Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 4.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
56.06 Кб
Скачать

Загальні відомості про елемент управління groupbox (windows forms)

Елементи управління Windows Forms GroupBox призначені для об'єднання в групи, що ідентифікуються, інших елементів управління. Зазвичай для розділення форми по функціях використовуються області групи. Наприклад, це може бути бланк замовлення, в якому вказані параметри доставки пошта, яка використовується при доставці в нічний час. Об'єднання всіх параметрів в області групи забезпечує користувачеві логічну візуальну підказку. Під час розробки всі елементи управління легко можна перемістити — при переміщенні одного елементу управління GroupBox переміщаються також всі вхідні в нього елементи управління.

Заголовок області групи визначається властивістю Text.

Групування елементів управління за допомогою елементу управління groupbox у формах windows forms

Елементи управління Windows Forms GroupBox використовуються для групування інших елементів управління. Існують три причини для угрупування елементів управління.

  • створення наочного групування взаємозв'язаних елементів форми для формування зрозумілішого призначеного для користувача інтерфейсу;

  • створення програмного групування (наприклад, перемикачів);

  • переміщення елементів управління як одного об'єкту під час проектування.

Створення групи елементів управління:

  • Додати елемент управління GroupBox на форму.

  • Додати інші елементи управління в групу шляхом вставлення кожного елементу у групу.

  • Якщо треба включити в групу вже існуючі елементи управління, можна виділити всі елементи управління, вирізувати їх в буфер обміну, вибрати елемент управління GroupBox і потім вставити їх в групу. Також можна перетягнути їх в групу.

  • Встановити за допомогою значення властивості Text групи потрібний заголовок.

Елемент управління picturebox (windows forms)

Елемент управління Windows Forms PictureBox призначений для відображення графічних об'єктів в різних форматах. Це може бути растрове зображення (файл BMP), піктограма (файл ICO), метафайл (файл WMF або EMF), а також файли GIF і JPEG.

Завантаження зображення за допомогою конструктора (windows form)

За допомогою елементу управління Windows Forms PictureBox можна завантажувати і відображувати малюнок на формі в режимі розробки шляхом задання властивості Image значення допустимого малюнка. У наступній таблиці представлені допустимі типи файлів.

Тип

Розширення файлу

Точковий малюнок

.BMP

Значок

.ICO

GIF

.GIF

Метафайл

.WMF

JPEG

.JPG

Щоб відобразити малюнок в режимі розробки необхідно:

  1. Вставити елемент управління PictureBox на форму.

  2. У вікні властивостей виберіть властивість Image, потім натисканням кнопки з багатокрапкою відображається діалогове вікно «Відкрити».

  3. Якщо потрібний файл певного типу (наприклад, з розширенням .GIF), можна вибрати категорію в полі «Тип файлів».

  4. Вибирається файл для відображення.

Аби очистити малюнок в режимі розробки у діалоговому вікні властивостей вибрати Image, натиснути праву кнопку миші на ескізі малюнка, і в меню вибрати «Скидання/Сброс».

Вставка зображень під час виконання (windows forms)

Є можливість задання малюнка для елементу PictureBox, програмними засобами. Для цього треба задати властивість Image за допомогою методу FromFile класу Image.

У наведеному нижче прикладі в шляху до файлу вказана папка «Мої документи». Такий вибір пояснюється тим, що ця папка є на більшості комп’ютерів, що працюють під управлінням операційної системи Windows. Крім того, якщо використовується ця папка, то для запуску додатка достатній мінімальний рівень доступу до системи. У прикладі, представленому нижче, мається на увазі, що елемент управління PictureBox вже доданий у форму.

Private Sub LoadNewPict()

' You should replace the bold image

' in the sample below with an icon of your own choosing.

PictureBox1.Image = Image.FromFile _

(System.Environment.GetFolderPath _

(System.Environment.SpecialFolder.Personal) _

& "\Image.gif")

End Sub

Для видалення графічного об’єкту спочатку звільняється пам’ять, використовувана зображенням, а потім видаляється графічний об’єкт. За наявності проблем з управлінням пам’яттю, вона буде очищена пізніше при збірці сміття.

If Not (PictureBox1.Image Is Nothing) Then

PictureBox1.Image.Dispose()

PictureBox1.Image = Nothing

End If