Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ-ПОЗИ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
709.12 Кб
Скачать

2.3 Конфіденційна інформація, що є власністю держави

Згідно ст. 30 Закону України "Про інформацію", "Конфіденційяна іформаія - це відомості, які знаходяться у володінні, користуванні або розпорядженні окремих фіичних чи юридичних осіб і поширюються за їх бажанням відповідно до передбачених ними умов.

Стосовно іформації, що є власністю держави і знаходиться в користуванні органів державної влади чи органів міссцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій усіх форм власності, з метою її збереження може бути відповідно до закону встановлено обмежений доступ -надано статус конфіденційної".

Інформації, яка має конфіденційний характер і не підлягає оприлюдненню або поширенню у засобах масової інформації надається гриф обмеження доступу "Для службового користувааня", на її поширення накладаються обмеження, для захисту інформації вживаються належні заходи з огляду на її цінність і неввдомість третім особам.

Кабінет Міністрів України визначає порядок обліку, зберігання і використання документів та інших носіїв іформації, що містять конфіденційну інформацію.

Контроль за обігом документів, які містять конфіденційну інформацію, яка є власністю держави здійснює Служба безпеки України.

Характер даних, що належать до конфінденційної інформації визначається в спеціальних переліках, які розробляються експертними комісіями згдно з орієнтовними критеріями віднесення інформації до конфіденційної, і затверджуються міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влалди, в яких утворюються або у володінні, користуванні чи разпорядженні яких перебувають ці відомості.

Інформація, що включається до переліків відомостей, які містять конфіденційну іформацію, що є власністю держави, повинна ввдповідати таким вимогам:

1) створюватися за кошти державного бюджету або перебувати у володінні, користуванні чи розпорядженні організації;

2) використовуватися з метою забезпечення національних інтересів держави;

3) не належати до державної таємниці;

4) унаслідок розголошення такої інформації можливе:

  • порушення конституційних прав і свобод лідини та громадянина;

  • настання негативних наслідків у внутрішньополітичній, зовнішньополітичній, економічній, військовій, соціальній, гуманітарій, науково-технологічній, екологічній, інформаційній сферах та у сферах державної безпеки і безпеки державного кордону;

- створення перешкод у роботі державних органів.

До конфіденційної інформаії, що є власністю держави і знаходиться в користуванні органів державної влади чи органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій усіх форм власності, не можуть бути віднесени відомості: про стан довкілля, якість харчових продуктів і предметів побуту; про аварії, катастрофи, небезпечні природні язища та інші надзвичайні події, які сталися або можуть статися і загрожують безпеці громадян; про стан здоровя населення, його житєвий рівень, стан правопорядку, освіти і культури населення; стосовно стану справ із правами людини і громадянина, а також їх порушень; про незаконні дії органів влади, їх посадових та службових осіб і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]