Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 04.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
675.84 Кб
Скачать

4. Умови виникнення і діяльності підприємств Ринкова економіка і виникнення підприємств

При адміністративно-командній економі­ці виникнення підприємств залежало в основному від державних (або партій­них) органів, вимагало безлічі узгоджень. Ринкова економіка значно спрощує процес виникнення підприємств. Особливо спро­щується порядок створення малих підприємств.

280

Виникнення підприємств все тісніше пов'язується з потребами покупців, повніше відповідає попиту населення.

Для виникнення підприємства, крім первісного капіталу, не­обхідні ринок засобів виробництва, валютний ринок, ринок цінних паперів, ринок робочої сили.

Безумовно, для виникнення підприємства треба мати ринок збуту своїх товарів. По суті створення підприємства розпочинає­ться з оцінки доцільності його, наявності ніші для його продукції на ринку.

Зрозуміло, підприємства в умовах ринкової економіки повинні мати вільний доступ на зовнішній ринок. Підприємство має спри­ятливі умови розвитку при стійкому грошовому обігу.

Як відомо, інфляція вбиває економічні стимули зростання і удосконалення виробництва. Нарешті, підприємства повинні кори­стуватися послугами комерційних банків.

Податкова політика щодо підприємств

Важливою умовою діяльності підприємства є нормальні взаємовідносини між ним і державою. Підприємство створює прибуток, частина якого має використовуватись на загальнодер­жавні потреби. В умовах ринкової економіки відрахування части­ни прибутку державі відбувається у формі податку на прибуток. Важливо, щоб розміри податків давали підприємствам можливість здійснювати розширене відтворення на основі впровадження науково-технічного прогресу.

Згідно з Законом України “Про оподаткування прибутку під­приємств” (грудень 1994 p.) існують такі ставки податку:

Базова ставка оподаткування. Прибуток підприємств, включаючи підприємства, засновані на власності окремого громадяни­на України, оподатковується за базовою ставкою 30 відсотків.

Крім того існують ставки оподаткування прибутку від опера­цій особливого виду. Це прибуток від посередницьких операцій, аукціонних торгів матеріальними цінностями (крім цінних папе­рів, корпоративних прав, валютних цінностей та інших видів фі­нансових ресурсів). Він оподатковується за ставкою 45 відсотків. Це також прибуток від проведення лотерей (крім державних), від казино, інших гральних будинків (місць), гральних автоматів з грошовим виграшем та іншого грального бізнесу (включаючи доходи від оренди та інших видів використання майна). Такий прибуток оподатковується за ставкою 60 відсотків.

Пільги з податків. Прибуток підприємств і організацій агро­промислового комплексу з обслуговування сільськогосподарського виробництва оподатковується за ставкою 15 відсотків.

Від сплати податку звільняються прибуток підприємств, одер­жаний від виробництва сільськогосподарської продукції та про­дуктів її переробки на власних переробних потужностях, рибні

281

господарства та риболовецькі колгоспи – від прибутку, що одержаний від вилову риби та її переробки на власних переробних потужностях. Звільняється від податку сума прибутку будівель них, монтажних, проектних та інших підприємств, що одержала від будівництва ряду культурно-побутових об'єктів у сільській місцевості.

Крім податку на прибуток, в Україні застосовується також податок на добавлену вартість (різниця між цінами реалізації товарів, послуг, робіт і цінами, за якими вони здійснюють розрахунки з постачальниками, включаючи суму податку на добавлену вартість).

Декретом Кабінету Міністрів України впроваджено акцизний збір на ряд товарів (харчовий спирт, лікеро- горілчані вироби, вино і виноматеріали, коньяк, пиво, шоколад, цукор, тютюнові

вироби, кольорові телевізори, ювелірні та хутрові вироби, килими тощо).

Акцизний збір—це по суті непрямий податок на високорентабельні й монопольні товари. Він включається до ціни цих товарів.