Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Литология (6 стр).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
96.77 Кб
Скачать

27.Чим відрізняється епігенез від діагенезу

Відповідь: катагенез є безпосереднім продовженням діагенезу. Його ключовою відмінністю є суттєво неорганічний характер процесів, що відбуваються (практично повністю домінують фізико-механічні та фізико-хімічні). Вплив живої речовини, зокрема бактерій, який на етапі діагенезу є одним з провідних чинників перетворення речовини, під час катагенезу практично відсутній. Істотна різниця полягає лише в тім, що під час формування осадочних порід процеси направлені на досягнення рів­новаги в середовищі де накопичувався осадок, тоді як під час катагенезу - з оточуючим середо­вищем, в якому осадочна порода перебуває після свого утворення. Саме тому, на етапі катагенезу можуть продовжуватися ті ж процеси, що почалися на попередній стадії.

28. Перерахувати чинники осадкоутворення в крайовій частині моря.

Відповідь: в цій зоні діють і впливають на осадкоутворення чинники, що є діючими на суші і які контролюють осадконакопичення в морі. Це: клімат; солоність; рельєф суші, що прилягає до моря, і кількість уламкового матеріалу, що надходить із неї.

29. Головні чинники осідання різних типів осадків.

Відповідь: текучі води, вітер, організми, сила тяжіння.

30. За якими особливостями можна визначити осадки неритової області?

Відповідь: в осадках переважає аутигенна компонента, можуть утворюватись оолітові залізні руди, а на глибших ділянках - фосфатні осадки та глауконіт. Для осадків неритової області характерна коса, хвиляста та лінзовидна шаруватість, і лише поблизу нижньої межі області з’являється горизонтальна шаруватість. Головна риса розподілу осадків – витриманість за простиранням та закономірна зміна в перпендикулярному до берега моря напрямку. Кількість осадочного матеріалу, який поступає в неритову область, і швидкість накопичення осадків дуже значні.

31. Які температури та тиск характерні для зони осадкоутворення

Відповідь: тиск в зоні осадкоутворення близький до 0,1 МПа. Він, щоправда, може ко­ливатись у значних межах від 100 МПа в абісальних зонах океанів (вплив гідростатичного наван­таження) до сотих долей МПа в високогір’ях. В зоні осадкоутворення на поверхні Землі вона змінюється від –88°C до +80°C. Температурні коливання активно вплива­ють на процеси утворення осадку. Там де зміни проходять швидко та в широких межах, там про­цеси осадкоутворення проходять дуже активно.

32. Як змінюється пористість пісковиків при діагенезі за рахунок тільки ущільнення?

Відповідь: пісковик, підданий тиску, що відповідає глибинам приблизно до 2-2,5 км, зменшує свою пористість лише на 1%.

33. У якій області найпоширенішим типом відкладів є турбідити?

Відповідь: в батіальній області (від батіс – глибокий) розповсюджується в межах глибин від 200 м до 2…3 км і відповідає континентальному схилу. В цій області виникають турбідитні потоки, які переносять більш грубозернисті осадки в глибоководні частини морського басейну. Осадження турбідитів призводить до утворення градаційної шаруватості.

34. Перелічіть найважливіші корисні копалини які мають осадове походження.

Відповідь: осадові утворюються в процесі осадонакопичення на дні морів і континентальних водоймищ, що формує поклади вугілля, горючих сланців, нафти, горючого газу, солей, фосфоритів, руд заліза, марганцю, бокситів, урану, міді, а також будівельних матеріалів (гравій, пісок, глина, вапняк, цементна сировина).

35. Які типи хімічних реакцій притаманні процесу діагенезу?

Відповідь: окислення, відновлення, обмін, поглинання,

36. Назвати чинники континентального осадкоутворення.

Відповідь: основні чинники, які контролюють процеси осадконакопичення на континентах це - рельєф та клімат. Рельєф. В зонах розвитку позитивних форм рельєфу (височин та гір) панують процеси вивітрювання та ерозії. В межах негативних форм рельєфу спостерігається накопичення осадків, оскільки саме тут створюються пастки для осадочної речовини: в річкових долинах, озерах, болотах, безсточних сухих котловинах тощо. Тому на суходолі осадки розповсюджуються локально і відрізняються великою строкатістю літологічних типів в межах невеликих територій. За динамічним режимом процесу руйнування та осадконакопичення території континентів можна поділити на рівнинні, областей міжгірських западин та високогір’я. Клімат. На суші відмічаються досить суттєві сезонні та добові коливання температур, а також, значна мінливість кількості атмосферних опадів. Через це саме існують різкі кліматичні відмінності умов осадконакопичення в зонах арідного, гумідного та льодового клімату.