Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать

5.2 Основні показники економічної ефективності інформаційної системи

Економічна ефективність витрат на створення інформаційної системи визначається відношенням економії, одержаної в результаті її функціонування, до капітальних витрат на розробку і упровадження системи. Економічний ефект від упровадження ІС на підприємстві виявляється в двох основних сферах: у сфері основного і допоміжного виробництва за рахунок збільшення кількості і поліпшення якості продукції, зниження її собівартості і витрат виробництва; у сфері управління виробництвом за рахунок підвищення продуктивності праці управлінського персоналу, скорочення чисельності управлінського персоналу, підвищення якості управління і ухвалення рішень, достовірності і повноти інформації. Економія від упровадження і експлуатації будь-якої інформаційної системи складається з економії, одержуваної як у сфері виробництва, так і у сфері управління. Це витікає з того, що основна роль системи полягає у тому, що вона покликана замінити управляючі функції людини (економія у сфері управління) з метою підвищення, продуктивності суспільної праці (економія у сфері виробництва) .

До основних показників, що визначають ефективність упровадження системи відносяться:

ЭГ - річна економія, одержана в результаті упровадження системи;

К - капітальні витрати на розробку, упровадження, придбання необхідних

технічних засобів;

С - річна собівартість системи;

Э - річний економічний ефект;

ЕР - розрахунковий коефіцієнт ефективності;

Ен - нормативний коефіцієнт ефективності;

Т - термін окупності.

5.3 Розрахунок витрат на створення і експлуатацію системи на підприємстві

Витрати на створення системи можна розділити на поточні і капітальні. До поточних витрат відносяться витрати, вироблювані протягом року в результаті експлуатації системи. До капітальних витрат - засоби у формі капітальних вкладень на створення і функціонування системи.

      1. Розрахунок капітальних витрат

Капітальні витрати К складаються з витрат на розробку програмних засобів ЗР, витрат на придбання необхідних технічних засобів ЗТ і визначаються по формулі:

(5.1)

Трудомісткість розробки програм найсильніше залежить від витрат праці на безпосередню розробку програм ЗР, які включають зарплату програміста, кількість розробників і час на розробку програми. Витрати ЗР розраховуються по формулі:

(5.2)

де tp- час, що витрачається на розробку ;

Cз- розмір заробітної платні програміста;

n - кількість розробників;

Hз- нарахування на зарплату (26-70%).

Для розробки програмних засобів ІС необхідно орієнтовно 5 місяців. Середня заробітна платня програміста складає 1000 грн. Для вирішення задачі необхідно 1 розробник. Підставляючи дані у формулу (5.2) одержимо:

До необхідних технічних засобів слід віднести витрати на придбання наступних апаратних засобів: комп'ютер вартістю 3100 гривень і принтер вартістю 350 гривень. Отже, сумарні витрати:

Підставивши отримані значення в (5.1) розрахуємо капітальні витрати:

5.3.2. Розрахунок витрат на експлуатацію

Поточні витрати на експлуатацію системи ЗЭП складаються з витрат на електроенергію ЗЭЛ, експлуатаційних витрат на витратні матеріали ЗЭ і витрат на заробітну платню обслуговуючого персоналу ЗЗП .

Для того, щоб визначити витрати на електроенергію необхідно визначити яку кількість ПК буде підключено до джерела живлення, які периферійні пристрої, яку потужність споживають ті і інші споживачі, яку кількість часу буде підключений ПК і принтер до джерел електроживлення і т.д.

Вартість витрат на електроенергію ЗЭЛ на рік розраховується по формулі:

(5.3)

де Р - споживана потужність;

Тном - час роботи ПК в рік;

Скч- вартість 1 кВт/ч.

Середня споживана потужність ПК складає 200 Вт/ч. Час роботи ПК складає 8,5 годин в день. Вважаємо, що в році 265 робочих днів. Вартість споживаної електроенергії - 0,165 грн. за 1 кВт/ч. Розрахуємо річні витрати на електроенергію:

Разом з використовуванням ПК необхідно використовувати місцеве освітлення, витрати на яке також потрібно враховувати при розрахунку. Річні витрати на місцеве освітлення розраховуються аналогічно і складають :

Сумарні витрати на споживання електроенергії за рік складають:

Для визначення експлуатаційних витрат на витратні матеріали Зэ необхідно визначити яку кількість витратних матеріалів використовуватиметься в процесі життєдіяльності програмних засобів .

Результатом рішення задачі буде отримання вихідних документів, для друку яких досить використовування струменевого принтера. Вартість заправлення картриджа такого принтера складає 12 грн., а періодичність заміни картриджа при інтенсивному друці 5 рази на місяць. Також для друку протягом місяця необхідно приблизно 2 пачки паперу, вартістю 20 грн.

Виходячи з цих даних можна зробити розрахунок використовування витратних

матеріалів в рік:

(5.4)

де Цм- ціна витратних матеріалів;

Км- кількість використовуваних матеріалів в місяць.

Розрахуємо експлуатаційні витрати на витратні матеріали:

Розрахунок річного фонду заробітної платні обслуговуючого персоналу виконується по формулі:

(5.5)

де Зт - розмір заробітної платні працівника;

n - кількість працівників.

Зарплата одного працівника складає 400 грн. в місяць. Для роботи з інформаційною системою досить 3 користувача. Підставивши дані у формулу (5.5) розрахуємо річний фонд заробітної платні працівників:

Визначимо сумарні поточні витрати на експлуатацію системи: