Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_25-30.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
74.24 Кб
Скачать

27. Призначення мови sql, функції sql-запитів.

За допомогою мови SQL (Structured Query Language) можна створювати запити до реляційних БД, актуалізувати їх та керувати ними. При створенні QBE-запиту (Query By Example) програма автоматично конструює відповідний йому SQL-запит. Переглянути на екрані або відредагувати такий запит можна за допомогою команди SQL, яка знаходиться у списку кнопки Вид панелі інструментів конструктора запиту. Всі зміни в QBE-запиті миттєво відображаються у SQL-запиті.

SQL-запити використовуються не лише для пошуку потрібної інформації в базі, але й для відбору інформації для форм та звітів, заповнення списків у формах тощо.

Кожен SQL-запит складається з послідовності SQL-інструкцій, які визначають, що потрібно зробити із вхідним набором даних (таблицею чи запитом деякої бази даних) для одержання якогось вихідного масиву. Аргументи (параметри) інструкцій конкретизують виконувану дію, тобто відображають назви полів, імена таблиць, умови, відношення тощо. Результати актуалізації запитів даних, тобто отриману з бази даних інформацію (вхідний набір), можна обробити за допомогою спеціальних актуалізуючих функцій. Використовуючи спеціальні функції SQL-запитів можна отримати деякі узагальнені відомості про множину відібраних значень вихідного набору.

У програмі MS Access використовують такі функції:

Count

визначає кількість

First/Last

визначає перше і останнє значення

Min/Max

визначає найменше і найбільше значення

Avg

визначає середнє значення

StDev/StDevP

визначає стандартне відхилення

Sum

визначає суму значень

Var/VarP

визначає дисперсію

28. Налагодження субд ms Access: призначення та способи.

Програма MS Access, як і всі компоненти пакету прикладних програм Microsoft Office, володіє численними засобами налаштування робочого середовища. Опції, зібрані в діалоговому вікні «Параметры» (рис. 7.1), яке з’явиться на екрані після виконання команди меню «Сервис» Параметры, впливають на вигляд інтерфейсу програми та на виконання більшості команд MS Access. Опис вкладок діалогового вікна «Параметры»

Назва вкладки

Об’єкт, який можна налагодити

Вид

Вигляд вікон програми та конструктора макросів, миші та двомовних текстів

Общие

Параметри сторінок та папки для збереження об’єктів бази даних, порядок сортування БД, автозаміна змінених назв таблиць чи назв полів, гіперпосилань та HTML-текстів

Правка и поиск

Процес редагування та пошуку тексту

Клавиатура

Режим роботи клавіш керування курсором і клавіші [Esc]

Режим таблицы

Налагодження параметрів шрифту та ліній сітки таблиці

Таблицы и запросы

параметри таблиці та параметри конструктора запитів

Формы и отчеты

параметри форм і звітів, які використовуються як шаблони для створення нових форм чи звітів

Другие

Параметри виконання операцій OLE, DDE та режиму доступу до баз даних, які спільно використовуються

Програма MS Access, як інші програми пакету MS Office, дозволяє налаштовувати стандартні панелі інструментів та створювати нові.

У цій програмі є багато вбудованих панелей інструментів, які використовуються у різних режимах роботи. Для того, щоб відобразити будь-яку із них на екрані, потрібно виконати команду Сервис Настройка або команду Вид Панели инструментов Настройка. Після цього на екрані з’явиться діалогове вікно Настройка (рис. 7.10), яке складається з трьох вкладок: «Панели инструментов», «Команды», «Параметры».

29. Обмін даними між MS Access та іншими програмами.

обмін даними з іншими програмами забезпечується зв’язуванням об’єктів, впровадженням об’єктів, злиттям документів, можливість обміну даними забезпечується наступними механізмами:

    1. альтернативними командами вставки,

    2. експортом,

    3. імпортом даних.

Альтернативні команди вставки «Спеціальна вставка» і «Вставка як гіперпосилання» розташовані в пункті основного меню «Правка». Команда «Спеціальна вставка» виводить на екран однойменне вікно. В цьому вікні ви можете задати :

  • формат, в якому буде вставлений фрагмент,

  • його розташування по відношенню до основного тексту,

  • тип спеціальної вставки.

Для імпортування та експортування даних в MS Access використовуються спеціальні засоби – майстер імпорту та майстер експорту даних. За допомогою вбудованих у програму засобів конвертування можна зчитувати та обробляти дані різних форматів, а також експортувати Access-таблиці і в інші бази даних.

Для імпорту даних використовують майстер імпорту, який можна запустити на виконання з діалогового вікна «Новая таблица» або виконавши команду:

«Файл»  «Внешние данные»  «Импорт».

MS Access дозволяє експортувати дані з таблиць Access у текстові файли, електронні таблиці, файли інших СУБД, а також в іншу базу даних MS Access. При цьому експортувати дані можна як з таблиць БД, так і з динамічних таблиць результатів виконання запитів.

Для експорту потрібно виділити об’єкт, де знаходяться дані, та виконати команду

«Файл»  «Экспорт».

Окрім імпорту та експорту, обмін даними можна здійснити за допомогою буфера обміну Microsoft Office.

Якщо в діалоговому вікні «Спеціальна вставка» перемикач встановлений в положення «Связать», данні вставляються в документ як зв’язаний об’єкт.

Зв’язані об’єкти використовуються, якщо в документі повинні оперативно відображатися зміни, які виконуються в початковому файлі. Якщо в діалоговому вікні «Спеціальна вставка» задіяний перемикач «Вставить», дані розміщуються в документ як впроваджений об’єкт і стають частиною файлу. Зв’язок з початковим документом не встановлюється, але встановлюється зв’язок з програмою-джерелом. Зробивши подвійне клацання на об’єкті, його можна скорегувати в початковій програмі. Крім збереження даних БД у форматі текстового редактора MS Word, у MS Access існує можливість злиття даних Access з документом Word. Подібну операцію можна виконати у самому текстовому редакторі, створюючи об’єднання двох документів – основного та джерела даних. Злиття даних часто використовують для ведення кореспонденції з клієнтами, створення каталогів, формування прайс-листів тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]