Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
титулка з.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
34.32 Кб
Скачать

Глава 3. Блок-листи. Порядок застосування

3.1. Для мінімізації фінансових ризиків держателів особистих МПІ і юридичних осіб, довірені особи яких є держателями корпоративних МПІ, у НСМЕП використовується технологія блок-листів МПІ.

3.2. Кожен емітент МПІ на підставі відповідних заяв держателів цих інструментів або, незалежно від їх держателів, на підставі власних рішень формує емітентський блок-лист своїх МПІ.

Датою занесення МПІ до відповідного блок-листа є дата реєстрації емітентом відповідної заяви його держателя.

3.3. За ініціативи держателя МПІ вноситься до блок-листа МПІ у таких випадках:

втрата/викрадення МПІ;

вихід МПІ з ладу;

з інших причин, які обумовлені в договорі з емітентом.

3.4. Для внесення картки до блок-листа МПІ держатель МПІ зобов'язаний подати емітенту відповідну заяву. Види заяв (письмова чи усна), вимоги до їх змісту, порядок подання заяв до емітента та їх подальше опрацювання викладені в документах Платіжної організації щодо управління ризиками.

Після подання заяви про внесення МПІ до блок-листа МПІ он-лайн операції з цим МПІ блокуються емітентом у строк, що визначений регламентом НСМЕП.

Порядок внесення МПІ до блок-листа МПІ його держателем та відповідальність сторін у разі його порушення повинні бути зазначені у договорі між клієнтом та емітентом, а також у правилах користування МПІ.

Примірник заяви держателя МПІ служить документом під час вирішення спорів і повернення коштів клієнту (держателю МПІ).

3.5. За наявності обставин, що свідчать про неправомірне використання МПІ або його реквізитів, користування МПІ не уповноваженою на те особою, в інших випадках, визначених договором з клієнтом, емітент має право ухвалити рішення щодо:

тимчасового зупинення здійснення операцій з використанням певного МПІ;

вилучення МПІ з обігу.

Тимчасове зупинення здійснення операцій з використанням МПІ та ініціювання вилучення МПІ з обігу здійснюється шляхом унесення його до відповідного блок-листа МПІ з ініціативи емітента.

У цьому разі емітент зобов'язаний повідомити про це держателя МПІ згідно з умовами договору з ним.

3.6. МПІ може бути вилучений за ініціативи держателя, якщо він був внесений ним до відповідного блок-листа емітента у випадках, визначених Положенням.

3.7. Номери МПІ, які внесені до відповідного блок-листа (з ініціативи їх держателів чи емітентів), перебувають в ньому до закінчення строку дії МПІ, збільшеного на строк, що дорівнює періоду актуальності трансакцій (визначеному регламентом НСМЕП, після закінчення якого претензії щодо трансакцій не приймаються.

Якщо МПІ внесений до відповідного блок-листа двома ініціаторами (наприклад, держателем МПІ та емітентом), то вилучення її з нього може бути здійснено тільки за наявності відповідних заяв держателя та рішення самого емітента.

3.8. Оплата послуг за внесення МПІ до відповідного блок-листа здійснюється держателем за чинними тарифами емітента.

Глава 4. Види обмежень щодо операцій з мпі. Порядок встановлення обмежень

4.1. Для держателів МПІ і їх емітентів встановлені відповідні ліміти на виконання операцій з МПІ, а саме:

ліміти авторизації держателя МПІ для обмеження суми фінансової операції за ПМД МПІ;

ліміт авторизації емітента МПІ для обмеження суми фінансових операцій за ПМД всіх МПІ емітента.

4.2. Інформація про ліміти авторизації держателя МПІ міститься у кожного відповідного емітента.

Інформація про ліміти авторизації кожного емітента МПІ міститься у відповідного емітента та ПЦ МПІ.

4.3. Емітенти самостійно установлюють розміри (у межах величин, визначених Платіжною організацією) лімітів авторизації держателів МПІ. Ці ліміти можуть бути типовими для всіх держателів або індивідуальними.

ПЦ МПІ установлює розміри по кожному емітенту (у межах величин, визначених Платіжною організацією) свій ліміт авторизації емітента, що обмежує загальну суму авторизованих фінансових операцій за всіма МПІ цього емітента.

4.4. Вимоги Платіжної організації до загального порядку установлення, процедур уведення в дію та змін лімітів авторизації емітента МПІ викладено в її документах щодо розрахунку та установлення системних лімітів/лімітів авторизації емітента МПІ у НСМЕП.