Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен Стр1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
231.94 Кб
Скачать

23. Прирозломні складки.

Складки , які одночасно несуть у собі риси складок поперечного вигину та волочіння. Утворюються вони за рахунок флексурного механізму, який ініціюється силами, що діють паралельно розлому на кінці розділених ним шарів. У подібній ситуації шари зазнають одночасного розтягання та волочіння по розлому, адже один кінець їх жорстко закріплений.В такий спосіб вигину утворюються складки, осьова поверхня котрих орієнтована під дуже гострим кутом, або паралельно поверхні розлому. Складки даного типу утворюються виключно в епізоні і контролюються крихко в̍зкими розломами за допомогою крихко пластичного вигину.

24. Типи складок за механізмами формування.

складки обволікання-формуються за рахунок плащоподібного перекриття нерівного палеорельєфу з незгідними перепадами висот;складки вигину-утворюються за рахунок пластичного ябо крихко пластичного вигину

складки чистого вигину – утворюються шляхом зближення кінців плоских тіл при дії зустрічних сил, що діють на торці пластів паралельно до їх поздовжньої вісі;

складки поперечного вигину-формуються за рахунок одночасної дії двох сил:поперечної до поверхонь нашарування та поздовжньої яка діє на кінцях плоского тіла та утримує кінці від зближення або розтягує їх, мах деформації припадає на крила мін- на замок. Ініціатор- вертикальні та субвертикальні переміщення блоків фундаменту під осадовим чохлом;

складки поздовжнього вигину-утворюються при дії на плоскі тіла сил, орієнтованих паралельно поверхням нашарування за рахунок диференційованого ковзання та кручення відносно пласта;

складки жолоблення-формуються за рахунок наявності нижнього жорсткого шару та мають верхню вільну поверхню, представлені одиничними гребенеподібними складками. Ініціатор-зсувні переміщення фундаменту під помірно або слабодіагенезованим осадовим чохлом.

Складки волочіння –утворюються при поздовжньому ковзанні зміщенні компетен. шарів між двома паралельними жорсткими поверхнями.

Складки прирозломного вигину-формуються за рахунок флексурного механізму при дії поперечного вигину та волочіння. Ініціатор-переміщення шаруватих товщ вздовж поверхні розлому.

Складки сколювання-форм.за рахунок січного кліважу який підсилює вигинабо повністю його замінює попер.мікрозміщенням по паралельним кліваж ним поверхням за схемою простого зсуву. Ініціатор-субвязкі розломи.

Складки кліважної течії-зумовлюються в’язкою кліважною течією при якій зміщення частин шарів супроводжується частковим їх розплющуванням яке у свою чергу надаємікроступінчастим поверхням відзначеного вище типу майже плавну форму що сприймається як звичайний вигин.

Складки в’язкої течії - пов’язані з поверхнево гравітаційними явищами а також нагнітанням пластичного матеріалу. Реалізуються у вигляді турбулентної течії за гідро пластичними магматичними та іншими, які нагадують течію в’язких рідин, механізмами. Складки кристалізаційно сланцюватої течії-

25. Типи складчастостей, їх морфологічні відмінності.

Голоморфна складчастість( повна, геосинклінальна) – тип складчастості, який характеризується формуванням сполучених складок лінійного типу( антикліналь переходить в синкліналь і навпаки). Сусідні складки мають спільне крило. Формуються на великих площах. Голоморфна складчастість як правило характеризується однією вергентністю складки.

Ідіоморфна складчастість – тип складчастості, який складений окремо існуючими ( не сполученими) складками переважної більшості ідіоморфними та ізометричними. Утворюються в передгірських прогинах та при активізації платформ.