Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП.Політологія.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Реферати

  1. Запровадження християнства на Русі та його вплив на розвиток політичної думки.

  2. Роль, Конституції П. Орлика у розвитку політичної думки в Україні.

  3. Винниченківські заповіти борцям за визволення.

  4. Дисидентський рух 60-7 0-х pp.

Запитання для дискусії

1. Чи було козацтво різновидом державного устрою за литовсько-польської доби.

2. Які політичні партії існували в Україні наприкінці XIX - на початку XX ст. і яке було їх ставлення до української державності.

  1. Етапи відновлення української державності.

  1. Через що тривалий час Україна була політично залежною?

Література: 4, 16, 18, 23, 26, 28, 29, 38, 39, 44, 47, 48, 61, 62, 63, 64, 87, 98, 97, 103, 105, 108, 113, 115, 116, 117, 118, 127, 138, 150, 153.

Методичні рекомендації

Вивчення передбачає осмислення політико-правових ідей у ранніх слов’янських спільностей V-IX ст., знайомство з політичною думкою правителів Київської Русі, Галицько-Волинської держави та правових, державницьких ідей "Руської правди".

Акцентуйте увагу на діаметрально протилежних оцінках акту Переяславської ради 1654 р. політичними діячами. Проаналізуйте прозахідні ідеї І.Виговського. Ю.Жмирича, київських митрополитів С.Косіва і Д.Балабана, а також проросійську орієнтацію полтавського полковника М.Пушкаря, кошового отамана Запорізької Січі Я.Барабаша, митрополитів Гізеля і Барановича. Особливу увагу зверніть на правознавчі ідеї Конституції 1710 р. Пилипа Орлика.

Українська політична думка кінця XIX ст. багата розмаїтістю концепцій: інтегрального націоналізму, теорії еліти, української раси, єдиного потоку, монархізму, ідеї і чину тощо. Певної уваги заслуговує також проблема практичного творення самостійної державності урядами УHP, ЗУHP, УРСР.

Тема 3. Політична система суспільства: структура і тенденції розвитку (2год.)

  1. Сутність, структура і функції політичної системи суспільства.

  1. Політичні системи країн сучасного світу:

  • політичні системи розвинутих країн;

  • політичні системи країн, що розвиваються.

  1. Політичні системи країн СНД.

  1. Становлення і розвиток політичної системи України.

Реферати

  1. Функціонування сучасних політичних систем.

  2. Політична система Китаю.

Запитання для дискусії

  1. Чи завжди політична система країни відповідає інтересам усіх соціальних груп суспільства.

  2. Яку політичну систему успадкувала Україна від колишньою СРСР?

  3. Куди йдуть країни бувшого Радянського Союзу?

Література: 3, 4, 6, 7, 20, 22, 29, 38, 40, 53, 62, 69, 78, 84, 87, 91, 93, 96, 103, 105, 108, 112, 115, 116, 117, 118, 120, 128, 139, 154.

Методичні рекомендації

При підготовці до заняття важливо усвідомити сутність політичної системи, проаналізувати структуру, з'ясувати місце і роль її елементів і всієї системи у цілому.

Вивчення сутності, законів функціонування, завдань, структури, тенденцій розвитку політичної системи має велике практичне значення як для оптимізації управління кожною країною, так і для регулювання відносин між державами і народами.

Надзвичайно важливо з'ясувати роль і співвідношення у структурі політичної системи, її головні елементи, такі як держава та її органи управління, політичні і громадські організації, що ведуть боротьбу за політичну владу або її утримання, засоби масової інформації як "четверта влада" і т. п.

Сутність політичної системи виявляється через такі її функції: захист і задоволення інтересів панівного класу або верстви, групи, забезпечення у належній мірі захисту; реалізації інтересів інших верств населення; поєднання інтересів різних груп населення і загальнолюдських цінностей; вплив на інші підсистеми суспільства. забезпечення стабільності розвитку економіки і суспільно-політичної системи у цілому; захист інтересів суспільства і його безпеки у міждержавних взаємовідносинах.

У другому питанні зосередьте увагу на різноманітності політичних систем у світі, а також на їх докорінних відмінностях, які залежать насамперед від рівня розвитку суспільства. Політичні системи розвинутих країн віддзеркалюють сутність парламентаризму і демократії. Остання характеризується поділом незалежної одна від одної влади - законодавчої, виконавчої і судової.

Уважного вивчення потребують політичні системи країн Східної Європи. Розглядаючи ці системи, виділіть спільні риси їх розвитку.

Заслуговують на увагу і політичні системи країн, що розвиваються, які також мають ряд суттєвих особливостей, головними в яких - колишня колоніальна залежність; недостатньо виявлений соціальний характер системи; сильний вплив суб'єктивного фактору – політичного, державного лідера або невеликої груші вождів-керівників; нерозвиненість демократичних інститутів влади, елементів політичної культури населення.

Завершуючи вивчення даної проблеми, проаналізуйте процес становлення політичних систем колишніх республік СРСР, труднощі об'єктивного і суб’єктивного характеру у формуванні та поділі владних структур системи, прагнення "пересадити" окремі інститути західних політичних систем на ґрунті України, Бєларусі, Росії та інших держав. Особливу увагу радимо приділити з'ясуванню причин розбіжностей напрацьованих законодавчих актів із системою їх втілення у практику виконавчою владою. Які існують шляхи подолання цього протиріччя?