Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право_лекція_1.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
6.53 Mб
Скачать

Органи держави

Держава повністю не зливається із суспільством, не розчиняється в ньому, вона є організацією, яка певним чином ві­докремлена від суспільства, інституалізована у вигляді механізму держави, має власні закономірності становлення, функціонування й розвитку, особливі потреби та інтереси. Кожна держава для по­вноцінного здійснення своїх завдань і реалізації функцій повинна маги державні організації, які у своїй сукупності утворюють ме­ханізм держави.

Механізм держави — цілісна ієрархічна система державних оріанів. які здійснюють її завдання і реалізують функції.Ознаки механізму держави:

ієрархічна система, тобто система, побудована на основах субординації і координації— обов'язкове виконання рішень ви­щих органів нижчими органами;

цілісна система внутрішньо організованих елементів, яка має єдині принципи побудови, єдині завдання і цілі діяльності;

чітко визначені зв'язки між елементами цієї системи, кожен з яких має певну сферу діяльності і компетенцію. Як механізм го­динника складається з різних елементів, так і механізм держави, маючи єдність, включає органи, блоки, підсистеми і навіть са­мостійні гілки влади: законодавчу, виконавчу, судову. У цій ро­зчленованості прослідковується ієрархія: різні державні органи, їх блоки, підсистеми займають неоднакове місце у державному механізмі, але всі разом вони повинні діяти узгоджено, без зу­пинки;

має єдину бюджетну, грошову, банківську системи, державну власність, які складають її організаційно-економічну основу;

динамічна і реально працююча система, за допомогою якої функціонує держава, здійснюється управління суспільством.

Структура механізму держави:

1) державні органи, які мають владні повноваження, тобто державний апарат, який включає два важливих структурних еле­менти:

а) апарат управління, до якого входять чиновники — держав­ні службовці, які спеціально займаються управлінням;

б) апарат примусу— армія, поліція, розвідка і контррозвідка, митниця, тюрми, виправні установи та ін.;

2) державні установи, державні підприємства, які не мають владних повноважень (у сфері охорони здоров'я, наукових дослі­джень, навчально-виховна, духовна сфера та ін.).

Державні підприємства та установи — це організації, які під керівництвом державних органів (апарату держави) практично здійснюють функції держави у сфері виробничої діяльності, без­посередньо пов'язані зі створенням матеріальних цінностей (державні підприємства), чи діяльності, пов'язаної зі створенням нематеріальних цінностей (державні установи).

Таким чином, державні підприємства та установи відрізня­ються від органів держави, але вони належать до державних ор­ганізацій: державний апарат забезпечує реалізацію функцій дер­жави завдяки діяльності підприємств і установ, якими керує.

Відповідно до форм власності, встановлених Законом України «Про власність» від 7 лютого 1991 р., до механізму держави в

Україні у повному обсязі належать лише державні підприємства, які діють на основі загальнодержавної власності.

Орган держави — частина державного апарагу — група осіб або одна особа, які наділені юридично визначеними державно- владними повноваженнями для виконання завдань і функцій держави.

Кожен орган держави створюється для здійснення певного виду державної діяльності, тобто має свій предмет, завдання і функції. Y