Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая юльки готовая.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

2.3 Порівняльний аналіз дебіторської та кредиторської заборгованості

Значна питома частка в складі джерел коштів підприємства, як знаємо, належить позиковим коштам, у тому числі й кредиторській заборгованості. Тому необхідно вивчати та аналізувати разом із дебіторською заборгованістю і кредиторську, її склад, структуру, а потім провести порівняльний аналіз із дебіторською заборгованістю.

Передовсім слід перевірити достовірність інформації щодо видів і строків кредиторської заборгованості. Для цього користуються прямим підтвердженням контрагентів, вивченням контрактів і договорів, особистими бесідами з працівниками, які мають інформацію про борги і зобов’язання підприємства.

У процесі аналізу необхідно дати оцінку умовам заборгованості, звернути увагу на строки, обмеження використання ресурсів, можливості залучення додаткових джерел фінансування.

Аналіз власне кредиторської заборгованості починається з вивчення складу і структури кредиторської заборгованості за даними форми 1 „Баланс”.

Для цього розраховують питому частку кожного виду кредиторської заборгованості у загальній сумі. Такі показники обчислюються за звітом і за планом, а порівнюючи їх, визначають відхилення в структурі кредиторської заборгованості, установлюють причини змін її окремих складових і розробляють заходи для врегулювання заборгованості, особливо тих її складових, які негативно впливають на діяльність підприємства.

Як правило, основною причиною змін структури кредиторської заборгованості є взаємні неплатежі. Це доводить порівняльний аналіз дебіторської та кредиторської заборгованості.

Деталізація аналізу кредиторської заборгованості може проводитися з використанням запропонованої вище методики аналізу дебіторської заборгованості.

Оборотність кредиторської заборгованості розраховується за тією самою формулою, що й дебіторської, з тією лише відмінністю, що в знаменнику відображають суму обороту для закупівлі сировини, матеріалів тощо.

Аналіз стану дебіторської та кредиторської заборгованості на кінець звітного періоду передбачає також порівняльний аналіз їх (таб. 5).

Таблиця 5

Порівняльний аналіз дебіторської та кредиторської заборгованості,

тис. грн.

Показник

Дебіторська

заборгованість

Кредиторська

заборгованість

Перевищення заборг-сті

Дебіт-кої

Кредит-кої

Заборгованість за товари, роботи, послуги

544,4

951,0

-

406,6

За розрахунками з бюджетом

68,5

215,2

-

146,7

За розрахунками з авансами

594,6

220,8

373,8

-

За розрахунками з позабюджетними платежами

-

-

-

-

За розрахунками з оплати праці

-

302,2

-

302,2

За розрахунками з учасниками

-

-

-

-

За розрахунками зі страхування

-

108,8

-

108,8

Інші види заборгованості

19,6

202,0

-

182,4

Разом

1227,1

2000

-

772,9

Результатом такого аналізу може бути виявлення:

- збільшення або зменшення дебіторської заборгованості;

- збільшення або зменшення кредиторської заборгованості.

Як збільшення, так і зменшення дебіторської та кредиторської заборгованості можуть призвести до негативних наслідків для фінансового стану підприємства.

Так, зменшення дебіторської заборгованості порівняно з кредиторською може статися через погіршання стосунків з клієнтами, тобто через зменшення кількості покупців продукції.

Збільшення дебіторської заборгованості порівняно з кредиторською може бути наслідком неплатоспроможності покупців.

У процесі виробничої діяльності часто трапляються випадки, коли кредиторська заборгованість значно перевищує дебіторську.

Багато аналітиків вважають, що якщо кредиторська заборгованість перевищує дебіторську, то підприємство раціонально використовує засоби, тобто на деякий час залучає до обороту засобів більше ніж відволікає з обороту. Бухгалтери відносяться до цього негативно, тому що кредиторську заборгованість підприємство повинно повертати незалежно від стану дебіторської заборгованості. В світовій обліково-аналітичній практиці зіставлення дебіторської та кредиторської заборгованостей дуже поширене.

Зіставлення дебіторської та кредиторської заборгованостей являється одним із етапів аналізу дебіторської заборгованості, дозволяє виявити причини появи дебіторської заборгованості. В таблиці 3 дана оцінка стану дебіторської та кредиторської заборгованості підприємства. Як видно з таблиці, на підприємстві кредиторська заборгованість значно перевищує дебіторську заборгованість, а саме на 772,9 тис. грн., що свідчить про залучення підприємством в оборот коштів більше, ніж вилучає з нього.

РОЗДІЛ 3

УПРАВЛІННЯ ГРОШОВИМИ ПОТОКАМИ ПІДПРИЄМСТВА ТА ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ.