Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекций пкс мбг.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
365.06 Кб
Скачать

4.7. Визначення коштів на покриття ризику всіх учасників будівництва, на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами та на страхування ризиків замовника

Кошти на покриття ризику всіх учасників будівництва призначені на відшкодування:

─ збільшення вартості обсягів робіт та витрат, характер і методи виконання яких не можуть бути точно визначені при проектуванні і уточнюються при визначенні виконавця робіт (проведенні тендеру) або в процесі будівництва;

─ збільшенні вартості будівництва, спричиненого зміною державних стандартів на окремі матеріали, вироби, конструкції, устаткування тощо.

Розмір цих коштів залежить від стадії проектування, виду будівництва та складності будови і визначаються відсотком від кошторисної вартості будівництва за підсумком глав 1-12 графи 8 Зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва.

По будовах (об’єктах), будівництво яких здійснюється із залученням бюджетних коштів або коштів підприємств, установ і організацій державної власності, розмір коштів на покриття ризику всіх учасників будівництва приймаються в межах рекомендованих Держбудом усереднених показників (Додаток 14 ДБН Д.1.1.-1-2000).

Кошти на покриття додаткових витрат, зв’язаних з інфляційними процесами, призначені на відшкодування збільшення вартості трудових і матеріально-технічних ресурсів, спричинених інфляцією, яка може відбутися як на початку будівництва, так і впродовж його і включаються до Зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва за узгодженням із замовником.

Ці кошти визначаються шляхом експертної оцінки, виходячи з галузевої належності будови, строків будівництва, прогнозного рівня інфляції та відповідних показників щодо зміни вартості трудових та матеріально-технічних ресурсів у будівництві, які надаються Держбудом.

Розрахунок коштів на покриття додаткових витрат, зв’язаних з інфляцією рекомендується здійснювати за формулою:

,

де Вб, Вб1, Вб2 ─ вартість будівництва, відповідно загальна, першого й другого років будівництва: загальна вартість будівництва визначається підсумком графи 8, гл.1-12 (програмний комплекс „Будівельні технології ─ Кошторис” ─ підсумку: гл.1-12 + П + Р + А, графа 8 ЗКР) та розподіляється між роками будівництва;

І1, І2 ─ індекс зміни ринкової вартості БМР відповідно першого та другого року будівництва до попереднього періоду;

К─коефіцієнт, що визначає середній розмір прогнозного рівня інфляції в конкретний період часу, застосовуваний до дробової частини індексу інфляції.

Індекс зміни ринкової вартості БМР j-го року будівництва визначається за річним індексом інфляції цього року (Ііj) та співвідношенням кількості місяців дії інфляції в даному році (п) і 12:

.

Число місяців дії інфляції (п) в першому році включає число місяців від дати розробки кошторисної документації до дати закінчення робіт в цьому році. В наступних роках число місяців дії інфляції дорівнює кількості місяців будівництва.

Кошти на страхування ризиків замовника в будівництві включаються до зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва за його рішенням в обґрунтованому розмірі, але не більш ніж два відсотки від загальної кошторисної вартості будівництва за підсумком глав 1-12 Зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва (п. 2.8.13 ДБН Д.1.1.-1-2000).