Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Василенко.docx
Скачиваний:
237
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

4.1. Загальні положення

Велика група речовин за електричною провідністю займає про­міжне місце між признано добрими діелектриками як, наприклад, янтар (бурштин), кварц чи фарфор (порцеляна), та металевими провідниками (табл. 4.1). Цю групу речовин назвали напівпровід­никами.

Таблиця 4.1 Питомий опір електротехнічних матеріалів різних класів за20 °С і постійної напруги

П роходження електричного струму через напівпровідники, як і метали, не спричинює в них хімічних змін. Це значить, що віль­ними носіями зарядів в обох випадках є електрони, а не іони. Од­нак суттєва кількісна відмінність між питомими провідностями вказує на існування глибоких якісних відмінностей в умовах про­ходження струму через метали і напівпровідники.

Різниця в провідності напівпровідників і металів за нормаль­них температур зумовлена величезною різницею в концентрації електронів провідності. В 1 м3 металів знаходиться 1028 - 1029 ві­льних електронів, тобто на кожний атом металу припадає по од­ному вільному електрону, тоді як у напівпровідниках концентра­ція вільних електронів у сотні тисяч і навіть мільйони разів нижча.

За підвищення температури швидкість впорядкованого пере­міщення електронів провідності під дією поля як у металах, так і напівпровідниках зменшується. Тому в металах електропровід­ність із зростанням температури знижується. У напівпровідниках, незважаючи на подібне зниження швидкості впорядкованого пе­реміщення електронів, провідність різко зростає. Це однозначно свідчить про те, що з підвищенням температури в напівпровідни­ках має місце надшвидке зростання числа вільних електронів, тоді як у металах кількість електронів провідності практично не зале­жить від температури.

За температур, близьких до абсолютного нуля, питомий опір провідників різко знижується, а провідність зростає і може пере­ходити в надпровідність. У напівпровідниках спостерігається про­тилежна картина. Внаслідок різкого зменшення числа електронів провідності за наднизьких температур питомий опір напівпровід­ників близький до опору діелектриків. За високих температур кі­лькість вільних електронів зростає настільки, що провідність на­півпровідників співмірна з провідністю металів.

4.2. Механізм провідності напівпровідників

Напівпровідники з власною провідністю, або напівпровідники типу і. Розглянемо власну провідність ідеально чистого напівпро­відника з ідеально впорядкованим розміщенням атомів у вузлах кристалічної ґратки на прикладі германію або кремнію - елемен­тів IV групи періодичної системи елементів. Атоми у вузлах ґрат­ки зв'язані між собою чотирма валентними електронами (рис. 4.1,а). Такий зв'язок називають ковалентним, або парноелектронпим. За температури, близької до абсолютного нуля, усі валентні елект­рони беруть участь у створенні міжатомних зв'язків і заповню­ють всі енергетичні рівні валентної зони, а в зоні провідності еле­ктрони відсутні (рис. 4.1, б). Зона провідності відмежована від валентної забороненою зоною ∆W = WcWν, де Wc - нижня межа зони провідності; Wν - верхня межа валентної зони.

Ширина забороненої зони W для германію і кремнію дорів­нює відповідно 0,72 і 1,12 е-В. Для переходу електрона з валентної зони в зону провідності необхідна додаткова енергія, яка дорів-

Рис. 4.1. Кристалічні ґратки чистого германію (а), енергетична

діаграма напівпровідника при Тк = 0 і відсутність вільних зарядів (б), поява носіїв вільних зарядів (електронів і дірок) при

Тк> О (в)

нює енергії забороненої зони або більша від неї. Цю енергію елек­трон може отримати за нагрівання кристала напівпровідника, опромінення його світлом або з інших додаткових джерел енергії.

Чим температура вища за абсолютний нуль, тим більша час­тина валентних електронів переходить у зону провідності, звіль­няючи енергетичні рівні у валентній зоні. Вакантний енергетич­ний рівень у валентній зоні названо діркою провідності, яка пово­дить себе як додатний заряд, що дорівнює заряду електрона. Кі­лькість дірок у валентній зоні дорівнює кількості вільних елект­ронів у зоні провідності (див. рис. 4.1, в). Утворення пар елект-рон-дірка називають генерацією пар носіїв зарядів.

Електрони в зоні провідності і дірки у валентній зоні перебува­ють у хаотичному тепловому русі, і дірки можуть захоплювати електрони. Це призводить до зникнення пар електрон-дірка, тоб­то відбувається їх рекомбінація (див. рис. 4.1, в).

За температури, вищої від абсолютного нуля, коли в кристалі існує певна концентрація пар електрон-дірка, під дією зовнішньо­го електричного поля відбувається напрямлене переміщення еле­ктронів у зоні провідності проти напрямку поля і переміщення ді­рок у валентній зоні у напрямку поля. Таким чином, провідність кристала визначається переміщенням як електронів, так і дірок, тому густина струму

де Je і Jd - відповідно густина електронного і діркового струмів. У напівпровідниках з власною електричною провідністю кіль­кість електронів Ne і Nd дірок однакова. Оскільки рухливість еле­ктронів дещо більша, ніж рухливість дірок, то електронний струм Ie трохи більший, ніж Id. Рухливість визначається шляхом, який проходить електрон або дірка за одну секунду за напруженості Е = 1 В/см. Оскільки рухливість є відношення швидкості перемі­щення електрона Ve, чи дірки Vd, до напруженості електричного поля в напівпровіднику, то рухливість електрона μe = Ve / Е , а ру­хливість дірки μd = Vd / Е . Тоді електронний і дірковий струми ви­значаються за формулами:

Ie=NeeVe=NeeE;

Id=NdeVd=NddE

де є - заряд електрона чи дірки, - напруженість електричного поля, Ne і Nd відповідо число електронів і дірок. Сумарний струм у напівпровіднику:

I = Ie+Id,абo I = Nee μeE + NddE. (4.1)

При власній електропровідності напівпровідника число елект­ронів і дірок однакове, тобто

Ne=Nd=N.

Тоді вираз (4.1) набуває такого вигляду:

I = N·ee+μd)E. (4.2)

Необхідно підкреслити, що як електронна, так і діркова провід­ність зумовлені переміщенням лише електронів відповідно у зонах провідності і валентній. Рух електронів у валентній зоні створює враження, що в напрямку електричного поля переміщуються по­зитивно заряджені іони, чого насправді немає. Сказане наглядно можна проілюструвати на ланцюжку атомів напівпровідника, в одному місці якого утворився позитивно заряджений іон (рис. 4.2) внаслідок переходу електрона з валентної в зону провідності. Під дією сил поля електрон послідовно переноситься від атома 2 до іона 1. Атом 2 стає при цьому позитивно зарядженим іоном і до нього переходить електрон від атома 3, який перетворюється в позитивно заряджений іон і т. д.

Р ис. 4.2. Модель "діркової"

провідності в напівпровідниках:

світлі кружечки - нейтральні

атоми, темний кружечок -

додатний іон. Стрілками вказано

напрямок послідовних переходів

електронів від нейтральних атомів

до іонів. Місце додатнього заряду

переміщується у зворотному

напрямі - по полю

Таким чином, у валентній зоні напівпровідника відбувається переміщення електронів від нейтральних атомів проти зовнішньо­го поля, рівнозначне переміщенню дірок у напрямку поля.

За кімнатної температури концентрація електронів і дірок ста­новить: для германію - 2-Ю13 см~3, для кремнію - 1,4- 1010 см_3. З підвищенням температури ці концентрації різко зростають (при 800 °С - у сотні мільйонів разів). Тому провідність напівпровідни­ків з підвищенням температури різко зростає, незважаючи на про­тидіюче цьому зростанню зниження швидкості впорядкованого переміщення вільних електронів.