Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mini ЗИ-21-30хр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
184.32 Кб
Скачать

23. Відновлення даних на змінних носіях.

Змінні носії (гнучкі диски, CD, DVD, смарт-карти) часто самі служать для зберігання резервних копій.

Компанія Naltech Software (www.naltech.com) . CD Data Rescue, і DVD Data Rescue. Multi Data Rescue.

Multi Data Rescue дозволяє відновлювати втрачені файли і папки на пошкоджених (зокрема, на подряпаних) або дефектних компакт-дисках і DVD всіх типів.

Multi Data Rescue підтримує тільки один формат - Data CD (або Data DVD), що використовується для запису на змінні носії «простих комп'ютерних даних», у вигляді довільного набору файлів і папок.

Зате при роботі з такими даними Multi Data Rescue підтримує всі існуючі на сьогоднішній день типи файлових систем для змінних носіїв:

  • ISO9660 - особливість файлової системи ISO9660 полягає в тому, що в ній дозволені тільки короткі імена файлів (8 символів для імені файлу і ще 3 - для розширення), ім'я папки також не може перевищувати 8 символів, в іменах файлів і папок можуть використовуватися тільки англійські букви від А до Z, цифри 0-9 і символ підкреслення (_), максимальна глибина вкладеності папок обмежена 8 рівнями (включаючи кореневу папку);

  • Joliet - це розширений варіант ISO9660, розроблений Microsoft з метою забезпечення підтримки довгих імен файлів і кодування символів Unicode;

  • UDF 1.5 (Universal Disk Format) - файлова система, що використовується для запису CD/DVD в так званому пакетному режимі (Packet CD - для компакт-дисків і Mount Rainier/EasyWrite - для DVD), застосування такої файлової системи дозволяє працювати з CD/DVD при записі і видаленні даних як з жорстким або гнучким диском.

Multi Data Rescue уміє автоматично розпізнавати файлову систему, використану для запису даних, і підбирати найбільш відповідний режим роботи для аналізу і відновлення даних. Всього передбачено чотири базові режими:

  • Mode А - застосовується, якщо диск записаний в стандарті ISO9660 або Joliet;

  • Mode В - використовується, якщо диск записаний у файловій системі UDF 1.5;

  • UltraRescue Mode - режим для відновлення носіїв з високим ступенем пошкодження даних;

  • Digital Media Mode - застосовується при відновленні мультимедійних файлів з карт пам'яті, змінних дисків і пристроїв Flash Drive.

Після того, як Multi Data Rescue сформує за наслідками сканування носія список файлів і папок, можна зберегти будь-який із знайдених об'єктів на жорсткому диску.

Multi Data Rescue забезпечує можливість адаптації процесу пошуку на CD даних до стану досліджуваного диска. Передбачено чотири методи пошуку:

  • Good - для дисків з незначними пошкодженнями;

  • Fair - для дисків з пошкодженнями «середньої тяжкості»;

  • Poor - для сильно пошкоджених дисків;

  • Bad - для дисків, з якими жорстко зверталися власники.

Norton DiskEdit

Утиліта Norton DiskEdit входить до складу популярного набору сервісних програм під загальною назвою Norton Utilities (утиліти Нортона).

DiskEdit дозволяє виконувати будь-які маніпуляції як з розділами, так і з іншими елементами логічної структури жорсткого диска та дискет (завантажувальними записами, окремими кластерами). DiskEdit - це редагування системної і призначеної для користувача інформації на рівні окремих секторів або кластерів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]