Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник ПТУ.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
4.37 Mб
Скачать

Передмова

Метою викладання курсу «Проектування теплоенергетичних установок» є підготовка студентів, які навчаються за напрямом «Теплоенергетика», до вивчення таких предметів як «Проектування та спорудження об’єктів теплоенергетики», «Монтаж та ремонт об’єктів теплоенергетики», «Установки і обладнання об’єктів теплоенергетики» і дипломного проектування; формування у них сучасного рівня знань, навичок та умінь, які дозволяють вирішувати такі типові задачі діяльності і проблеми:

- розробка проектної документації для проектування об’єктів та устаткування теплоенергетичного призначення у відповідності до вимог ЄСКД і СПДБ;

- вибір оптимального варіанту проектування, найбільш ефективного з позиції технічних вимог і рентабельності;

- розробка проекту теплоенергетичної установки з використанням типового обладнання;

- вибір або розробка заходів, що забезпечують функціонування устаткування з найвищою ефективністю і перешкоджають забрудненню навколишнього середовища.

Завданням вивчення курсу є навчити студентів складати завдання на проектування і розробляти робочі проекти теплоенергетичних установок (на прикладі проектування холодильних установок); виконувати проектні розрахунки теплообмінних апаратів, враховуючи вимоги охорони праці і техніки безпеки; підбирати за довідковою літературою основне і допоміжне обладнання; оцінювати роботу теплоенергетичних установок з точки зору їх енергетичної ефективності і розробляти рекомендації для її покращення.

Для перевірки засвоєння матеріалу курсу в посібнику наведені контрольні питання, які розміщені в кінці кожного розділу і контрольна тестова програма.

Розділ 1 Проектування підприємств із теплоенергетичним устаткуванням

    1. Проектування об’єктів

теплоенергетичного призначення

Оскільки розробка проектів промислових підприємств, на яких встановлено теплоенергетичне устаткування, пов’язана з виконанням будівельних і монтажних робіт, то для виготовлення відповідної проектної документації використовуються Державні будівельні норми (ДБН) України та Система проектної документації будівництва (СПДБ).

1.1.1. Загальні положення про проектну документацію

Проект – це сукупність конструкторських документів, які включають принципові (попередні) або остаточні (кінцеві) рішення, що дають достатнє уявлення про будову об’єкта чи устаткування, що розробляється, та вихідні дані для подальшої розробки робочої документації.

Проектування – розробка комплексної технічної документації (проекту), яка містить техніко-економічні обґрунтування, розрахунки, креслення, схеми, макети, кошториси, пояснювальні записки та інші матеріали, які необхідні для будівництва підприємств, споруд, устаткування і таке інше.

Проектування різних об’єктів має свої особливості. В зв’язку з цим створені спеціалізовані проектні організації, які займаються проектуванням об’єктів, що підпадають під їх профіль. Це цілком виправдано з економічної та з технічної сторони.

У спеціалізованій організації, яка займається проектуванням житлових будівель зібрано досвід, типові рішення, нормативні документи, які дозволяють якісно і в найкоротший плановий термін спроектувати будинок, але вона не зможе виконати проект пасажирського авіалайнера чи котельні.

Для інженерів-теплотехніків актуальні питання, які пов’язані з проектуванням підприємств та устаткування теплоенергетичного призначення (котельні, ТЕЦ, цукрові заводи, сушильні і холодильні установки і т.д.).

Виконання таких проектів ведеться спеціалізованими організаціями, які мають дозвіл органів Держнаглядохоронпраці України на проведення відповідних робіт. Причому за обов’язкового виконання вимог відповідних стандартів та ДБН України.

Відповідність проектів, наприклад котелень, які розроблені іноземними фірмами, вимогам ДСТУ повинно бути підтверджено висновком відповідної спеціалізованої організації, а котлів – головної організації з котлобудування.

Зміна проекту – погоджується з автором проекту.