Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mini ЗИ-21-30хр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
184.32 Кб
Скачать

25. Відновлення даних в файловій системі fat32

Порядок перевірки стану файлової системи в загальному випадку залежить від характеру пошкодження. Наприклад, немає необхідності розбиратися з MBR, якщо пошкоджений кореневий каталог логічного диска або таблиця FAT. Проте, якщо ви не можете визначити причину непрацездатності системи або по загальному характеру ситуації створилося враження, що «все пропало», краще починати діагностику з «самого верху».

Якщо всі проблеми з MBR успішно подолані. У такому разі порядок перевірки стану розділів, поданих в таблиці розділів, повинен бути наступним:

  • перевірка завантажувального запису (Boot Record) розділу (логічного диска);

  • перевірка стану кореневого каталогу;

  • дослідження таблиці розміщення файлів (FAT);

  • перевірка стану вкладених папок і файлів.

Перевірка та відновлення Boot Record

Завантажувальний запис розділу (як і логічного диска в додатковому розділі) розташовується в першому секторі цього розділу (в межах розділу цей сектор має відносний номер 0).

Як вже було сказане, вміст завантажувального запису залежить від типу операційної системи, яка повинна завантажуватися з цього диска (якщо він є системним), від типу файлової системи, під яку відформатований розділ.

Проте у будь-якому випадку BR містить дві області даних: програму початкового завантаження операційної системи і блок параметрів BIOS (BIOS Parameter Block, BPB).

За допомогою програми DiskEdit можна перейти на сектор завантажувального запису двома способами:

  • перший спосіб доступний, якщо в РТ всі відомості коректні. В цьому випадку можна просто вибрати в таблиці потрібний диск, а потім в меню Link вибрати команду Partition. DiskEdit виведе на екран вміст всього сектора BR в текстовому вигляді (рисунок 1);

  • другий спосіб припускає використовування відомостей, отриманих при перегляді таблиці розділів, а точніше - абсолютної адреси першого сектора.

Дослідження кореневого каталогу

Вслід за завантажувальним записом знаходяться дві копії таблиці розміщення файлів FAT і кореневий каталог. Переходити до дослідження FAT має сенс лише у тому випадку, коли відповідний розділ (або логічний диск) коректно пізнається системою, тобто і в таблиці розділів для нього подані коректні відомості, і завантажувальний запис диска коректний.

Дослідження FAT

Між завантажувальним сектором і таблицею розміщення файлів FAT можуть знаходитися зарезервовані сектори, які є службовими для файлової системи або не використовуються.

Кількість секторів, зарезервованих на логічному диску, можна дізнатися з блоку параметрів BIOS (BPB або Extended BPB, залежно від версії операційної системи). Шукане значення знаходиться в полі Reserved sectors at beginning цього блоку (зсув 3 байти).

Якщо зарезервований тільки один сектор, то перша копія таблиці розміщення файлів FAT розташовується відразу вслід за завантажувальним сектором. Саме завантажувальний сектор в даному випадку і є зарезервованим.

Коли зарезервовано декілька секторів, між завантажувальним сектором і першою копією таблиці FAT може знаходитися ще декілька секторів, що містять нульові значення. Якщо комп'ютер заражений вірусом, в цих секторах може бути заховано тіло вірусу або копію оригінального завантажувального запису, заміщеного вірусом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]