Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2 Проектирования и создание БД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

2.2.Створення бази даних поза конструктором проектів

У деяких випадках, наприклад, при використанні бази даних у декількох проектах, вам може знадобитися створити базу даних без використання конструктора проектів. У цьому випадку ви можете скористатися одним з наступних способів:

  • Виконайте команду меню File  New. У вікні діалогу, що відкрилося, “New” виберіть опцію Database, а потім натисніть кнопку New File. На екрані відкриється вікно діалогу “Create”, у якому в поле Enter задайте ім'я створюваної бази даних і натисніть кнопку "Сохранить". Створений файл одержить розширення .DBC.

  • Перейдіть у командне вікно Visual FoxPro і виконаєте команду CREATE DATABASE, що має наступний синтаксис:

CREATE DATABASE [ім'я_бази_даних |?]

Із синтаксису випливає, що ви можете вказати ім'я створюваної бази даних. Якщо ім'я не задане, то Visual FoxPro відкриє вікно діалогу “Create”, у якому необхідно вказати ім'я створюваної бази даних.

2.3.Створення таблиць

Отже, ви приступаєте до створення таблиць бази даних, у які згодом буде вводитися інформація. Надалі дані в таблиці можуть доповнюватися новими даними, редагуватися чи виключатися з таблиці. Ви можете переглядати дані в таблицях чи упорядковувати їх по деяких ознаках. Інформація, що міститься в таблицях, може бути використана для складання звітів. Крім того, ви можете дати графічну інтерпретацію інформації, що міститься в базі даних.

У Visual FoxPro ви можете створювати як таблиці, що входять у базу даних, так і окремі таблиці, аналогічні таблицям, створюваним у FoxPro версії 2.x. Ми зупинимося на створенні таблиць, що входять до складу бази даних, оскільки в цьому випадку ви зможете використовувати всі нові засоби, надані Visual FoxPro.

Для того щоб зв'язати таблицю з інформацією, що міститься в ній, кожній таблиці привласнюється ім'я. Як правило, назва таблиці в лаконічній формі відбиває основну ідею представленої в ній інформації.

У Visual FoxPro існує декілька основних правил за завданням найменування таблиці:

  • Найменування таблиці є ім'ям однойменного файлу, тому максимальна кількість символів у найменуванні таблиці визначається обмеженнями використовуваної операційної системи.

  • Найменування таблиці може містити букви, цифри і знак підкреслення. Утримайтеся від використання спеціальних символів ($, %, &,!, # і@).

  • У найменуванні таблиці неприпустима наявність пробілів.

  • Кожна таблиця в базі даних повинна мати унікальне ім'я.

При створенні таблиць, що входять у базу даних, ви можете крім найменування таблиці визначити довге ім'я таблиці, що може містити до 128 символів.

Для створення таблиці з конструктора бази даних ви можете скористатися одним з наступних способів:

  • Рис. 2.5. Вікно діалогу “New Table”

    Виберіть команду Database  New Table

  • Виберіть команду New Table контекстного меню

  • Натисніть кнопку New Table на панелі інструментів “Database Designer

Незалежно від того, яким способом ви скористаєтеся, відкриється вікно діалогу “New Table” (Рис. 2 .5), що пропонує вам скористатися майстром для створення таблиці чи ж створювати її самостійно за допомогою конструктора таблиць. За допомогою майстра створюються таблиці на основі вже існуючих таблиць, які виступають в якості прототипу або на основі типових (на погляд розробників Visual FoxPro) таблиць. В більшості випадків таблиці створюються за допомогою конструктора таблиць.