Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Energ_2_kurs.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

5, 7, 24, 30 І 31 – шнеки; 6,13 і 14 – транспортери; 8 – бітер;

9 –транспортувальний канал; 10 – подрібнювальний барабан;

11 – стебловловлювальні вальці; 12 – качаноочисний пристрій;

15 – тракторний причіп; 16 – притискний барабан; 17 – притискний бітер; 18 і 32 – вентилятори; 19 – розподільний бітер;

20 і 25 – скатні дошки; 21 – конвеєр обгорток;

22, 26, 27 І 28 – решета; 23 – днище; 29 – дека

Система сигналізації контролює зупинку або зменшення швидкості обертання різального апарата, шнека стебел, подрібнювача, горизонтального транспортера та качаноочисника. У разі порушення режиму роботи цих органів на пульті керування з’являються світлові та звукові сигнали.

Технологічний процес роботи. Процес збирання кукурудзи на зерно комбайном КСКУ-6 без обмолочування качанів (рис. 13.2, б) аналогічний процесу роботи кукурудзозбирального комбайна ККП-3. Відмінність полягає в тому, що обгортки качанів транспортером обгорток вивантажуються на поверхню поля. Очищені качани по очисних вальцях обох качаноочисних апаратів потрапляють на горизонтальний транспортер 13. Сюди ж потрапляє і вибите з качанів зерно, що перемішується нижніми стрічками транспортерів обгорток качанів. Потім качани і частково вибите зерно потрапляють на горизонтальний 13 і вивантажувальний 14 транспортери, а звідти – у причіп 15.

При збиранні кукурудзи на зерно з обмолочуванням качанів відокремлення качанів від стебел, їх транспортування, вловлювання стебел з відокремленням частково залишених качанів, а також зрізування, подрібнення і вивантаження подрібненої маси відбуваються аналогічно. Далі шнеками 31 з правим і лівим навивками качани зводяться до центра машини і подаються в приймальні вікна молотильних апаратів. Молотильні барабани перемішують качани вздовж охоплювальних пруткових дек 29, обмолочують їх, а стрижні качанів через задні вихідні вікна дек потрапляють по решету 26 у шнек стрижнів 24. Звідти разом з рештками, що надійшли з решітного стану очисника, викидаються на землю, за межі машини. Обмолочене зерно з-під обох дек молотильних барабанів надходить на решітний стан очисника і за допомогою коливальних решіт 27, 28 та вентилятора 32 очищається від домішок і надходить на транспортер 13, звідки вивантажувальним транспортером 14 у причіп 15.

Питання для контролю:

  1. Призначення, будова та технологічний процес роботи кукурудзозбирального комбайна ККП-3.

  2. Відмінності в будові, процесі роботи кукурудзозбиральних комбайнів ККП-3 та КСКУ-6.

Лабораторна робота №14

Час: 2 години

Тема: Машини для збирання картоплі.

Мета: Вивчити будову та технологіічний процес роботи машин для збирання картоплі.

ЗМІСТ

Картоплекопачі призначені для підкопування рядків картоплі, сепарації викопаного вороху (руйнування, подрібнення викопаного шару, часткового відокремлення домішок від бульб) та укладання відокремлення бульб на поверхню поля у валок.

Картоплекопач КСТ-1,4А призначений для викопування двох рядків картоплі, сепарації викопаного ґрунту та укладання бульб на поверхню поля у валок. Він працює на всіх типах ґрунтів за вологості 10...27 %. Ширина захвату 1,4 м, робоча швидкість 1,9...6,5 км/год, продуктивність до 0,9 га/год, маса 1320 кг. Агрегатується з тракторами тягового класу тяги 1,4, робочі органи приводяться в дію від ВВП трактора.

Загальна будова. Картоплекопач елеваторного типу складається з рами 4 (рис. 14.1, а), одного копіювального металевого 1 та двох опорних пневматичних 6 коліс, двох лемешів 2, швидкісного 3, основного 5 та каскадного 7 конвеєрів, двох звужувальних щитків 8, причіпного пристрою 10, механізмів приводу робочих органів 11 та регулювання глибини ходу лемешів.

Лемеші 2 активного типу призначені для підкопування шару бульб, часткового руйнування підкопаного шару та передачі викопаного вороху на швидкісний конвеєр 5. Вони мають трапецієподібну форму з відкидними клапанами, які встановлені в задній частині кожного лемеша та шарнірно з’єднані з рамою 4.

Швидкісний конвеєр 3 пруткового типу призначений для розпушення, руйнування та сепарації викопаного шару ґрунту та подавання його на основний конвеєр 5, верхня гілка якого приводиться в коливальний рух за рахунок еліптичних зірочок, де ґрунт інтенсивно просіюється крізь прутки конвеєра.

Каскадний конвеєр 7 призначений для остаточної сепарації викопаного вороху картоплі та скидання його на поверхню поля, тобто утворення валка картоплі звужувальними щитками 8. Для зменшення пошкодження бульб кожний другий пруток конвеєра прогумований.

Рис. 14.1. Картоплекопач КСТ-1,4А:

а – загальний вигляд: 1 – копіювальне колесо; 2 – леміш;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]