Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать

4.1.2 Створення запитів

Ці об'єкти служать для відбору даних з таблиць і подання їх користувачу в зручному вигляді. За допомогою запитів виконують такі операції як відбір даних, їх сортування і фільтрацію. За допомогою запитів можна виконувати перетворення даних по заданому алгоритму, створювати нові таблиці, виконувати автоматичне наповнення таблиць даними, імпортованими з інших джерел, виконувати прості обчислення в таблицях.

Механізм запитів є самим універсальним рішенням, що дозволяє, з одного боку, як завгодно маніпулювати даними, навіть до того, що залежно від свого стану база даних вибирала якісь певні дії, а з іншого боку - знизити потреби СУБД у системних ресурсах взагалі, тому що активізація бази даних не призводить до проведення всіх наявних у ній запитів й інших автоматичних функцій, як це має місце, наприклад, в електронних таблицях.

    1. «Водители Запрос» - виконує запит на інформацію про водіїв.

    2. «Заказ, на расстояние больше 100км» - виконує запит на замовлення відстань яких є більше за 100 кілометрів.

    3. «Список машин находящихся на ремонте» - виконує запит на автомобілі, які перебувають на ремонті.

    4. «Стоимость заказов для каждой машине по месяцам» - виконує запит про вартість замовлень в цілому за рік і щомісяця для кожної машини.

Запроси створювалися за допомогою майстра запитів. Останній запит є перехресним запитом.

Перехресні запити використовують для розрахунків і представлення даних в структурі, полегшуючих їх аналіз.

4.1.3 Побудова форм

Форми дозволяють користувачеві оперувати даними, що зберігаються в конкретній СУБД, дозволяють зв'язувати воєдино різноманітні дискретні модулі СУБД, перетворюючи їх у цілісний закінчений інструмент для певної роботи. Форма може бути створена на основі таблиці, запиту або певної комбінації форм та запитів. В останньому випадку використовуються складні форми. Одночасно з цим у формі можна розмістити спеціальні елементи управління (лічильники, списки, що розкриваються, перемикачі, прапорці і інше) для автоматизації введення. Переваги форм розкриваються, коли відбувається введення даних із заповнених бланків. В цьому випадку форму роблять графічними засобами так, щоб вона повторювала оформлення бланка - це помітно спрощує роботу користувача, знижує його стомлення і запобігає появі друкарських помилок. Для введення даних і перегляду інформації, що зберігається в таблицях і запитах, створені наступні форми:

  1. «Диспетчерська таксі» - створена з допомогою конструктора форм. З цієї форми проводиться виклик інших форм, звітів, запитів. На ній розташовані кнопки з допомогою яких проводиться виклик об’єкту, відповідно до призначення кнопки. Натиск кнопки обробляється спеціальною процедурою.

  2. «Водители» - створена з допомогою майстра форм. В якості джерела використано таблицю «Водители». Форма служить для додавання чи редагування інформації про водія.

  3. «Дети» - створена з допомогою майстра форм. В якості джерела використано таблицю «Дети». Форма служить для додавання чи редагування інформації про дітей робітників.

  4. «Заказ» - створена з допомогою майстра форм. За допомоги цієї форми виконується запис інформації про замовлення в таблицю «Заказ».

  5. «Машины» - створена з допомогою майстра форм. В якості джерела використано таблицю «Машины». Форма служить для додавання чи редагування інформації про автомобіль.

  6. «Запросы» - створена за допомогою конструктора форм. З цієї форми виконуються запити, відповідно до назви кнопки. Натиск кнопки обробляється спеціальною процедурою.

  7. «Отчеты» - створена за допомогою конструктора форм. З цієї форми виконуються звіти, відповідно до назви кнопки. Натиск кнопки обробляється спеціальною процедурою.

  8. «Диаграмма стоимости заказов по каждой машине» - діаграма, створена для відображення підсумкової інформації про загальну та щомісячну вартість замовлень для кожної машини підприємства, що займається перевезеннями.

  9. «Информация о разработчике» - створена за допомогою конструктора форм. Форма є інформаційною, містить інформацію про розробника бази даних.

  10. «О программе» - створена за допомогою конструктора форм. Форма є інформаційною, містить інформацію про базу даних.