Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekts_ya_10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
232.45 Кб
Скачать
  1. Використання цінних паперів

    • прості векселі.

Довгострокове фінансування міжнародної компанії здійснюється в двох основних видах:

  • від інвесторів (через купівлю акцій та облігацій);

  • від кредиторів (в формі банківського кредиту або купівлі довгострокових цінних паперів - облігацій).

Внутрішнім джерелом фінансування є накопичені нетто-грошові потоки, що виникають при здійсненні міжнародних операцій.

Зовнішніми джерелами виступає банківське фінансування у вигляді банківського кредиту та в формі купівлі банками довгострокових цінних паперів компанії, які не надходять у відкриту продаж, а розміщуються в приватному порядку серед крупних інвесторів, та залучення коштів за рахунок емісії акцій та облігацій.

Фінансування зовнішньої торгівлі

Фінансування експортно-імпортних операцій

Одними з найпоширеніших видів операцій на зовнішньому ринку є експортно-імпортні операції.

Експортне фінансування — залучення, забезпечення і використання фінансових засобів з метою здійснення експортної угоди.

В основі такої угоди може лежати не тільки торгівля товарами народного споживання, але і постачання машин і устаткування, продаж нематеріального майна (права, ліцензії).

Експортне фінансування повинне бути зв'язане безпосередньо з конкретним договором про постачання товарів і послуг, у якому урегульовані права й обов'язку продавця (постачальника) і покупця (підрядчика).

При фінансуванні експорту використовуються практично усі форми кредитів, що застосовуються для внутрішньої торгівлі. Утворилися й особливі форми фінансування, що знаходяться в тісному зв'язку з наданими іноземному партнеру умовами платежу (рис. 2.1).

Форми фінансування

Кредитне фінансування

Передача вимог

Грошовий кредит

Відкриті кредитні лінії

Форфейтинг

Факторинг

Короткостроковий кредит

Довгостроковий кредит

Гарантії

Акцептний кредит

Форми фінансування експорту

Фінансування експорту може бути отримано звичайними чи нетрадиційними методами і надається банками, небанківськими організаціями чи державними установами.

Короткострокове фінансування

Короткострокове (у загальному випадку — до 12 місяців) у рамках зовнішньої торгівлі фінансуються періоди, необхідні для виготовлення і/чи закупівель товару, його транспортування, продажі й оплати в термін до 90 днів.

Фінансування оборотного капіталу шляхом обліку векселів чи чеків можливо в тому випадку, якщо експортер продає свої товари на умовах відкритого рахунка, чи інкасо документарного акредитива з акцептом тратт.

Експортер, що регулярно продає товари за кордон, може одержати облікову кредитну лінію з поновлюваним лімітом, тобто банк буде враховувати усі векселі експортера аж до максимального ліміту кредиту на будь-який визначений договором час.

Аванси під інкасо банк надає експортеру, коли останній просить банк провести інкасо від його імені.

Акцептні кредитні лінії являють собою угоду, відповідно до якого банк згодний акцептувати векселя, виписані експортером, під забезпечення у виді торгового векселя.

Купівельні аванси мають місце, коли експортер погоджується оплатити частина вартості товару (а іноді і 100 %) до його фактичного відвантаження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]