підсилення власної активності в проблемний період має два позитивні моменти.

По-перше, якщо активна людина докладає зусилля до розв’язання проблемної ситуації, вона стає більш впевненою у собі принаймні тому, що вірить, що досягне свого не зважаючи ні на що. Разом з тим в процесі активних дій ситуація змінюється або сама по собі, або в результаті докладених зусиль.

По-друге, навіть якщо проблема, в принципі, зараз немає вирішення, досягнення іншої мети для активної людини – це не тільки можливість переключитися, але й отримати задоволення від досягнутого.

Успішні стратегії побудування професійної кар’єри

Існує декілька стратегій, які призводять до професійного успіху.

«Вхід до кабінету». Як правило, професійного успіху досягають люди, які будують кар’єру не тільки шляхом накопичення спеціальних знань, але й через входження в коло близьких до лідера, який займає одну з важливих позицій в певній сфері або галузі. Таким лідером може бути президент компанії або керівник сектора.

Таким чином, успішним є той, хто увійшов в систему ділових контактів. Зазвичай він власник таких якостей, як доброзичливість, відкритість для будь-якого спілкування, вміння підтримувати тривалі ділові контакти без конфліктів в різних сферах та соціальних прошарках, починаючи від робітника та закінчуючи міністром. Терпляче відноситься до людей, володіє особистісним шармом. Тонко відчуває кон’юнктуру і в той же час уміє бути відданим та надійним.

Вміти тримати удар. Робити кар’єру – це проходити випробування на міцність. Необхідно мати мужність спокійно переживати як злети, так і падіння, витримувати опір конкурентів, доводити свою перевагу. Як свідчить досвід, така перевага стосується не тільки рівня професіоналізму, але й перед усім сили характеру, стійкості, здатності іти до своєї мети долаючи перешкоди.

Вміти починати «з нуля». Нам тільки здається, що економічна нестабільність останніх років змушує нас починати все з нуля, причому, неодноразово. Розглядаючи кар’єрні біографії багатьох відомих людей, які досягли високого соціального та посадового положення, обов’язково натрапляєш на те, що два – три рази у житті вони зазнавали поразки і все втрачали. Проте вони знаходили в собі сили знову піднятися і знову прагнули вперед.

Не залежати від статусу та положення. В своєму прагненні зайняти високе положення успішні люди при цьому не виявляють залежності від свого положення. З одного боку, вони дуже впевнені у своїх можливостях. Саме наполегливість та впевненість, навіть за відсутності яскравого таланту, є основними причинами успіху у випадку, якщо конкурентом виступає талановита людина, але невпевнена і сором’язлива. З іншого боку, як це не дивно, вони легко ідуть на зниження, переходячи в іншу сферу або організацію, швидко випереджаючи конкурентів та знову підіймаються вгору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]