Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Energ_2_kurs.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

Лабораторна робота №10

Час: 2 години

Тема: Силосо- та кормозбиральні комбайни.

Мета: Вивчити будову та технологічний процес роботи силосо- та кормозбиральних комбайнів.

ЗМІСТ

Самохідний кормозбиральний комбайн КСК-100 призначений для подрібнення свіжоскошених або підібраних з валків підв’ялених трав, скошування з подрібненням кукурудзи та інших високостеблових культур. Подрібнену масу використовують для приготування сінажу, трав’яної муки, брикетованих і гранульованих кормів, силосу, застосовують як зелений корм.

Рис. 10.1. Самохідний подрібнювач:

1 – подрібнювальний апарат; 2 – механізм навішування; 3 – кабіна;

4 – силосопровід; 5 – випускна труба; 6 – ліве дзеркало заднього виду;

7 – капот; 8 – моторна установка; 9 – рама; 10 – редуктор

КСК-100 включає: самохідний подрібнювач, підбирач, жатку для збирання трав, жатку для збирання кукурудзи, змінний подрібнювальний апарат, транспортні візки для перевезення жаток.

Самохідний подрібнювач (рис. 10.1) змонтований на рамі 9, підтримуваною мостами привідних і керованих коліс. На рамі самохідного подрібнювача змонтований подрібнювальний апарат який складається з живильного та подрібнювального пристроїв.

Живильний пристрій складається з чотирьох ребристих і одного гладкого обертающіхся вальців (рис. 10.2). Вальці 1, 2 і 4 захоплюють стебла рослин, що поступають від жатки або підбирача, підпружинений валець 5 підпресовує їх, і рослинна маса прямує до подрібнювального пристрою.

Рис. 10.2. Подрібнювальний апарат:

а – схема апарату; б – ніж; 1, 2 і 4 – живильні вальці; 3 – гладкий валець; 5 – валець механізму підпресування; 6 – подрібнювальний барабан;

7 – відсікач; 8 – основа силосопроводу; 9 – піддон; 10 – протиріжучий брус; 11 – чистик; 12 – ніж; 13 – стопорна шайба; 14 –гвинт; 15 – опора ножа; 16 – втулка

Подрібнювальний пристрій складається з барабана 6 і протиріжучого бруса 10. До трубчастого валу барабана 6 приварені сталеві диски, до яких прикріплені опори із закріпленими на них плоскими ножами 12.

Лопатки опор 15 ножів надають прискорення подрібненій масі, що забезпечує політ її по силосопроводу 8 і вивантаженню в кузов транспортної машини.

Залежно від виконуваної роботи на самохідний подрібнювач навішують підбирач, жатку для трав або жатку для кукурудзи.

Підбирач підбирає з валка траву або солому.

На рамі 1 підбирача (рис. 10.3) змонтовані підбираючий барабан 13, шнек 3, притискний пристрій 14, механізм передачі. На вал підбираючого барабану насаджені диски 7, в яких закріплені граблини 10 з пружинними зубами 6.

Рис. 10.3. Підбирач:

1 – рама; 2 і 5 – ловці; 3 – шнек; 4 – знімна лопатка; 6 – пружинний зуб

7 – диск, 8 – направляюча доріжка; 9 – ролик; 10 – граблина;

11 – опора; 12 – копіюючий башмак; 13 – підбираючий барабан;

14 – притискний пристрій

Ліві цапфи граблин обладнані кривошипами, ролики 9 яких котяться в направляючій доріжці 8. Копіюючи профіль доріжки, ролики повертають пружинні зуби в положення, що забезпечує подачу стебел до шнека 3. Вал його встановлений в підпружинених опорах 11 і залежно від товщини шару маси, що поступає, може переміщатися в направляючих. В середній частині шнека подаючі лопатки 4 знімні. Аварію підбираючого барабана при включенні зворотного ходу попереджає храпова муфта.

На рамі жатки для збирання трав встановлені чотирьохлопатеве грабельне мотовило, ріжучий апарат і шнек. Опори валу мотовила закріплені на боковинах рами жатки. До валу мотовила приварені утримувачі, а до них прикріплені металеві планки. Граблини мотовила обладнані пружинними зубами. На кінцях граблин приварені планки для кріплення осей роликів, що котяться по профільованій доріжці.

Пружинні зуби входять в траву, підводять її до ріжучого апарату, утримують при зрізі та подають зрізані рослини до шнека.

Ріжучий апарат сегментний, стандартний, ширина захвату 4,2 м. Пальцевий брус складається з двох частин, зміщених одна відносно іншої, що забезпечує безаварійну роботу. Кожна ножова смуга приводиться механізмом коливальної шайби. Мінімальна висота ріжучого апарату 60 мм.

Жатка для збирання кукурудзи являє собою платформу, обладнану ріжучим апаратом, мотовилом, транспортером і шнеком.

Ріжучий апарат сегментного типу і складається із здвоєних пальців з кроком 90 мм.

Платформа жатки обмежена боковинами з активними польовими подільниками, обладнаними ріжучими апаратами.

Над ріжучим апаратом жатки розташовано п’ятилопатеве мотовило діаметром 1,8 м. Раму мотовила можна повертати гідроциліндрами і тим самим регулювати по висоті і по виносу його вісі відносно ріжучого апарату.

Транспортер платформи складається з трьох роликових ланцюгів з поперечними металевими планками.

Шнек встановлений в підпружинених опорах і залежно від товщини шару стебел може підійматися по направляючих в боковинах рами. Ширина захвату кукурудзяної жатки 3,4 м. Мінімальна висота розташування ріжучого апарату над грунтом 80 мм.

Змінний подрібнюючий апарат – самостійний пристрій, який встановлюють на самохідний подрібнювач замість основного подрібнювального апарату. Діаметр барабана змінного апарату 406 мм, число ножів 6, частота обертання 1232 об/хв. Діаметр крильчатки швирялки 914 мм, частота обертання 990 об/хв. Прискорення подрібненої маси, що надається швирялкою, достатньо для її переміщення по силосопроводу та вивантаженнях в кузов транспортної машини.

При роботі комбайна скошена або підібрана підв’ялена трава поступає в горловину живильного апарату. Вальці 5, 6 і 7 (рис. 10.4) підпресовують масу і подають її в подрібнювальний апарат. Подрібнювальний барабан 9 з великою швидкістю кидає подрібнену масу в силосопровід 10, який оператор може повертати вліво, назад, вправо і тим самим направляти подрібнену масу в транспортний засіб який рухається поряд або приєднаний до комбайна.

Рис. 10.4. Схема технологічного процесу комбайна КСК-100:

1 – башмак; 2 – ріжучий апарат; 3 – мотовило; 4 – шнек; 5 – живильні вальці; 6 – підпресовуючий валець; 7 – гладкий валець;

8 – протиріжучий брус; 9 – подрібнювальний барабан; 10 – силосопровід

В одномісній кабіні і на майданчику керування розташовані важелі, педалі, кнопки керування і пристрої, що забезпечують побутові зручності оператора.

Розрахункова регульована довжина різкі 5...100 мм; оптимальна продуктивність на косінні трав 60 т/год, підборі 50, косінні кукурудзи 120 т/год; робоча швидкість до 12 км/год, транспортна до 30 км/год.

Силосозбиральний комбайн КСС-2,6А (рис. 10.5) призначений для збирання на силос високостеблових культур (кукурудзи, соняшнику тощо). Агрегатується з трактором Т-150К. Продуктивність до 90 т/год. Основними частинами та вузлами комбайна є жатка, подрібнювальний апарат, вивантажувальний конвеєр, гідросистема, механізми приводу робочих органів та ходова частина.

Рис. 10.5. Силосозбиральний комбайн КСС-2,6А:

1 – мотовило; 2 – пальцьовий подільник; 3 – важелі; 4 – платформа;

5 – силосопровід; 6 – подрібнювальний барабан; 7 – протирізальний брус; 8 – живильний валець; 9 – бітерний барабан;

10 – вивантажувальний конвеєр; 11 – причіпна сниця; 12 – конвеєр жатки; 13 – різальний апарат

Жатка складається з мотовила 1, яке за допомогою важелів З утримується над платформою 4. У передній частині платформи розміщений різальний апарат 13, а по всій площині рухається ланцюгово-пластинчастий конвеєр 12.

П’ятилопатеве мотовило приводиться в рух від лівого ходового колеса комбайна. Різальний апарат сегментно-пальцьового типу має одинарний пробіг ножа. Крок сегментів і пальців 90 мм. З обох боків платформу обладнано польовим (правим) і внутрішнім (лівим) подільниками, боковинами та копіювальним башмаком.

Подрібнювальний апарат, який складається з подрібнювального барабана 6 та протирізального бруса 7, розміщений у спеціальному кожусі. В передній його частині змонтований живильний апарат, який має нижній живильний валець 8 та верхній бітерний барабан 9, які обертаються назустріч один одному. Під подрібнювальним апаратом розміщений вивантажувальний конвеєр 10.

Комбайн працює у такий спосіб. Мотовило 1 під час руху машини нахиляє стебла до різального апарата 13. Зрізані стебла спрямовуються на конвеєр 12 платформи 4 жатки, який переміщує їх до живильного апарата. Бітерний барабан 9 і живильний валець 8 стискають шар стебел і спрямовують їх до подрібнювального апарата, в якому барабан 6 перерізує масу на елементи певної довжини. Подрібнена маса відводиться конвеєром 10 і вивантажується в транспортні засоби, що рухаються поряд з комбайном.

Питання для контролю:

  1. Загальна будова та технологічний процес роботи кормо збирального комбайну КСК-100.

  2. Загальна будова та технологічний процес роботи силосозбирального комбайну КСС-2,6А.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]