Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т Упраавл стратегия.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать
  1. Фактори, які визначають стратегію організації. Процес формування стратегії

Важливими факторами, які визначають стратегію, її характер є наступні:

    1. місія організації, оскільки із змінами суспільних умов місія організації частіше за все змінюється, то коригуватись або повністю оновлюватись повинна також і стратегія;

    2. стратегію визначають конкурентні переваги, які організація має у своїй сфері діяльності порівняно із суперниками або до яких прагне. Мова йде, наприклад, про високу якість продукції і послуг, їх відповідність суспільним вимогам, низьких витрат, вдалому географічному розташуванні та інші.

Конкурентні переваги будь-якого типу забезпечують більш високу ефективність використання ресурсів фірми, а отже додатковий прибуток. Але вони рано чи пізно зникають під тиском суперників, технічних, технологічних та інших змін в оточенні фірми. Тому постійно існує потреба у пошуку нових конкурентних переваг.

    1. важливими факторами, які визначають стратегію, є: характер продукції, яка виробляється, а відповідно особливості її збуту, післяпродажного обслуговування, ринки та їх межі. Зрозуміло, що стратегія виробництва молока не може бути такою самою, як і виробництво металу, авіадвигунів, хоча б тому, що перша орієнтована на порівняно невеликий регіон, а друга – на весь світ.

    2. стратегія визначається і організаційними факторами, серед яких виділяють гнучкість внутрішньої структури фірми, системи управління, налагодженість її механізмів, ступені її бюрократизації (системи управління).

    3. в значній мірі стратегія залежить від матеріальних, фінансових, інформаційних та кадрових ресурсів, які має організація. Чим їх більше, тим масштабніше можуть бути підприємницькі проекти, які реалізують відповідно до стратегії.

    4. велику роль у формуванні стратегії відіграє творчий потенціал членів організації, їх цілеспрямованість у вдосконаленні її діяльності, у її перебудові відповідно д змінних умов. Наприклад, грамотний, досвідчений персонал, який розуміє сучасність, дозволяє здійснювати більш новаторську і сміливу стратегію, яка інтегрує (поєднує) досягнення науки і практики.

    5. на стратегію впливає ступінь залежності організації від зовнішнього середовища і раніше прийнятих на себе зобов’язань. Якщо ця залежність суттєва, то у організації “пов’язані руки”, а тому самостійну ефективну стратегію навряд чи вдасться відпрацювати.

    6. стратегію обумовлює також ступінь ризикованості діяльності організації. Багато видів діяльності пов’язані із значним економічним ризиком (наприклад, засвоєння нової продукції, вкладення коштів у довгострокові проекти та інші). Стратегія повинна передбачати можливості, якщо не усунення, то хоча б зменшення ризику до розумних меж.

    7. суттєвим фактором, який визначає стратегію організації, вважається культура управління, рівень вимогливостей та винахідливості керівництва, здібності його до лідерства, створення сприятливого внутрішнього клімату в колективі.

Процес формування стратегії складається із трьох стадій. На стадії розробки відбувається формулювання цілей, оцінка ринкових можливостей і ресурсів організації; створюються загальна концепція стратегії і в її рамках набір варіантів.

На стадії доводки ці варіанти допрацьовують до потрібної кондиції. Нарешті, на стадії стратегічного вибору відбувається аналіз і оцінка варіантів. В результаті найкращий з них приймають як базовий, і він є основою для створення спеціальних і функціональних стратегій, підготовки стратегічних і оперативних планів, програм, бюджетів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]