Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конст.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
90.21 Кб
Скачать

127/128. Поняття та система місцевого самуврядування. Проблема

Місцеве самоврядування є правом територіальної грома¬ди — жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жи¬телів кількох сіл, селища та міста — самостійно вирішувати питання міс¬цевого значення в межах Конституції і законів України.Отже, система місцевого самоврядування України — це, визначена Конституцією та Законами України сукупність суб'єктів місцевого самоврядування, що, відповідно до Консти-туції та законів України, здійснюють основні функції місцево¬го самоврядування.Система місцевого самоврядування має свою внутрішню по¬будову — структуру місцевого самоврядування. Ця структура є складною і різнорівневою за своїм характером. Вона представле¬на сільськими, селищними, міськими, районними у містах, облас¬ними та Київською і Севастопольською міськими радами та їх посадовими і службовими особами; сільськими, селищними, місь¬кими головами; органи самоорганізації населення на місцях (бу¬динкові, вуличні, квартальні та інші органи самоорганізації).

Поняття та принципи територіального устрою України.адміністративно-територіальний устрій — це те¬риторіальна організація держави з внутрішнім поділом її на складові частини — адміністративно-територіальні одиниці .Територіальний устрій України грунтуються на певних прин¬ципах, керівних засадах, що визначають сутність і зміст цього ін¬ституту державного ладу і закріплюються в Конституції та зако¬нах України .Відповідно до ст. 132 Конституції України, територіальний устрій України грунтується на засадах єдності та цілісності дер¬жавної території; поєднання централізації і децентралізації у здійсненні державної влади; збалансованості і соціально-еконо¬мічного розвитку регіонів, з урахуванням їх історичних, еконо¬мічних, екологічних, географічних і демографічних особливос¬тей, етнічних і культурних традицій.

принцип територіального верховенства держави

Принцип єдності та цілісності території

принцип непорушності державного кордону

Принцип централізації та децентралізації

принцип збалансованості і соціально-економічного роз¬витку регіонів,

принцип народного суверенітету

принцип унітаризму

Поняття та зміст конституційноголаду.

Основи конституційного ладу України — це основоположні принципи організації та діяльності держави, які визначають форму і засоби організації Української держави, забезпечують людині та громадянину права і свободи та характеризують її як конституційну державу. в Конституції України, з одного боку, затверджені принципи будови, юридичний статус та основні функції органів держави, засади суспільного життя, З іншого боку, в Основному Законі закріплені юридичні засади забезпечення правового порядку і законності, гарантії захисту від ринкової стихії.

розділ І Конституції України «Загальні засади» є провідним у структурі Основного Закону і має особливе значення не тільки для галузі конституційного права, а й всієї системи національного законодавства і правової системи в цілому. В ньому закріплюються основи конституційного ладу, Україна стверджується як демократична, соціальна і правова, тобто конституційна (обмежена правом) держава, в якій людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю.

В Україні визнається і діє принцип верховенства права. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції і мають їй відповідати. Всі владні органи держави обмежені правом і повинні здійснювати свої повноваження тільки в межах, визначених Конституцією і законами.

Суттєвими аспектами конституційного ладу є республіканська форма правління, а також здійснення влади на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу і судову.

Серед основ конституційного ладу у сфері економічної організації суспільного життя важливим є забезпечення і захист усіх суб’єктів права власності і господарювання та їх рівність перед законом, соціальна спрямованість економіки.

Стабільність конституційного ладу гарантується самою Конституцією України та прийнятими відповідно до неї законами, а також чітким механізмом забезпечення передбачених гарантій.

Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.