Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya_suchasnogo_svitu_oporny_konspekt_lekts...rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

1.2. Поділ та класифікація країн світу

З відновленням української державності перед громадянами молодої країни постало питання вивчення України як феномена на політичній, демографічній, соціально–економічній, фізичній та еколого–географічній картах світу. Виникла потреба ознайомитись з беспосередніми та опосередкованими сусідами нашої держави, незалежно від розмірів їхньої території та ролі у відносинах з Україною.

За підрахунками вчених на початку ІІІ тисячоліття на земній кулі нараховується близько 200 країн.

Історичний досвід розвитку країн світу показує, що географічна будова сучасного світу формувалася впродовж тисяч років під впливом людських досягнень і невдач, розвитку і стагнації, революцій і стабільності, взаємозв’язків і ізоляції. Наш світ сьогодні – це взаємозв’язаний світ подорожей і торгівлі, туризму й телебачення, “світове село”, в якому мешкають сусіди. Їхні імена – Європа, Південна Америка, Південно – Східна Азія та інші, дуже знайомі всім нам. Ми називаємо таких глобальних сусідів географічними світами . Коли світи стають об’єктами історичних досліджень, виявляється, що кожен з них має свою власну індивідуальність. Вчені-географи виділяють 12 географічних світів, які в свою чергу поділяють на дві групи: 1) ті, над якими домінує один головний політичний суб’єкт, з урахуванням категорій території та населення, або ж обох разом Північна Америка / США; Середня Америка / Мексика; Південна Америка /Бразилія; Південна Азія / Індія; Східна Азія / Китай; Південно-Східна Азія / Індонезія; Російський світ / Росія; Австралійський світ / Австралія; 2) ті, які охоплюють багато країн, за відсутності домінуючої країни ( Європа, Північна Африка / Південно – Західна Азія, Африканська Субсахара і Тихоокеанський світ.

1. Європа.

Територіально мала і політично фрагментована залишається непропорційно впливовою у глобальних справах, як серцевинний географічний світ. Європа охоплює п’ять регіонів: Західну Європу, Британські острови, Північну (Скандинавську ) Європу, Середземноморську Європу та Східну Європу (іноді її називають Центрально – Східною ).

2. Російський світ.

Територіально величезна і політично цілісна Росія була домінантною силою у колишньому Радянському Союзі, який розпався у 1991 році. Країна, що здійснила важкий перехід від диктатури до демократії, від комунізму до капіталізму. Визначають чотири регіони: Російську серцевину з периферією, Східне пограниччя, Сибір і Далекий Схід.

3. Північна Америка.

Ще один світ у глобальній серцевині – Північна Америка – складається із США та Канади. Вчені ідентифікують дев’ять регіонів: Північноамериканська серцевина, Приморський Північний Схід, Французька Канада, Континентальний внутрішній регіон, Південь, Південний Захід, Західне пограниччя, Північне пограниччя, Тихоокеанський стрижень.

4. Середня Америка.

Ніде у світі немає такого контрасту між серцевинним ареалом і периферією, як між Північною і Середньою Америкою. Цей малий фрагментований світ чітко поділяється на три регіони: Мексика, Центральна Америка, Карібський басейн.

5. Південна Америка.

Континент Південна Америка також визначає географічний світ, у якому іберійські (іспанські та португальські) впливи домінують у географії культури, але вижили також американо– індіанські залишки. Вчені виділяють чотири регіони: Бразилію – гіганта світу; Північ, що охоплює держави з виходом до Карібського моря; Захід з його сильними американо – індіанськими впливами; Південний конус.

6. Північна Африка / Південно – Західна Азія.

Цей географічний світ має декілька назв: деякі з них – Насвазія або Афразія. Тут є сім регіонів:Єгипет і басейн Нижнього Нілу; Магріб та його сусіди; Африканська перехідна зона; Близький Схід; Аравійський півострів; Імперські держави; Туркестан.

7. Африканська Субсахара.

Цей географічний світ лежить між Африканською перехідною зоною і крайнім південним мисом Південної Африки. Він складається з чотирьох регіонів: Західна Африка, Екваторіальна Африка, Східна Африка, Південна Африка.

8. Південна Азія.

Один з найчіткіше визначених з точки зору фізичної географії географічних світів. Південна Азія має складну географію культури. Світ складається з п’яти регіонів: Індія у центрі; Пакистан на заході; Бангладеш на сході; Гірська Північ; Південні острови, до яких входить острів Шрі – Ланка.

9. Східна Азія .

Обширний Східноазійський географічний світ простягається від пустель Центральної Азії до тропічних берегів Південно – Китайського моря і від Японії до Сіньцзяну й Тібету. Тут визначають п’ять регіонів: власне Китай (плюс Північна Корея ); Тібет на південному заході; Сіньцзян на заході; Монголія на півночі; Джакотський трикутник (Японія, Південна Корея і Тайвань) на сході.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]