Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Местные финансы!!!.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
593.92 Кб
Скачать
  1. Видатки місцевих позабюджетних фондів.

Позабюджетні фонди - один з методів перерозподілу національного доходу державою на користь певних соціальних груп населення. Держава мобілізує частина доходів населення для фінансування своїх заходів.

Багато місцевих рад розробили порядок витрачання коштів з позабюджетних фондів.

Кошти, отримані за рахунок внесків підприємств, повинні, як правило, використовуватися:

  • ºна створення і утримання об’єктів місцевого призначення (дороги, вуличне освітлення, парки, збирання сміття і т.д.);

  • ºна посилення матеріальної зацікавленості регіональних органів у результатах господарської діяльності;

  • ºна зміцнення фінансових ресурсів регіональних органів влади, що додає необхідну стійкість їхній фінансовій базі;

  • ºна посилення економічних зв’язків регіональних органів влади з підприємствами, розташованими на підвідомчій їм території;

  • ºна звільнення підприємств від виконання невластивих їм функцій з розвитку місцевого господарства (утримання клубів, дитячих садів, профілакторіїв, будинків відпочинку і т.д.);

  • ºна розширення фінансових можливостей регіональних органів для ліквідації диспропорцій між виробничою і невиробничою сферами і диспропорціями всередині інфраструктури;

  • ºна розширення впливу регіональних органів на розвиток окремих галузей інфраструктури, підвищення технічного рівня підвідомчих підприємств, організацій і установ;

  • ºна підвищення рівня обслуговування й удосконалення послуг, що надаються населенню.

  1. Правова база формування позабюджетних фондів місцевих рад.

Позабюджетні фонди держави являють собою сукупність фінансових коштів, що перебувають у розпорядженні центральних або регіональних (місцевих) органів влади, що мають цільове призначення.

Право на позабюджетні кошти місцеві ради всіх рівнів отримали після ухвалення в 1990 р. Закону "Про місцеві Ради народних депутатів Української РСР та місцеве самоврядування". Прийнятий у 1997 році Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні" відновив самостійність позабюджетних фондів місцевого самоврядування. За ст. 65, ці кошти перебувають на спеціальних рахунках в установах банків. Встановлено: порядок формування та використання цих коштів визначається положенням про ці кошти, що затверджується відповідною радою... джерела формування місцевими радами позабюджетного фонду, є: 

- додаткові доходи і заощаджені кошти, одержані за рахунок організованих місцевими радами заходів із розв'язання економічних та соціальних проблем;  - добровільні внески й пожертвування громадян, підприємств (об'єднань), організацій та установ;  - доходи від місцевих позик та грошово-речових лотерей, аукціонів, а також від прибутків, одержаних від проведення суботників;  - штрафи, що стягуються за одержання підприємствами (об'єднаннями), організаціями та установами необґрунтованого прибутку (доходу) у зв'язку із завищенням цін (тарифів) на продукцію (роботи, послуги). 

До позабюджетного фонду включалися також доходи від розпродажу майна ліквідованих підприємств місцевого господарства, що належать до комунальної власності відповідних адміністративно-територіальних одиниць, плата за реєстрацію кооперативів та малих підприємств, а також інші кошти.

Закон визначив, що до єдиного позабюджетного фонду місцевих рад додатково залучаються і такі доходи: орендна плата за землю, екологічний податок і штрафи за забруднення навколишнього середовища та нераціональне використання природних ресурсів й інші порушення природоохоронного законодавства, санітарних норм і правил, а також платежі, які компенсують завдану шкоду. Ради базового рівня до єдиного позабюджетного фонду включають також штрафи за адміністративні правопорушення, вчинені на їхній території, доходи від реалізації безгосподарного і конфіскованого майна, доходи від продажу населенню квартир і будинків.

.

  1. Роль місцевих цільових фондів у фінансовій системі.

Місцеві цільові фонди є спеціалізованими неприбутковими установами.

Місцеві цільові фонди є юридичними особами, мають самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку, штампи, бланки із своїм найменуванням.

Організаційно-правова форма фондів та порядок створення їх спостережних рад визначаються статутними документами.

Повноваження органів місцевого самоврядування щодо створення місцевих цільових фондів

Органи місцевого самоврядування можуть створювати місцеві цільові фонди.

Утворення та функціонування місцевих цільових фондів здійснюється на основі законодавства та положень, затверджених представницьким органом місцевого самоврядування.

Напрями діяльності місцевих цільових фондів

Місцеві цільові фонди можуть створюватися для:

- надання додаткових до державних соціальних гарантій;

- додаткового пенсійного забезпечення;

- соціального захисту найбільш незахищених верств населення (інвалідів, дітей - сиріт, тощо);

- соціального захисту матерів та дітей;

- підтримки індивідуального житлового будівництва;

- підтримки малого підприємництва;

- сприяння розвитку культури та мистецтв;

- сприяння розвитку окремих галузей господарства територіальної громади (сільського машинобудування, будівництва, сільського господарства, туризму та відпочинку тощо);

- для інших цілей у відповідності з рішеннями органів місцевого самоврядування.

Статути місцевих цільових фондів містять вичерпний перелік напрямів діяльності.