Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новий Документ Microsoft Office Word (2).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
35.46 Кб
Скачать

1.4. Суспільне відтворення

Поняття відтворення. Це процес постійного повторення івідновлення виробництва. У будь-якому суспільстві процес відтвореннявключає в себе наступні основні моменти.

1. Відтворення матеріальних благ. Засоби купа в процесівиробництва зношуються, предмети купа споживаються, предметиспоживання теж споживаються. Тому одна частина суспільного продуктуспрямовується на відновлення та розширення засобів виробництва, інша --на відновлення спожитих предметів споживання.

2. Відтворення робочої сили. Щоб брати участь у процесівиробництва, працівник повинен постійно відновлювати свою здатність допраці. Відтворення робочої сили в широкому розумінні означає підготовкунового покоління працівників, які володіють професійними якостями.

3. Відтворення природних ресурсів та середовища проживання людини. Мовайде про постійне відновлення родючості грунту, лісових масивів,підтриманні чистоти повітряного басейну.

4. Відтворення відносин між людьми, що виникають у виробництві,розподілі, обміні і споживанні.

Просте і розширене відтворення. • При простому відтвореннірозміри виробленого продукту, а також його якість щороку залишаютьсянезмінними. Весь додатковий продукт йде на 'особисте споживання.

Незмінними залишаються і фактори виробництва. Просте відтворення булотипово, характерно для докапіталістичних систем. При капіталізмі воновиступає як основа, момент розширеного відтворення. Розширеневідтворення означає, що розміри виробленого продукту і йогоякість зростають. Змінюються і фактори виробництва. Джереломрозширеного відтворення є додатковий продукт.

Іноді в суспільстві має місце убутної відтворення. Цевідбувається тоді, коли спостерігається зниження обсягів виробництвавнаслідок стихійних лих, війн і руйнувань, екологічних криз.

Як було сказано, в залежності від характеру економічноговикористання різних частин сукупного суспільного продукту, всесуспільне виробництво поділяється на: виробництво засобів виробництва (1підрозділ) і виробництво предметів споживання (II підрозділ).

Реалізація суспільного продукту передбачає дотримання певнихпропорцій між підрозділами і всередині цих підрозділів. Без цьогонеможливе нормальне здійснення процесу відтворення. При простомувідтворенні:

1) засоби виробництва (продукція 1 підрозділу) повинні дорівнюватифонду відшкодування в обох підрозділах:

2) предмети споживання (продукція II підрозділу) повинні дорівнюватичистого продукту, створеному в обох підрозділах;

3) чистий продукт, тобто сума необхідного і додаткового продукту 1підрозділу, повинен дорівнювати фонду відшкодування II підрозділу. Прирозширеному відтворенні: 1) продукт 1 підрозділу має бути більшесуми фондів відшкодування в обох підрозділах;

2) продукт II підрозділу має бути менше чистого продукту,створеного в обох підрозділах;

3) чистий продукт 1 підрозділу має бути більше фонду відшкодування

II підрозділу.

Розширене відтворення має два типи: екстенсивний іінтенсивний. Перший здійснюється за рахунок залучення додатковихтрудових та природних ресурсів, основних і оборотних фондів без зміни їхтехнічної основи. Другий передбачає вдосконалення Коштіввиробництва і зростання продуктивності праці.