Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 13.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
73.22 Кб
Скачать
  1. Перекладання податків

Перекладання податків — це процес такої зміни цін на товари та послуги, за якого платник отримує можливість повністю чи частково перекласти податкове навантаження на інших осіб (на своїх покупців або постачальників). Існують податки, перекладання яких закладено законодавцем уже в механізмі їх стягнення (непрямі податки), інші ж передбачають податкове навантаження саме на платника (прямі податки), але чи відбувається це в реальній економічній ситуації — питання не має однозначного вирішення, адже процес перекладання є дуже складним явищем і залежить від багатьох чинників.

Оскільки механізм зазначених дій передбачає використання процесів ціноутворення, зрозуміло, що саме від чинників, які визначають ціни на ті чи інші товари, залежать і можливості перекладання. У загальному вигляді існують прямі та обернені залежності між цінами, попитом і пропозицією. Так, підвищення ціни скорочує попит, а, отже, може зменшити загальний обсяг продажів у вартісному виразі, і навпаки; невідповідність між попитом та пропозицією сприяє як збільшенню, так і зменшенню ціни на відповідні товари тощо.

Якщо розглядати залежність між ціною та попитом, для процесів перекладання податків дуже важливе значення має такий показник, як еластичність попиту щодо ціни того чи іншого товару. Він розраховується як співвідношення відносної зміни попиту до відносної зміни ціни за визначений проміжок часу і може бути меншим одиниці (нееластичний попит), більше одиниці (еластичний попит) та дорівнювати одиниці (жорстка або одинична еластичність попиту). За еластичного попиту на той чи інший товар перекладання податків утруднено, оскільки будь-яке збільшення ціни може мати наслідком значне скорочення споживання певного товару, у результаті чого продавець повністю перекладе податок на споживача, але значно втратить обсяги продажу, а отже — і загальну суму прибутку. Тому в цьому разі продавцю стає вигідним змінити ціну товару не на всю суму податку, а лише на її частину, щоб зберегти обсяги продажу, або частково перекласти податок на своїх постачальників за рахунок зменшення ціни поставки і таким чином частково податковий тягар взяти на себе за рахунок власного прибутку, або повністю перекласти його на постачальника.

За нееластичного попиту відносне збільшення ціни, обумовлене податком, не має наслідком значного скорочення обсягів споживання, а отже продавець може повністю перенести податковий тягар на покупця. До товарів з нееластичним попитом відносять товари першої необхідності, такі, як сіль, сірники, мило, хліб тощо.

Існує також поняття перехресної еластичності попиту, тобто залежність цін на дану продукцію від цін на інші, аналогічні чи подібні, товари. Якщо ціни на аналогічні або подібні товари не змінюються, у той час як ціни даної продукції збільшуються, покупець починає споживати дешевші товари, а отже перекласти податок у цьому разі майже неможливо.

Співвідношення між попитом і пропозицією впливає як на ціни, так і на можливість перекладання податків. Так, у разі перевищення попиту над пропозицією умови для реалізації названих дій є найсприятливішими, якщо ж попит нижче за пропозицію, на споживача перекласти податки неможливо,—лише на постачальника.

Істотне значення має також рівень монополізації виробництва та збуту тих чи інших товарів. Якщо підприємець є абсолютним монополістом, це означає, що рівень цін на цю продукцію і до введення податку був максимально високим, а отже збільшити його важко без втрати обсягів споживання. Саме тому абсолютному монополісту вигідно не додавати до ціни суму всього податку або збільшувати її частково, а заплатити податок за рахунок власного прибутку, який і після додаткового оподаткування залишиться достатньо високим. Це дасть змогу не втратити обсяги споживання монополізованого товару. У конкурентному середовищі рівень цін більше відповідає рівню витрат, а тому перекласти податок за рахунок підвищення ціни легше.

Крім вищеназваних факторів, на процеси перекладання здійснюють вплив такі загальноекономічні чинники, як зміни в доходах споживачів та їх розподіл, рівень інфляції, стадія економічного циклу (піднесення або рецесія), життєвий цикл того чи іншого товару, податкова політика держави: висота та механізм визначення податкових ставок (універсальні чи диференційовані, процентні або тверді), стабільність податкового законодавства тощо.

Не існує єдиної думки щодо перекладання прямих і непрямих податків. Якщо взяти до уваги механізм стягнення, то саме стосовно непрямих податків законодавець передбачив перекладання, прямо включивши їх у ціну. Але чи збільшиться ринкова ціна на той чи інший товар на повну суму непрямого податку, залежить від багатьох факторів, які були названі вище. Механізм стягнення прямих податків не передбачає їх перекладання на споживачів за рахунок відповідного збільшення ціни, але існують випадки, коли таке можливо (у першу чергу це стосується товарів з нееластичною пропозицією і нееластичним попитом).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]