Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
титулка з.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
34.32 Кб
Скачать

3. Загальна характеристика платіжної системи «Анелик»

Короткий опис: Anelik - система грошових переказів, що належить однойменному Вірменському банку, створена в 1996 році. Щорічно через систему грошових переказів Anelik здійснюється більше 2 мільйонів платежів.  Філії: Більше 60 тисяч відділень в 90 країнах світу.  Партнери: мережа пунктів прийому грошових переказів по системі Anelik розширена за рахунок більш ніж 250 банків по всьому світу.  Швидкість переказу: гарантований термін отримання коштів 3-24 банківських години (до 3-х діб) з моменту відправки грошових знаків. Переказ може зберігатися в банку до 30 днів, після чого відправляється назад.  Валюта: Основна валюта, використовувана для міжнародних переказів - долар США та Євро. У деяких країнах операції з внутрішнім грошовим переказам в іноземній валюті заборонені, тому використовуються національна валюта.  Обмеження: ліміт на суму здійснення переказів встановлюється законодавчо в кожній окремій країні.  Отримання і відправлення коштів: Для здійснення переказу відправник повинен представити касирові документ, що засвідчує особу (паспорт, посвідчення біженця, посвідчення офіцера і т.п.). Необхідно також повідомити країну, місто та адресу банку одержувача. Видача коштів здійснюється за посвідченням особи з використанням захисного коду, який надається відправникові в момент перекладу.  Особливості:  1. З урахуванням сучасних технологій та жорсткої конкуренції порівняно тривалий термін переведення.  2. Виплата грошей здійснюється в доларах США, якщо інші умови не передбачені окремою угодою.  3. Платіж прив'язується до конкретного відділення банку.  Тарифи: комісія системи залежить від суми переказу і валюти, варіюється в межах 1,5-3%. Великі перекази можуть здійснюватися за програмою «Anelik-Super» з комісією 0,5%.

4.Управління ризиками та безпека в нсмеп

Глава 1. Види ризиків в нсмеп, пов'язані з застосуванням мпі, та управління ним

1.1. Основні види ризиків, пов'язані з застосуванням МПІ, що можуть виникати у НСМЕП, умовно поділяються на системні, фінансові (розрахункові), правові (юридичні), операційні та ринкові.

1.2. Системні ризики виникають у результаті збоїв, відмов у системі та призводять до втрати або модифікації фінансової інформації і пов'язані з помилками під час:

обрання та реалізації концепції побудови окремих компонентів АПК НСМЕП, які забезпечують застосування МПІ та/або адміністрування цих компонентів АПК НСМЕП з боку Платіжної організації;

обрання та реалізації побудови окремих компонентів АПК, які забезпечують застосування МПІ та/або адміністрування цих компонентів АПК з боку іншої юридичної особи, яка за дорученням Платіжної організації виконує ці функції.

1.3. Можливість виникнення фінансових, правових, операційних, ринкових ризиків, пов'язаних з застосуванням МПІ, та заходи щодо їх мінімізації визначаються відповідно до аналогічних ризиків, визначених Правилами.

Глава 2. Порядок створення та використання страхового фонду

2.1. З метою зменшення ризиків невиконання зобов'язань у разі неплатоспроможності учасників розрахунків за операціями із застосуванням МПІ під час проведення взаєморозрахунків за результатами клірингу Платіжна організація формує на договірних засадах з членами НСМЕП та постійно підтримує страховий фонд покриття ризиків неплатежів за операціями з платіжними картками/МПІ (далі - страховий фонд). Порядок використання коштів страхового фонду визначається Правилами.