Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Василенко.docx
Скачиваний:
237
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

2.3. Механічні властивості

Металічні матеріали. Для металів характерний металічний зв'язок і здатність до пластичної деформації. Неметали з іонним і ковалентними зв'язками руйнуються крихко (без деформації).

За навантаження матеріалу його деформація може бути пруж­ ною, коли під дією зовнішньої сили змінюється відстань між окре­ мими атомами, а при знятті навантаження атоми повертаються на попередні місця і деформація зникає. Пластична деформація залишається після зняття навантаження. Переміщена частина кри­ стала не повертається на старе місце Пружній деформації відпо­ відає пряма лінія ОА (рис 2.10, а), а пластичній відрізок АВ. На ділянці ОА спостерігається пропорційність між видовженням і напруженням.

а ) б)

Рис. 2.10. Зміна деформації залежно від напруження: а — пластичного матеріалу; б- крихкого матеріалу

* Мінімальне напруження, за якого починається плинність, тобто пластична деформація називається границею теку­чості ат. Мінімальне напруження, при якому пластична де­формація досягає 0,2 %, називається умовною границею те­кучості а02.

В ище точки А напруження спричинює пружну і залишкову пла­стичну деформації. За максимального значення навантаження в точці В матеріал починає руйнуватися. Ця точка на кривій а-є називається границею міцності і позначається через а . Деформа­ція зосереджується у середині робочої частини зразка, у матеріа­лі зароджуються тріщини. Зразок видовжується, одночасно пло­ща поперечного перерізу зменшується, навантаження падає і зра­зок руйнується.

Крихкі матеріали руйнуються без видимої пластичної дефор­мації (точка В, рис. 2.10, б), а пластичні матеріали в процесі дефор­мації зміцнюються.

*Пластичність (здатність матеріалу отримувати перед руйнуванням залишкову деформацію) характеризується від­носним видовженням S і відносним звуженням у/ зразка при розриві:

де l0- початкова довжина робочої частини зразка, м; lк - кінцева довжина зразка після розриву, м; F0 - початкова площа попереч­ного перерізу робочої частини зразка, м2; FK- найменша кінцева площа поперечного перерізу зразка після розриву.

* Твердість - опір поверхневого шару матеріалу деформації за контактної взаємодії з індентором.


Рис. 2.11. Схеми випробування на твердість: а - за Брінеллем; б - за Роквеллом; в - за Віккерсом

* Ударна в'язкість - здатність матеріалу поглинати робо­ту пластичної деформації.

Як правило, індентор виготовляють з алмазу або із загартова­ної інструментальної сталі. У більшості випадків твердість (рис. 2.11) визначається твердомірами >ТШ - вдавлюванням у по­верхню сталевої загартованої кульки (прес Брінелля), > ТК - ал­мазного конуса, або загартованої стальної кульки (прилад Рок-велла) і > алмазної піраміди (прилад Віккерса).

Її визначають за ударних випробувань зразків з надрізом на маятниковому копрі (рис. 2.12).

Ударну в'язкість αн, Дж/м2 визначають за формулою αн = A/F0, де А - робота, затрачена на руйнування зразка, F0- площа пере­різу зразка в місці надрізу, м2.

*Стійкість до зношування - опір матеріалу зношуванню (зменшенню розмірів) при терті.

а) б)

Рис. 2.12. Схема копра для дослідження на удар (а) і зразки (б)

* Витривалість - здатність матеріалу витримувати до руйнування повторнозмінні навантаження.

кість циклів наванта­ження (для сталей 107, для кольорових мета­лів 108) не руйную­чись, називається гра­ницею витривалості (рис. 2.13).

Високотемпера­турна міцність. За підвищених темпера­тур міцність металу залежить від двох фа­кторів - температури і часу (рис. 2.14). За низьких температур г міцність металів практично не зале­жить від тривалості дії навантаження і при

Найбільше напруження, за якого метал витримує задану кіль-

lg N циклів

Рис. 2.13. Крива втоми в координатах

σ-lg N: σ - максимальне напруження

циклу; N - число циклів напружень;а;,

σ2,...,σ5 - максимальні напруження; Nр

N2,..,N5 - відповідні їм числа циклів, при

яких були зруйновані зразки; aw - границя

витривалості; N6 - базове число

Рис. 2.14. Залежність міцності від температури і часу випробування

напруженнях нижче σв руй­нування не відбувається. З підвищенням температури із збільшенням тривалості випробувань міцність змен­шується і тим більше, чим вища температура. Так, за t4 напруження σ3 спричинює руйнування за 106 с, а при напруженні σ1 - уже за 102с, тобто в 10 000 разів швидше. За високих температур міцність матеріалів харак­теризується довготривалою міцністю, тобто границею міцності для даної темпера­тури за певний час дії на­пруження, яке зумовлює

руйнування матеріалу. Довготривала міцність позначається а з індексом, який показує тривалість дії навантаження в годинах. Наприклад о100 - напруження, за якого метал руйнується протя­гом 100 год.

* Границя повзучості σпз - напруження, яке викликає зада­ну швидкість деформації за даної температури.

Вуглецеві сталі - залізовуглецеві сплави з вмістом вуглецю до 2,14 %. їх поділяють на:

сталі звичайної якості, в яких вміст сірки та фосфору не перевищує 0,04 % кожного. їх маркують Ст0, Ст1,...,Ст6;

якісні сталі з вмістом сірки та фосфору не більше 0,03 % кожного. Маркуються числами, які вказують вміст вуглецю в сотих частках відсотка Наприклад, марка сталі 20 означає, що сталь якісна і містить 0,20 % вуглецю

високоякісні сталі з вмістом сірки і фосфору не більше 0,020 % кожного. Після числа, що вказує вміст вуглецю, ставиться літе­ра А. Наприклад, 20 А означає, що сталь містить 0,20 % вуглецю і є високоякісна. В енергетиці застосовуються якісні і високоякіс­ні маловуглецеві та леговані сталі.

Леговані сталі. Для покращання механічних, фізичних, хіміч­них і технологічних властивостей сталей в їх склад вводять легу­ючі елементи: нікель, хром, молібден, вольфрам та ін. Такі сталі називаються легованими. Леговані сталі маркуються числами і літерами, які вказують приблизний хімічний склад сталі. Легуючі елементи позначаються початковою літерою назви елемента: >Н -нікель, >Х - хром, >М - молібден і т. д. Дев'ять наступних елеме­нтів позначається літерами: >Г - марганець, >С - кремній,> Д -мідь, >Р - бор, >Б - ніобій, >П - фосфор, >Ф - ванадій,>Ю -алюміній, >Ч - рідкоземельні елементи. Перше число в марці вка­зує вміст вуглецю в сотих частках відсотка за масою (у високо-вуглецевих сталях - у десятих частках). Цифри після літер озна­чають приблизний вміст даного легуючого елемента у відсотках. При вмісті елемента менше 1 % цифра після літери не ставиться. Наприклад, сталь марки 08Х18Н12Т містить 0,08 % вуглецю, 18 % хрому, 12 % нікелю і до 0,1 % Ті.

Чавуни - залізовуглецеві сплави з вмістом вуглецю 3-4,5 %. Залежно від того, в якому стані в чавуні перебуває вуглець, ча­вуни поділяються на білі (весь вуглець міститься у вигляді цеме­нтиту) і сірі (весь або частина вуглецю знаходиться у вигляді гра­фіту). У свою чергу, сірі чавуни (СЧ) залежно від форми графі­тових виділень, поділяють на >високоміцні (ВЧ) і >ковкі (КЧ). У сірих чавунах графітові виділення мають форму пластинок, а у високоміцних та ковких чавунах - форму, близьку до кульки.